logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Radmor 5122 1983 vs 1985 - brak eliminatora 465 kHz, L30 C29 i R55 1,5 kΩ

fastwestern12345 31 Lip 2026 09:31 99 6
REKLAMA
  • #1 21947788
    fastwestern12345
    Poziom 3  
    Ocena: 4
    Witam wszystkich.

Zająłem się kompleksowym odnowieniem Radmora 5122. Podczas prac zauważyłem interesującą różnicę pomiędzy dwoma posiadanymi przeze mnie egzemplarzami — jeden przeznaczony jest do renowacji, natomiast drugi służy jako dawca części.

Egzemplarz wyprodukowany w grudniu 1983 roku posiada eliminator 465 kHz, natomiast w egzemplarzu z lipca 1985 roku układu tego już nie ma. Brakuje w nim między innymi cewki L30 oraz kondensatora C29. Zajmuje się tym z 1985 roku.

Ciekawy jest również rezystor R55, którego nie znalazłem ani na schemacie, ani w instrukcji serwisowej. W egzemplarzu z 1983 roku element ten jest jednak fabrycznie zamontowany, a jego zmierzona wartość wynosi około 1,5 kΩ (tak, wyjęty z układu)

Czy ktoś spotkał się już z takimi różnicami pomiędzy poszczególnymi seriami produkcyjnymi Radmora 5122? Czy eliminator 465 kHz został w późniejszych egzemplarzach usunięty w ramach oficjalnej zmiany konstrukcyjnej, czy mogła to być forma uproszczenia produkcji i ograniczenia kosztów?

Zastanawiam się, czy była to sytuacja podobna do tej spotykanej w niektórych Radmorach 5102, gdzie Unitra nie montowała części kondensatorów elektrolitycznych na płytce zasilacza PZS, prawdopodobnie w celu zaoszczędzenia kilku groszy lub z powodu ograniczonej dostępności elementów.

Technicznie mogę bez problemu przeszczepić brakujące elementy z egzemplarza-dawcy. Zanim jednak to zrobię, chciałbym się dowiedzieć, czy ktoś posiada informacje dotyczące tej modyfikacji albo wie, czy są jakieś dodatkowe różnice w układzie, na które powinienem zwrócić uwagę.

Dodam również, że nie pytam o to, czy renowacja tego odbiornika ma sens ani dlaczego ją wykonuję. W poprzednich postach dotyczących Radmora 5102 pojawiały się tego rodzaju komentarze. Tym razem zależy mi wyłącznie na rzeczowej dyskusji technicznej dotyczącej różnic konstrukcyjnych pomiędzy seriami produkcyjnymi i ewentualnego odtworzenia eliminatora 465 kHz.

Z góry dziękuję za wszelkie informacje.
  • REKLAMA
  • #2 21947794
    jozgo
    Poziom 42  
    Ocena: 1344
    Widocznie uznano, że już w tamtych czasach praktycznie zaprzestano używania odbioru stacji AM I tory p.cz. 465kHz w odbiornikach (np. u sąsiadów w bloku) nie były aktywne.
    Więc te zakłócenia przestały być problemem.
  • REKLAMA
  • #3 21947839
    fastwestern12345
    Poziom 3  
    Ja bym go wstawił bo jak nawet filtr powietrza (dyson) włączam stojący obok to jest nawałnica szumów (był sprawdzany przed rozebraniem) czy jakiś tani adapter.
  • #4 21948042
    jozgo
    Poziom 42  
    Ale to nie jest filtr przeciwzakłóceniowy tylko eliminator p.cz. w AM czyli 465kHz.
  • REKLAMA
  • #5 21948261
    fastwestern12345
    Poziom 3  
    Czyli nie ma wpływu na zakłócenia? To skoro to jest eliminator 465khz to po co go wywalili? Ja rozumiem nie potrzebne elementy nie montować, ale eliminator 465khz w torze AM?
  • #6 21948343
    jozgo
    Poziom 42  
    Oszczędność!
    Praktycznie to niepotrzebne.
    Bo problem zakłóceń sygnałem 465kHz od torów p.cz AM innych odbiorników praktycznie zanikł.
  • REKLAMA
  • #7 21949630
    fastwestern12345
    Poziom 3  
    Aha ok, rozumiem, ja go i tak zamontowałem tak na wszelki wypadek. Dziękuję za wyjaśnienie.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Radmor 5122, odbiornik radiowy, wykazuje różnice konstrukcyjne i zwiększoną podatność na szumy oraz zakłócenia. Porównanie dwóch egzemplarzy wykazało, że wersja z grudnia 1983 ma fabrycznie zamontowany eliminator 465 kHz, natomiast w wersji z lipca 1985 brakuje tego układu, między innymi cewki L30 i kondensatora C29. Dodatkowo w starszym odbiorniku znajduje się rezystor R55, którego nie ma na schemacie ani w instrukcji serwisowej; po wymontowaniu zmierzono jego wartość około 1,5 kΩ. Rozważano, czy usunięcie eliminatora było oficjalną zmianą konstrukcyjną, uproszczeniem produkcji lub oszczędnością wynikającą z zaniku zakłóceń generowanych przez tory p.cz. 465 kHz odbiorników AM. Wyjaśniono, że eliminator nie jest filtrem przeciwzakłóceniowym, lecz układem przeznaczonym do ograniczania tego konkretnego problemu w odbiorze AM. Po włączeniu filtra powietrza Dyson stojącego obok oraz taniego adaptera pojawiała się nawałnica szumów, choć odbiornik wcześniej działał. Eliminator 465 kHz został ostatecznie zamontowany ponownie, lecz wpływ tej czynności na zakłócenia nie został potwierdzony pomiarem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA