logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Cruze 1.4t - Błąd doladowania p2099, spadek mocy na 3 biegu, awaria pojazdu

dames 08 Sie 2021 17:06 2703 7
REKLAMA
  • #1 19555040
    dames
    Poziom 12  
    Ocena: 26
    Witam, borykam sie z problemem w cruze 1.4t. podczas przyspieszania na 3 biegu i przekroczeniu 3tys. obrotów, pojawia sie komunikat "awaria pojazdu, skontaktuj...". Auto ma mniejsza moc. po podłączeniu z komputerem pojawia sie błąd p2099, błąd doladowania. Sprawdzałem gruszkę przy turbo, sztanga pracuje poprawnie. Co moze powodowac problem? Odczyty podczas wystepowania błedu na screenach poniżej. Cruze 1.4t - Błąd doladowania p2099, spadek mocy na 3 biegu, awaria pojazdu Cruze 1.4t - Błąd doladowania p2099, spadek mocy na 3 biegu, awaria pojazdu
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 19555336
    MikeC
    Poziom 32  
    Ocena: 972
    dames napisał:
    Sprawdzałem gruszkę przy turbo, sztanga pracuje poprawnie. Co moze powodowac

P0299 za niskie ciśnienie doładowania :

1 - zawór sterowania (ten na turbinie z trzema przewodami gumowymi)
    2 - pęknięte gniazdo zaworu turba (widoczne po zdemontowaniu turbiny)

w sumie to taki standard w tych silnikach
  • REKLAMA
  • #4 19555436
    decybel91
    Poziom 43  
    Ocena: 4236
    W oplu z tym motorem często pada mapsensor.
  • #5 19555820
    dames
    Poziom 12  
    Dziękuję za szybką odpowiedź. Jaki jest najszybszy sposób na sprawdzenie mapsensora?

Czy doladowanie nie powinno być większe? (Ponad 1bar). Jakbym nie przyspieszał doładowanie nie przekracza 0,4 bara
  • REKLAMA
  • #7 19568375
    dames
    Poziom 12  
    Właśnie sprawdziłem szczelność ukladu dolotowego. Cisnienie utrzymuje sie w ukladzie. Zastanawia mnie jedna rzecz.
    Czy podczas postoju na luzie i wprowadzaniu silnika na obroty, sztanga od gruszki turbiny powinna sie przemieszczać? Czy dopiero podczas jazdy na odpowiednim obciążeniu silnika ta sztanga powinna sie ruszać?
  • #8 19634626
    dames
    Poziom 12  
    Tematu nie rozwiązano, brak odpowiedzi na forum

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z Chevroletem Cruze 1.4T, polegający na spadku mocy i błędzie P2099, który wskazuje na problem z doładowaniem. Podczas przyspieszania na 3 biegu, po przekroczeniu 3000 obrotów, pojawia się komunikat "awaria pojazdu". Użytkownik sprawdził gruszkę turbiny, która działa poprawnie, oraz szczelność układu dolotowego, która jest w normie. W odpowiedziach sugerowane są możliwe przyczyny, takie jak uszkodzony zawór sterujący turbiną, pęknięte gniazdo zaworu, a także awaria czujnika MAP. Użytkownik pyta o sposób sprawdzenia czujnika MAP oraz o prawidłowe ciśnienie doładowania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA