logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Chiński cross 152FMB 110 cm³ - odpala na 10 s, niebieski dym i gaśnie

LocalRack 29 Lip 2026 00:13 243 17
REKLAMA
  • #1 21946567
    LocalRack
    Poziom 2  
    Dzień dobry.
    Chiński cross 152fmb 110cm³.
    Mam problem, z którym borykam się od tygodnia. Już nie mam siły z tym walczyć.
    Syn wrócił któregoś razu i stwierdził, że 2 minuty przed zaparkowaniem motorkowi jakby spadały obroty, nie mógł go wkręcić i w końcu zgasł.
    Na drugi dzień chciałem sprawdzić iskrę i zauważyłem zerwany gwint na świecy. Na pewno grzebał tam wcześniej, ale nic nie gadał 🤫. Kupiłem nową głowicę kompletną. Sprawdziłem szczelność zaworów i było ok. Po ustawieniu rozrządu, luzów zawodowych itp. motor nie odpala. Jak zaskoczy po długim kopaniu, dym niebieski z rury, pochodzi z 10 sekund i gaśnie. Nie da się wyregulować, aby chodził na wolnych obrotach.
    Co sprawdzałem:
    ustawienia rozrządu ze 3 razy,
    zawory z 5 razy,
    sprawdziłem tłok i pierścienie (są ok),
    czyściłem gaźnik, wymieniałem uszczelki, cewkę z kablem i fajką, moduł, świece, impulsator. Dodam, że iskra była i jest cały czas. Paliwo leci dobrze, z przelewu z gaźnika również. Dysze drożne sprawdzałem. Nie mam pomysłu, co tam jeszcze można wymienić, już chyba wszystko sprawdziłem i wymieniłem, a on dalej nic.
    Macie jakieś pomysły?

AI: Mierzyłeś kompresję manometrem? Jeśli tak, ile dokładnie pokazuje na zimnym/ciepłym silniku przy odkręconej manetce gazu?
    Nie mierzyłem
    AI: Jak wygląda świeca zaraz po tych 10 sekundach pracy albo po dłuższym kopaniu: jest mokra od paliwa, czarna/okopcona, oleista, czy raczej sucha?
    Trochę okopcona
  • REKLAMA
  • #2 21946572
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6543
    LocalRack napisał:
    sprawdziłem tłok i pierścienie (są ok)
    Niebieski dym sugeruje jednak olej. Jak sprawdzałeś ten tłok i pierścienie? Na oko? Jakieś pomiary? No i przede wszystkim to tuleję cylindra należałoby sprawdzić.

LocalRack napisał:
    Paliwo leci dobrze, z przelewu z gaźnika również.
    Z jakiego przelewu??? Żadne paliwo z gaźnika lecieć nie powinno.
  • REKLAMA
  • #3 21946573
    LocalRack
    Poziom 2  
    Gaźnik ma na dole po prawej śrubę, służy ona do spuszczania paliwa, źle się wyraziłem o przelewie. Po odkręceniu leci bez końca, więc gaźnik jest drożny. Dodam od razu, że podciśnienie na gaźniku od strony filtra jest i to spore. Co do tłoka, fakt, sprawdzałem na oko, ale wygląda wręcz idealnie, gładź cylindra i pierścienie również. Nie zauważyłem żadnych anomalii ani przypaleń czy innych skaz.
  • #4 21946575
    tzok
    LocalRack napisał:
    Dodam od razu , że podciśnienie na gaźniku od strony filtra jest i to spore.
    Od strony filtra podciśnienia nie powinno być, tam powinien być swobodny przepływ. Może filtr jest zapchany? No chyba, że masz na myśli, że jak zatkasz ręką wlot powietrza do filtra, to czuć jak zasysa...

LocalRack napisał:
    Co do tłoka , fakt sprawdzałem na oko ale wygląda wręcz idealnie, gładź cylindra i pierścienie również.
    Na oko, to chłop w szpitalu umarł. One nie mają ładnie wyglądać, tylko trzymać wymiar i nie mieć np. owalizacji.
  • #5 21946576
    LocalRack
    Poziom 2  
    >>21946575 powinno być, jeśli motor chodzi, grawitacyjnie nigdy by nie było prawidłowej mieszanki. Sprawdzałem poradniki na YT. Robi się nawet test z kartką papieru, czy przylega.
  • REKLAMA
  • #6 21946578
    tzok
    Podciśnienie się mierzy manometrem (wakuometrem) w dolocie (czyli między gaźnikiem, a głowicą). Ty co najwyżej sprawdziłeś, że silnik zasysa powietrze. Podciśnienie oczywiście powstaje, jak zatkasz wlot powietrza do filtra albo gaźnika, ale to o niczym nie świadczy (poza tym, że tłok się porusza, a rozrząd mniej więcej działa). W normalnych warunkach między filtrem powietrza a gaźnikiem nie powinno powstawać znaczące podciśnienie. Jeśli jest, to znaczy, że filtr jest niedrożny.
  • #7 21946721
    LocalRack
    Poziom 2  
    >>21946578 Miałem na myśli, że po zdjęciu filtra czuć zasysanie. Po zdjęciu filtra również nie chce chodzić.
    Nie chcę tu przeklinać, ale chu..... już mnie strzela na ten złom. Chyba mnie pokonał...

Dodano po 2 [minuty]:

>>21946721 Ale jeszcze zapytam o ustawienie tłoka. Napis IN rozumiem, że ma być w kierunku dolotu. Tylko tu jest taki przypadek, że jeśli tak jest, to ten napis jest do góry nogami, tzn. NI.
  • #8 21946725
    tzok
    Ciężko naprawić coś, czego zasady działania się nie zna, ani nie ma się żadnych narzędzi do weryfikacji. Niebieski dym wyraźnie wskazuje na spalanie oleju silnikowego. Może olej wlał się do układu wydechowego.

LocalRack napisał:
    motorkowi jakby spadały obroty, nie mógł go wkręcić i w końcu zgasł.
    Typowy obraz przegrzania/przytarcia silnika...

LocalRack napisał:
    Co do tłoka, fakt, sprawdzałem na oko, ale wygląda wręcz idealnie, gładź cylindra i pierścienie również.
    To jak "na oko" wyglądała ta gładź cylindra? Była gładka i błyszcząca?
  • #9 21946733
    LocalRack
    Poziom 2  
    Tak idealnie gładka, błyszcząca, nie widać żadnych nawet malutkich rysek, tłok zresztą również tak wyglądał. Pierścienie również w takim stanie.
  • #10 21946737
    tzok
    LocalRack napisał:
    Tak idealnie gładka , błyszcząca , nie widać żadnych nawet malutkich rysek
    No to bardzo niedobrze... to świadczy o skrajnym zużyciu gładzi cylindra. Gładź powinna być satynowa, z wyraźnie widocznymi ukośnymi rysami honowniczymi.
  • REKLAMA
  • #11 21946760
    LocalRack
    Poziom 2  
    >>21946737 Proszę, powiedz jeszcze jakie luzy zaworowe powinny być przy nowej głowicy, bo co źródło inaczej podają i jaką kompresję, może uda mi się zmierzyć manometrem.
  • #12 21946771
    tzok
    Ustaw 0,07mm dla obu, nawet jak zrobisz 0,1 to też będzie działać, byle by 0 nie było. Kompresja, czy raczej ciśnienie sprężania, powinno być ponad 10 bar, ale to malutki silniczek i jak masz tani manometr bez zaworu Schradera w adapterze świecy, to wyjdzie mniej (bo wężyk/rurka znacząco zwiększy objętość nad tłokiem).
  • #13 21946773
    LocalRack
    Poziom 2  
    >>21946771 Czyli luz mam ok, spróbuję jeszcze z tym ciśnieniem, może na jakiejś stalowej rurce manometr zakręcę.
  • #14 21946796
    tzok
    Manometr można dociskać ręką do gniazda świecy (są takie uniwersalne, stożkowe, gumowe adaptery). Im krótsze połączenie, zwłaszcza przy braku zaworu jednokierunkowego przy gnieździe świecy, tym lepiej.
  • #15 21946814
    LocalRack
    Poziom 2  
    >>21946796 Zmierzyłem i wyszło ok. 8 barów na rozruszniku elektrycznym, który kręci tak sobie. Manometr bezpośrednio w gnieździe świecy przez uszczelkę na docisk.

Dodano po 18 [minuty]:

>>21946814 na kopniaku po 2 kopnięciach i gaz odkręcony wyszło ok 9 barów
  • #17 21946831
    LocalRack
    Poziom 2  
    >>21946830 Ok, dziękuję za poświęcony czas. Poddaję się. W poniedziałek jestem umówiony z lokalnym magikiem.

Dodano po 1 [minuty]:

>>21946831 A jeszcze zapytam, czy moduł może być odpowiedzialny za to. Wymieniałem go, ale nie na nowy.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Chiński cross 152FMB 110 cm³ po wcześniejszym spadku obrotów i zgaśnięciu zaczął odpalać tylko po długim kopaniu, pracuje około 10 sekund, dymi na niebiesko i gaśnie. Nie daje się ustawić na wolne obroty. Sprawdzone zostały wielokrotnie: ustawienie rozrządu, luzy zaworowe, szczelność zaworów, tłok i pierścienie, gaźnik z uszczelkami, cewka z kablem i fajką, moduł, świeca oraz impulsator. Iskra jest obecna, paliwo dochodzi prawidłowo, a dysze są drożne. Wymieniona została kompletna głowica po uszkodzeniu gwintu świecy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA