logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Ford Fiesta 1.25 - usterka z odpalaniem na biegu i dziwne syczenie, kontrolki, podgrzewanie szyby

Kwarcowy123 22 Kwi 2023 20:20 984 24
REKLAMA
  • #1 20551260
    Kwarcowy123
    Poziom 4  
    Witam , jestem nowy , mam zapytanie ponieważ mam forda fiestę 1,25 , pozostawiony na biegu ( zamiast na ręcznym tak zaprzeć ) to nie chce odpalić , tylko syczy dziwnie i przygasają kontrolki a świeci podgrzewanie przedniej szyby . Ale po puszczeniu na luz i gdy przekręci koło tak z pół obrotu to pali . Proszę o pomoc czy ktoś miał podobną usterkę ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20551441
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    Ocena: 3438
    Szukaj problemu w rozruszniku/wieniec ale obstawiam bardziej rozrusznik.
  • REKLAMA
  • #3 20551633
    Kwarcowy123
    Poziom 4  
    Dzięki za info , ale jak tak to kręci na dotyk - auto stało prawie rok , poprzedni właściciel nie mógł zapalić i wymienił i świece i akumulator i dlatego auto paliło . Lecz i u mnie stało tydzień - wymieniłem opony na letnie a tu śniegu napadało więc stało -zaparte na na pierwszym biegu . A ostatnio jechałem i znowu zapomniałem się i parkując pod górę zostawiłem na jedynce i znikło wszystko .Nie mogłem nawet zamknąć auta pilotem .Lecz po godzinie wszystko wróciło i zapalił na strzała . To by na pewno była wina rozrusznika ? Ale pozaglądam . Auto było serwisowane w serwisie forda od nowości . Jest cała książka .
  • REKLAMA
  • #4 20551641
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    Nie no to nie rozrusznik, wygląda to na całkowity brak prądu. Posprawdzaj masy, przewody zasilające.
  • #5 20551649
    Kwarcowy123
    Poziom 4  
    Ok zobaczę , zapomniałem dodać że sprzęgło też było wymienione , myślę iż gdyby to był rozrusznik to by zauważyli - a mam pytanie czy skrzynia biegów jest jakoś gdzieś podpięta do prądu ? Chodzi mi o czujniki . Byłem w zeszłym tygodniu na wymianie oleju może ten młody co tam robił coś gdzieś nieopatrznie stuknął czy coś . Bo tak to nie mam nic auto jedzie i wszytko działa .Dziś nie będę ale w tygodniu zajrzę z tą masą poszukam .Dzięki
  • REKLAMA
  • #6 20551830
    michal_rybka
    Poziom 35  
    Ocena: 771
    to, że zostawiasz na biegu to bardzo dobrze, bo ręczny to zwykle tak sobie trzyma, jeśli w ogóle, samochód nie wie o tym że jest na biegu i to nie ma na nic wpływu elektrycznie (jest tylko czujnik wstecznego, żeby zapalić tylne lampki cofania)
    także musisz szukać gdzie coś nie łączy
  • #7 20551974
    Kwarcowy123
    Poziom 4  
    Pierwszym razem jak mi się to zdarzyło to wyraźne trykanie było słychać z pod maski takie trr trr ale nie ruszał .Hm jakby przekaźnik za akumulatorem ale nie potrafię otworzyć tego pudełeczka aby zweryfikować .Chodzi aby nie uszkodzić tych klipsów czy jak zwał to zwał ale próbowałem . W kabinie jest ok ale jest ciepły ten od startu może taki ma być . A możę masz rację z tym wieńcem . W poprzednim aucie jak dałem na jeden to bywało że potrafił na pierwszym biegu z pół metra przejechać zanim się zablokował i wtedy ręczny dawałem . Tu normalnie leciutko do przodu i potem zapieram na jedynce i daję ręczny . Hm poprzedni właściciel udaje że nie wie o co chodzi . Szukałem po forach ale takiej sytuacji nikt nie ma . Np daję ręczny daję jedynkę i ok . Ale odwrotnie nie ok . Fakt nie próbowałem na wstecznym co wtedy się stanie . Dzięki za podpowiedzi będę szukał
  • Pomocny post
    #8 20552047
    michal_rybka
    Poziom 35  
    pociągnij sobie do kabiny dodatkowy kabelek do rozrusznika (pod ten cienki kabel) i dodatkowy od plusa akumulatora i jak nie będzie Ci chciał zapalić ze stacyjki to spróbuj zwierając te kabelki (oczywiście musi być włączony kluczyk i auto na luzie!), jak z kabelków zapali to rozrusznik ok, a problem z elektryką, a równie dobrze możesz sobie założyć taki traktorowy przycisk do tych kabelków do odpalania i będzie niezawodnie:
    https://allegro.pl/oferta/przycisk-rozrusznika-rozruchu-ursus-c-330-c-360-10237847326
  • #9 20552101
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    Sądzę że w chwili zostawiania na biegu karoseria prze do przodu lub do tyłu przez co dalej naprężenie poprzez skrzynię dochodzi do silnika który to minimalnie na poduszkach się przesuwa w przód lub w tył. Przy uszkodzonej instalacji takie minimalne przesunięcia silnika na poduszkach może powodować objawy jak w Twoim przypadku. Nic więcej nie da się podpowiedzieć trzeba szukać.
  • #10 20552318
    Kwarcowy123
    Poziom 4  
    Dużo podpowiadasz ale z tymi poduszkami br duża sprawa zacznę od tego przycisku pozaglądam i dam znać , A kolega to miał forda 1,25 ?
  • Pomocny post
    #11 20552344
    michal_rybka
    Poziom 35  
    z tym "naprężeniem" to naciągana historia, przecież przy odpalaniu i tak się wciska sprzęgło więc wszystko się "odpręża"
    jeśli o mnie chodzi to miałem Fiestę nawet dwie, ale mk3 z Kentem 1.1 CVT i 1.3 manual (ale to niema najmniejszego znaczenia w tej sprawie...)
  • #12 20552358
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    michal_rybka napisał:
    z tym "naprężeniem" to naciągana historia, przecież przy odpalaniu i tak się wciska sprzęgło więc wszystko się "odpręża"
    jeśli o mnie chodzi to miałem Fiestę nawet dwie, ale mk3 z Kentem 1.1 CVT i 1.3 manual (ale to niema najmniejszego znaczenia w tej sprawie...)

Wiem że może trochę naciągana ale bywają różne przypadki.
  • #13 20553522
    Kwarcowy123
    Poziom 4  
    Stał dni trzy i pyknął - nie próbowałem nic oględziny nic nie wykazały lecz pojechałem na szrot za tym włącznikiem startera lecz zamknięte a szkoda . I zobaczyłem skrzynkę na przekaźniki w komorze silnika i cena zwala z nóg prawie 200 zł za kawałek plastiku https://allegro.pl/oferta/pokrywka-gorna-bezp...MIg-m5grfC_gIVBPuyCh0bAgDyEAQYAiABEgJLFvD_BwE ale z jednej strony otworzyłem ale zaczął spadać dół skrzynki a druga strona jakby zapieczona ani drgnie . Nie miałem latarki co utrudniała lecz połamać nie chciałem tak wartościowej klapki . Jeszcze podjadę na to złomowisko i zobaczę o ten starter ( albo zamówię ) i tyle tak to działa jak malowany - nie wykluczam poduszek . Każda sugestia mile widziana . Ale działam i dam znać jak mi poszło - na forum forda nikt nie pomógł widocznie dziwna usterka
  • #14 20557545
    Kwarcowy123
    Poziom 4  
    Dalej męczę temat , bo nic nie znalazłem . Ale przy szybkim - siadam i kręcę też potrafi zasyczeć i nie odpalić ( bez biegu na ręcznym na prostej drodze ) - jedynie w tej skrzynce pod maską z bezpiecznikami-przekaźnikami jest masa i kostka z przewodami i tylko tam nie mogę się dostać .Czasu mało na grzebanie a tam jakby co spieczone było ale o tym już pisałem .Jak by ktoś miał coś podobnego byłoby prosto - szukam słabej masy lub albo rozrusznika . Właściwie to jak stał 4 dni i było bardzo zimno to wtedy się jakby ujawniło . A teraz to działa jak należy wszystko . Czytałem że może to być czujnik wałka rozrządu - taki czujnik wchodzi w głowicę na jednej śrubie . Ale szczerze to aż strach .Nie raz byłem to potrafił rozebrać na grzebać a i tak nie zrobił a jak zrobił jedno to uszkodził drugie i tak w koło . Taka to wygląda . Niestety
  • #15 20571127
    Kwarcowy123
    Poziom 4  
    Temat ciągnę ponieważ zapoznałem się z instrukcją obsługi - no cóż i tam jest napisane , że obowiązkowo przy rozruchu na zimnym silniku należy wcisnąć sprzęgło . Hm ja nigdy tego nie robię z żadnym z aut jak stoję na ręcznym jedynie jak zostawiam na biegu wciskam sprzęgło . i co ciekawe jest tam napisane że poczekać trzeba kluczykiem ( fest po prostu ) na każdym punkcie I II III i nie dawać gazu .Tylko kluczyk i sprzęgło . Jak do tej pory nie miałem tego typu problemu i jedynie na biegu wciskam sprzęgło . I na innych autach nie miałem problemu .Poza tym wyczytałem że ma wiele innych gadżetów których nie potrafię znaleźć np czujnik cofania , ponoć ma piszczeć przy 30 cm a tu nic nawet kontrolki nie ma .Fotele podgrzewane a i owszem kable są ale kontrolki żadnej ani przycisku i jeszcze kilka takich niespodzianek . Nie znalazłem kogoś kto by miał identyczny model aby dopytać . Widziałem bo diesel TDI pod sklepem na parkingu he he he he
  • Pomocny post
    #16 20571160
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    Sprzęgło wciskasz po to żeby odciąży rozrusznik obciążeniem skrzyni. Wciskasz sprzęgło i skrzynia nie pracuje. Gęsty olej dodatkowe obciążenie ze strony skrzyni. Co do odczekania na poszczególnych zakresach stacyjki, może dlatego że pompa dobija ciśnienia ale głowy nie dam. To że wiązki pod siedzeniami są to noe znaczy że Twoja wersja ma grzane fotele tak samo z czujnikami parkowania, to że w instrukcji jest nie znaczy że u Ciebie to jest.
  • #17 20572021
    Kwarcowy123
    Poziom 4  
    Pomyślałem , że problem może być ze skrzyni - oglądam zaglądam . No nie wiem mnie to nie zależało skoro stał na luzie to nie wciskałem , na razie żadnego kłopotu pali na styk . Instrukcję czytam wyczytuję i tam napisali , że dając gazu przy pierwszym rozruchu bo zalewa silnik . Fakt , że instrukcja jest bardzo ogólna i trudno mi znaleźć coś konkretnego na temat tego modelu .Przykładowo jest AC przycisk to powinna działać klimatyzacja , coś słabo dmucha nie tak zimn jak miesiąc temu to szukam zaworu aby sobie samemu dobić klimę i co ? No nie ma zaworu w necie jest film ale 1,4 i tam zawór na wierzchu u mnie nie ma szukam zaglądam i nic , wiadomo jaka jest cena za doładowanie a ile samodzielnie kosztuje . Schemat mam a w aucie same rury . Na forum nikt nie odpowiada na pytanie . Lipa konkretnie he he he --- jeszcze będę testował te odpalanie bo coś mi tu ze skrzynią chyba dlatego pytałem czy tam są jakieś czujniki ....
  • #18 20576023
    Kwarcowy123
    Poziom 4  
    Napiszę tak . robię jak w instrukcji i wszystko działa - lecz tematu nie zamykam bo z problemem borykam się nadal i zapewne któregoś dnia zdecyduję się zostawić tylko na biegu a szczególnie jak będzie zimno . Może ktoś coś wiedział będzie może będzie miał problem identyczny to może zostawić wpis . Będę tu zaglądał czasem .
  • #19 20580644
    Kwarcowy123
    Poziom 4  
    Więc na bieżąco - leje od wczoraj , auto stoi na dworze i moknie .Rano chcę jechać auto nie pali .I co się okazało leje się woda do środka centralnie z ramienia wycieraczki - przelotka / uszczelka ramienia wycieraczki . No tam pod spodem jest jakiś sterownik nie wiem jaki ale jest . Akumulator nie dał rady . Wszystko mokre . Tak jak już musiałem to się zabrałem do rozkręcania bo akumulator wylądował na prostowniku , podstawiłem pojemniczek aby nie lało się więcej na to co tam jest pod spodem sterownikiem ,rozebrałem tą skrzyneczkę z bezpiecznikami przy akumulatorze - okazało się że jest tam jeden przekaźnik i 3 puste miejsca z czego jedne zalane . No i się wyjaśniło jak myślę .Mam nadzieję że wyschnie i odpali . Tyle ale dam znać co dalej .
  • #20 20594045
    Kwarcowy123
    Poziom 4  
    Wymieniłem ową uszczelkę / przelotkę .No cóż pewnie nie było to konieczne . Była nie dokręcona ledwo palcami odkręciłem ,.lecz to bez znaczenia .Dziura jaka była taka jest i woda będzie się wlewać do auta .I ponoć tak ma być , w serwisie powiedział .jak dzwoniłem . I twierdzi , że tam nie ma nic a jest rozrusznik ( i namaka ) , oraz jakiś wtyk który również namaka . ( nie do tematu ale kiedyś pisałem że szukam zaworu od klimatyzacji . Z serwisu powiedział że trzeba lampę zdjąć z przodu a ktoś inny pokazał na filmiku , że trzeba koło zdjąć i nadkole odkręcić i jest zaworek aby nabić klimatyzację - dobre co zamiast na wierzchu to gdzieś schowane , pozytywne że ford ma to , że nawet dwa lata nie ruszana klimatyzacja będzie działać bo jest super sprężarka ponoć ) A do rzeczy jak zostawiam tylko na ręcznym nie ma problemu z odpalaniem ( poza tym jednym razem co tak lało dwa dni ). Problem ewentualny nie rozwiązany nadal .
  • #21 20697468
    Kwarcowy123
    Poziom 4  
    Dawno mnie nie było . Przez cały okres letni , może ze dwa razy zdarzyło się że zasyczał nie zapalił za pierwszym razem nawet na gorącym silniku . Możliwe że to kluczyk w stacyjce ? No tak jakoś pomyślałem . Inna rzecz na wstecznym jak ruszam czasem to tak jakby coś przeskoczyło , nie wiem jak nazwać jakby była jakaś grudka . No ni jest tak zawsze tylko czasem .Szukam przeglądam . Bo lało 3 dni jak z wiadra i odpalił na pyk .Czyli nie właściwie szukam
  • #22 20998361
    Kwarcowy123
    Poziom 4  

Ponownie z tym samym problemem. Może ktoś coś podpowie. Więc rzadko się tak zdarza, ale jednak. Z obserwacji wynika tak: rano, jak stoi powiedzmy dwa, trzy ni to potrafi przy słabym akumulatorze przestawić wyświetlanie kilometrów do przejechania na godzinę. Inna sprawa, gdy jest nagrzany, jak mocniej wcisnę sprzęgło, to też nie chce odpalić, wtedy samym kluczykiem odpala przeważnie za 3 razem nie przestawiając wyświetlanych kilometrów na godzinę. Co to może być? A zostawiam tylko na ręcznym bez biegu. Zdarza się czasem, nie ma to reguły, czy zimno, czy gorąco, czy pada, czy nie pada. Dzięki za ewentualne wiadomości.
  • #23 21597783
    Kwarcowy123
    Poziom 4  
    Witam, temat odgrzewany jak stary kotlet. W te upały pojawił się problem z odpalaniem. Mam teorię, że to albo kabelek jakiś gdzieś nie trzyma, albo czujnik wału korbowego — nie można wykluczyć, a może nawet w stacyjce coś. To moje przypuszczenia. A przekaźnik od podgrzewania przedniej szyby i start jest ten sam. Teraz to było obojętne, czy na biegu, czy nie na biegu, bo nie odpalał, dopiero po 4 czy 5 razie dał iskrę, która dała moc. Było tak nawet, że odpalił, ale dodałem gazu i go zgasiło (liczyłem, że pomoże, a było odwrotnie). No a jak zdziałał, to już działał do końca dnia bez problemów. Wiem, ktoś powie, że może rozrusznik, hm, gdyby tak, to biorąc pod uwagę, kiedy zgłaszałem problem, już dawno by padł, tak mi się wydaje. Może ktoś miał tak samo. Ponieważ bardzo podobnych jest pełno, jednemu ta wiązka, co pod podszybiem jest wysuszona i już po kłopocie, i tak dalej. Może jednak ktoś coś poradzi, doradzi.
  • #24 21617571
    Kwarcowy123
    Poziom 4  
    Witam, zamykam temat, ponieważ udało się. W końcu przydarzyło się to u mechanika, czyli „syczało”. W kabinie słyszałem syczenie, a mechanik stojąc przed maską, od razu stwierdził, że to silnik elektryczny taki dźwięk daje, a winny jest bendix, bo go nie za każdym razem wyrzuca. Ot i się wyjaśniło. Niedawno na parkingu taki stał obok, człowiek mi chciał pomóc i opowiadał, jak to miał problem w Audi A8, bo tam jest tak, że po wyłączeniu silnika się kasują błędy. A ponieważ nie mógł udowodnić, że auto ma usterkę, to zamienił się z mechanikiem samochodem i po 10 dniach przydarzyło się mechanikowi, a że jeździł z podłączonym komputerem, to szybko odczytał błąd i tyle – jako ciekawostka. W moim przypadku nikt tego nie słyszał inaczej, bo nie było innych dźwięków, które mogłyby naprowadzić na rozrusznik. Owszem, może można było inaczej, ale i u mnie żadna aplikacja nie widziała błędu mimo braku rozruchu. A generalnie palił i nadal pali. I dodam, że jak akumulator mocny, to zawsze zapali, bo impuls chwilowy jest lepszy. Może się komuś przyda, a może nie. Dziękuję wszystkim za wsparcie i pomoc mi okazywaną.
  • #25 21617580
    Kwarcowy123
    Poziom 4  
    Problem rozwiązany, bo stało się to u mechanika. Po prostu. Usłyszał, a szczegółowo opisałem w ostatnim swoim poście, to znaczy odpowiedziach, jakie sam pisałem – syczenie słyszane w kabinie to dla stojącego przed maską dźwięk silniczka elektrycznego, który startuje bendix, i to by było na tyle. Reszta dziwnych jakichś rzeczy to nie wykluczone, że przypadek. Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Ford Fiesta 1.25 wykazuje problem z odpalaniem, gdy samochód jest pozostawiony na biegu zamiast na hamulcu ręcznym. Objawy to dziwne syczenie, przygasające kontrolki oraz świecąca kontrolka podgrzewania przedniej szyby. Auto pali po zwolnieniu biegu i lekkim przekręceniu koła kierownicy. Dyskusja wskazuje na możliwe przyczyny takie jak uszkodzony rozrusznik, problemy z masami i przewodami zasilającymi, a także wadliwy bendix, który nie zawsze się wysuwa. Wskazano, że pozostawienie auta na biegu nie powinno elektrycznie wpływać na rozruch, gdyż skrzynia biegów nie jest bezpośrednio podłączona do prądu poza czujnikiem wstecznego. Problem może być związany z wilgocią dostającą się do skrzynki bezpieczników i przekaźników pod maską, co powoduje korozję i zwarcia. Woda przedostaje się przez nieszczelną uszczelkę ramienia wycieraczki, co wpływa na elektronikę w komorze silnika. Zalecane jest sprawdzenie mas, przewodów, przekaźników oraz ewentualna wymiana bendixu. Wskazano także na konieczność wciskania sprzęgła podczas rozruchu, co odciąża rozrusznik. Ostateczne rozwiązanie problemu potwierdzono u mechanika, który zdiagnozował wadliwy bendix powodujący syczenie i problemy z rozruchem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA