Witam, mam problem z Chevroletem Cruze 1.4T z 2013 roku. Zaczęło się od tego, że auto straciło moc i wyskoczył check engine. Później podczas jazdy nagle przestało reagować na gaz i zgasło. Jak otworzyłem maskę, turbina była aż czerwona od temperatury. Oddałem auto do mechanika, wymienił katalizator, bo był praktycznie stopiony. Po przejechaniu około 100 km znowu stało się to samo - auto zgasło, a turbina znowu rozgrzała się do czerwoności. Samochód drugi raz trafił do mechanika, ale mówi, że wszystko posprawdzał i nie wie, co może być przyczyną. Komputer nie pokazuje żadnych błędów. Miał ktoś identyczny problem albo ma pomysł, co jeszcze sprawdzić?
PS, jeśli to ważne, przed problemami z turbiną został wymieniony olej.
AI: Jakie dokładnie kody błędów były zapisane przy pierwszym check engine i jakim sprzętem było auto diagnozowane - zwykły OBD czy diagnostyka pod GM/Chevroleta?
Pierwszy kod błędu to Catalyst System Efficiency Below Threshold Bank1 P0420.
AI: Czy mechanik sprawdzał konkretne parametry podczas pracy/jazdy: korekty paliwowe, sondy lambda/AFR, wypadanie zapłonów, ciśnienie doładowania, ciśnienie paliwa, sterowanie wastegate oraz drożność wydechu po wymianie katalizatora?
Nie wiem.
PS, jeśli to ważne, przed problemami z turbiną został wymieniony olej.
AI: Jakie dokładnie kody błędów były zapisane przy pierwszym check engine i jakim sprzętem było auto diagnozowane - zwykły OBD czy diagnostyka pod GM/Chevroleta?
Pierwszy kod błędu to Catalyst System Efficiency Below Threshold Bank1 P0420.
AI: Czy mechanik sprawdzał konkretne parametry podczas pracy/jazdy: korekty paliwowe, sondy lambda/AFR, wypadanie zapłonów, ciśnienie doładowania, ciśnienie paliwa, sterowanie wastegate oraz drożność wydechu po wymianie katalizatora?
Nie wiem.