logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ford Fiesta MK6 1.3 SIM21 - kontrolki świecą po wyłączeniu zapłonu, przekaźnik klapie

koguk 29 Lip 2026 19:33 222 4
REKLAMA
  • #1 21946984
    koguk
    Poziom 7  
    Ocena: 3
    witam. Temat Fiesta MK6. 1,3 silnik Baja. Sterownik silnika SIM21.

Znowu problem. Kontrolki nie gasną po wyłączeniu zapłonu. Przewody masy poprawiłem pod akumulatorem. Kontrolki świecą, silnik krokowy wolnych obrotów bzyczy i przekaźnik komputera klapie. Światła drogowe działają i wentylator kabiny, a stacyjka rozłączona. Silnik uruchamia się normalnie. Trzyma zwarty przekaźnik zapłonu.
    Czasami świeci tylko kontrolka oleju i mruga w takt bzyczenia silnika krokowego. Ale czasami ta usterka nie występuje, powraca po ponownym włączeniu zapłonu.
    Bezpieczniki suche, nie ma wilgoci. Wtyki i złącza popsikane sprayem kontakt.
    Dwa lata temu we wtyku sterownika na samym dole wymieniłem element kontaktowy skorodowany. Zielono-żółty przewód. Zasilanie.
    Szukam, ale nic nie znajduję. Program diagnostyczny mówi, za niskie napięcie i sterowanie silnika wolnych obrotów. Napięcie 14,4 V.
    Bardzo proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 21947145
    dzidek1968
    Poziom 28  
    Ocena: 405
    Miałem kiedyś ten wynalazek i podobny przypadek. Auto "włączało" zapłon w nocy i do rana był padnięty akumulator. Po awaryjnym uruchomieniu z innego aku niby wszystko OK, ale po dojechaniu na miejsce... auto nie gaśnie po wyjęciu kluczyka :-). Pewnie masz ten sam problem, u mnie skończyło się tym, że wyjąłem sterownik, zdjąłem obudowę (trzeba poodginać blachę, ale się da) i okazało się, że kilka pinów ma zimne luty. Normalnie się chwiały. Po poprawieniu lutów (na wszelki wypadek wszystkie piny) wszystko wróciło do normy.
  • REKLAMA
  • #3 21948078
    koguk
    Poziom 7  
    Witam. Nic nie pomogło przelutowanie pinów w sterowniku. Dalej to samo. Tu zapłon sam się nie włącza i silnik gaśnie po wyłączeniu stacyjki.
    Masy pod akumulatorem poprawione. Muszę się dostać do masy głównej, minusa akumulatora. Ale gdyby jej nie było, to by nie działał rozrusznik.
    Wariują wolne obroty i giną.
    Nie bardzo wiem, gdzie jeszcze szukać usterki.
  • REKLAMA
  • #4 21948118
    dzidek1968
    Poziom 28  
    Ocena: 405
    Powiem Ci szczerze, że instalacja w tym modelu to jest generalnie dramat. To co opisałem naprawiłem sam. Ale były inne problemy i auto oddałem do zaprzyjaźnionego warsztatu. Wymieniono chyba połowę wtyczek na wiązkach w komorze silnika, spróchniałą masę od silnika i wyczyszczono kupę innych złączek. Auto miało wtedy niecałe 8 lat, miałem je od nowości, więc żadni "nasi" tam nie byli. Generalnie odniosłem wrażenie, że projektanci tego modelu nie przewidzieli, że auto może jeździć w niesprzyjających warunkach pogodowych ;-). Musisz cierpliwie rozłączać wtyk po wtyku w komorze silnika i dokładnie go sprawdzać, inaczej ciężko będzie znaleźć przyczynę usterki.
  • #5 21948557
    koguk
    Poziom 7  
    Witam. Przedwczoraj, gdy zajechałem pod sklep i wyłączyłem zapłon, nie wystąpił problem, ale tylko jednorazowo. Może jest jakieś drobne zwarcie?
    Bezpieczniki nie przepalają.
REKLAMA