logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy złącza MC4 z pozłacanymi stykami istnieją lub czy warto je galwanizować złotem?

mariusz.lubicz 01 Sie 2026 16:51 204 2
  • #1 21948545
    mariusz.lubicz
    Poziom 24  
    Ocena: 146
    Złącza MC4 czy ktoś widział z pozłacanymi stykami albo czy ktoś próbował oddać do galwanizerni celem pozłocenia? Można kupić nawet woreczek samych styków i je oddać do pozłocenia oczywiście w celu poprawy styku. Te cynowane to lipa, nawet oryginalne, po kilku latach grzeją się w termowizji.
  • #2 21948624
    MichałS
    Poziom 36  
    Ocena: 688
    Można dać do złocenia tylko po co?

Złoto jest miękkim materiałem i przy wsuwanych stykach będzie się ścierać. Trwalsze jest srebro, a dokładnie jego tlenek który stosowany jest w przekaźnikach mocy na podłoży z niklu. Złoto ma niezaprzeczalne zalety ale w stykach/przekaźnikach sygnałowych (pomiarowych).

Statystycznie częściej uszkodzenie MC4 występuje w punkcie krępowania przewodu. Jak mam czas to ten punkt lutuję (po zaciśnięciu)
  • #3 21948752
    mariusz.lubicz
    Poziom 24  
    Ocena: 146
    https://jzdcable.com/product/mc-4-cable-connector/
    JZD Cable’s MC4 connectors set the industry standard for secure photovoltaic system interconnections, featuring full TUV certification (2PfG 1162/08.2007). Pre-crimped with 4mm²/6mm² cable options (AWG 10-12), these gold-plated connectors deliver <0.35mΩ contact resistance for optimized energy transfer.

Nie wydaje mi się żeby nie robili tylko trudno znaleźć. Jeszcze jeden widziałem gdzieś więc bym wysłał paczkę samych blaszek do pozłocenia, może uda się kupić niklowane zamiast cynowanych to będzie prostsze chemicznie.
REKLAMA