logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

MDS 502 - przewijanie taśmy nie startuje lub zatrzymuje się w obu napędach

jmirski 23 Lip 2026 17:42 111 1
REKLAMA
  • #1 21943865
    jmirski
    Poziom 10  
    Magnetofon MDS 502.
    Problem jest z przewijaniem taśmy na jednym, jak i na drugim napędzie.
    Magnetofon kupiłem niesprawny.
    Nie było nawijania taśmy, mechanizm kaset wyłączał się po starcie albo ciągnął taśmę do środka.
    Okazało się, że zębatki odpowiadające za nawijanie taśmy rozsypały się.
    Kupiłem nowe, naciskane są na ośkę sprzęgiełka.
    Wymieniłem paski, rozebrałem mechnizmy, oczyściłem metalowe części ruchome, przesmarowałem smarem teflon+silikon.
    Czyściłem styki przełączników, które są w górnej części każdego mechnizmu.
    Po tych zabiegach napędy zaczęły odtwarzać, niestety przewijanie zatrzymuje się albo w ogóle nie startuje, wyłącza się, ponieważ stoi rolka nawijania w miejscu, a tam jest detekcja ruchu.
    Co można zrobić?
    Co tu w mechnizmie ma zbyt duży poślizg, czy sprzęgło, czy może nowa zębatka, która jest naciskana na ośkę sprzęgła.
    Nie mogę tego zaobserwować.
    Może zastosować klej, aby zębatkę nakleić na ośkę?
    Chociaż zębatki na rolkę ciasno wchodzą i wydaje się, że nie powinny się ślizgać.

AI: Czy przewijanie zatrzymuje się tak samo w obie strony, na obu kieszeniach i przy różnych kasetach, np. lekkiej/pustej oraz przewiniętej prawie do końca?
    Tak
    AI: Czy podczas próby przewijania silnik pracuje i widać obrót kół/pasków aż do sprzęgła, czy poślizg pojawia się dopiero na osi ze sprzęgłem i nową zębatką?
    Nie za bardzo mogłem zauważyć.
    Załączniki:
    • MDS 502 - przewijanie taśmy nie startuje lub zatrzymuje się w obu napędach IMG_20260723_172958_976.jpg (315.79 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
REKLAMA