logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Electrolux EWT1266ESW głośny przydźwięk przy odpompowaniu i wirowaniu, czy to pompa?

Dolce 01 Sie 2026 21:42 267 21
REKLAMA
  • #1 21948695
    Dolce
    Poziom 22  
    Ocena: 176
    Witam.
    Mam prośbę o pomoc w rozwiązaniu problemu z pralką Electrolux. W załączniku przesyłam odgłosy pracy, jakie występują, zdaje się, w momencie pracy pompy odpompowującej wodę - ale tego nie jestem oczywiście pewny. Jeden jest w momencie usuwania wody, a drugi, gdy dodatkowo rozpoczyna się wirowanie. Jest to jakby głośny "przydźwięk sieciowy".

1. Czy to faktycznie odgłos od pompy?
    2. Czy jest dopuszczalny, czy też świadczy o uszkodzeniu?
    3. Jak to należy naprawić, czy po prostu szukać nowej pompy (jeśli to pompa pada)?

Będę wdzięczny za pomoc, pozdrawiam.
    Załączniki:
    • AUD-20260801-WA0005.mp3 (33.2 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • AUD-20260801-WA0003.mp3 (44.43 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 21948735
    Dolce
    Poziom 22  
    Czy ma jakieś znaczenie, że ten odgłos się pojawił po wymianie łożsk? To pralka ładowana od góry.
  • Pomocny post
    #4 21948821
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3756
    Podaj model pralki i numer PNC. Jeśli ma jeszcze silnik szczotkowy to może to być też dźwięk silnika napędowego. Przydałby się dłuższy film gdy rozpoczyna wirowanie by wyodrębnić dźwięk silnika napędowego i silniczka pompy odpływowej.
  • #5 21948833
    Dolce
    Poziom 22  
    Dziękuję.
    To ten model:
    Electrolux EWT1266ESW głośny przydźwięk przy odpompowaniu i wirowaniu, czy to pompa?
    Chyba jest to silnik ze szczotkami.
    Przed chwilą włączyłem odwirowywanie i odgłos buczenia nie jest taki głośny jaki występuje podczas pracy pralki w cyklu prania. Z tego co słyszę to jednak mocniej buczy pompa a silnik wydaje raczej normalny odgłos. Być może podczas prania, gdy pompa jest mocniej obciążona (musi wypompować wodę) odgłos się nasila. Sprawdzę to.

W którym momencie najlepiej nagrać odgłos z pracy pralki?
    Wąż odpływowy raczej nie jest zatkany a filtr jest czysty.

Co jeszcze mogę sprawdzić?
    I pytania przy okazji - czy wymiana pompy jest skomplikowana oraz czy warto w tej pralce po zdaje się ok 10 latach systematycznie użytkowania wymienić szczotki silnika, nawet jeśli okaże się, że ten odgłos to od pompy?
    Co jeszcze warto wymienić przy okazji naprawy?
  • REKLAMA
  • #6 21948942
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Zależy ile lat już służy pralka. Orginalne szczotki węglowe producenta wytrzymywały około 15 lat nawet, ale jeśli zostało ich poniżej 10mm to tak tym bardziej doradzam wymianę a tym bardziej jeśli ten dźwięk pochodzi od silnika napędowego. Niestety marka Electrolux jak i wiele obecnych pralek innych producentów nie oferuje szczotek jako część zamienną, ale można dopasować od starszych modeli: https://north.pl/karta/silnik-napedowy-do-pralki-electrolux-ewt1266esw,WPZ-SW-C2M2-XAK.html. Z pewnością coś dopasujesz: https://north.pl/czesci-agd/do-pralek/electrolux/szczotki
    Co do pompy odpływowej to jest kompletny zamiennik oryginału: https://north.pl/karta/pompa-odplywowa-komple...6esw--electrolux--bpx275,YDV-IT-C2M2-XAK.html. Wystarczy kupić sam silnik producenta Askoll i wyjdzie sporo taniej a i silnik będzie jakościowo lepszy niż ten w pompie zamienniku: https://sklep.dora-agd.pl/czesci-do-pralek-wi...odziezy-silnik-pompy-askoll,c25,p3049,pl.html
    Póki co niczego więcej nie ma sensu wymieniać profilaktycznie. Może amortyzatory będą wymagały wymiany, ale to warto zweryfikować.
    Zrób film gdy pralka rozpoczyna wirowanie i przynajmniej kilku minutowy by można było wyodrębnić dźwięki. Może masz program wirowanie z płukaniem itp.
  • #7 21948946
    sanfran
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 3007
    Wymiana pompy to bardzo prosta sprawa. Jeśli się pralkę położy na boku to jest to wtedy kilka minut.
    Przed zamawianiem pompy sprawdź ją. Powinien być dostęp od strony filtra. Należy spróbować czy jest luz pomiędzy rotorem silnika a wirnikiem pompy. To jest do wyczucia podkręcając ten szary element w lewo i prawo.

Pragnąłbym zwrócić uwagę, że moja diagnoza może być błędna gdyż nic nie zastąpi osobistych oględzin uszkodzenia, dlatego przed zakupem pompy gorąco polecam jej kontrolę.
  • Pomocny post
    #8 21948951
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    @sanfran

Boże, broń przed położeniem pralki górnowsadowej na bok. To idealna recepta na zabicie elektroniki przez zalanie wodą. Pralkę od załadunku od frontu to owszem, jak najbardziej, albo kładziemy na tył, albo na bok po stronie dozownika detergentów.
  • Pomocny post
    #9 21948958
    sanfran
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 3007
    Trafna uwaga. Zastosowałem „skrót myślowy”, ale pralkę staram się ustawić na „ukos”. Miejsce gdzie jest pompa idzie w górę, co uniemożliwia wylanie się resztek wody przy demontażu pompy.
  • Pomocny post
    #10 21948974
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    W górnowsadzie jest niezły dostęp do pompy a przynajmniej jeszcze w tym modelu bo były wynalazki Electrolux gdzie trzeba było wykręcać silnik pompy by wydostać filtr pompy bo był montowany w zbiorniku pralki. W niektórych wyjmowało się filtr od wnętrza bębna. Tutaj po zdjęciu boków będzie dostęp.
  • #11 21949173
    Dolce
    Poziom 22  
    Dziękuję za podpowiedzi.
    Czy ten silnik Askoll po prostu wymienia się w miejsce oryginalnego pompy?
    Nie bardzo to pojmuję.
    Czy w sklepach do któtych linki wysłałeś szukać samych szczotek w takich samych rozmiarach jak oryginalne tylko bez obudowy?
  • #12 21949247
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    To jest ten sam typ silniczka pompy: https://youtu.be/AncgQg9wvXM?is=JigwYQ0cRZ4zilKx
    Po prostu go wykręcasz wraz z korpusem i wymieniasz. Jeśli chodzi o szczotki to możesz kupić kompletne ze szczotkotrzymaczem po demontażu Twoich po prostu dobierzesz coś pasującego albo kupić same wkłady i wymienić je lutując. Tu przykład takiej naprawy: https://youtu.be/HnSMVzSPk-o?is=zhca4tRs4bLYB04c
    Sądzę jednak że dopasujesz kompletne szczotki. Jak chcesz to dodaj zdjęcia szczotki po jej demontażu od góry i od dołu.
  • #13 21949286
    Dolce
    Poziom 22  
    Bardzo Ci dziękuję za pomoc.
    Chciałem się tylko upewnić. Wymieniając silniczek pompy Askoll nie ma prawdopodobieństwa, że będzie uszkodzony jakiś element, którego przy nim nie ma a który jest w kompletnym zamienniku, do którego link podałeś? Z tego co widzę na zdjęciach kompletny zamiennik posiada jeszcze tylko "lej" z tworzywa, dopasowujący korpus silnika do otworu montaźowego w pralce. Czy dobrze myślę?
    Silniczek nie jest drogi więc pewnie go kupię i przy okazji wymiany zdejmę szczotki silnika, sprawdzę je, sfotografuję i zmierzę. Poproszę wówczas o pomoc w dobranie odpowiednich, jeśli to nie będzie dla Ciebie kłopot.
  • REKLAMA
  • #14 21949296
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    To tzw. typ silniczka o mocowaniu na 3 wkręty. Kompletna pompa jest droższa bo masz od razu korpus + silnik i wymieniasz całość, ale sam silniczek z pewnością będzie gorszej jakości bo inaczej cena była by wyższa. Oczywiście pomogę w doborze szczotek. Szkoda że nie dodałeś dłuższego filmu z pracy pralki. Po demontażu silniczka pompy jeśli zauważysz że turbinka ma spore luzy na boki to nawet nie zastanawiaj się nad wymianą.
  • #15 21949369
    Dolce
    Poziom 22  
    Właśnie nagrałem dłuższą ścieżkę.
    Jeśli znajdziesz czas to doprawdy proszę.
    Na początku pracuje siljik oraz to urządzenie, które wydaje to buczenie. W 2:25" nagrania się wyyłącza, w 2:53" załącza, w 4:54" wyłącza, w 5:03" załącza, w 5:53" wyłącza. Potem są już takie pojedyncze cyklem przniy sle wydaje mi się, że warto sprawdzić jeszcze od 6:10". Tam się to urządzenie załącza na chwilkę.
    Myślę, że to nie od silnika natomiast jeśli chodzi o pompkę to nieco zbił mnie z tropu fakt, że w pewnym momencie podczas odpompowywania wody nie było buczenia.
    Może tak dziwnie "pada" pompka - w zależności jakie ma obciążenie, czy aktualnie pracuję silnik ponieważ z tego coveychwyciłem na to buczenie ma też wpływ zmiana obrotów silnika - im są wyższe (wirowanie) tym buczenie ulega zmianie/zmniejszeniu. Ale to raczej wpływ pośredni, czyli nie silnik buczy tylko zmiana jego pracy mechaniczna (obroty) czy też elektryczna (obciążenie) wpływają na inne urządzenie.
    A czy przyczyną może być jeszcze inny element niż pompka? Jakiś elektrozawór itp?
    Załączniki:
    • nagranie2026-08-03-10-13-13.mp3 (5.83 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #17 21949405
    Dolce
    Poziom 22  
    Bardzo Ci dziękuję.
    Zamówiłem silniczek, przy okazji wymiany sprawdzę szczotki silnika i poproszę o pomoc w dobraniu odpowiednich.
    Widziałem filmik z wymianą samych szczotek, który przesłałeś. Jeśli nie udałoby się dopasować kompletu to poradziłbym sobie z taką naprawą wraz z lutowaniem. Ewentualnie dopytałbym Ciebie czy warto przeczyścić komutator jeśli byłby nieciekawy albo po prostu oddał do wykonania takiej usługi w zakładzie na miejscu.
  • #18 21949438
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Przede wszystkim silnik wydmuchać z pyłu węglowego po starych szczotkach to podstawa i czy dobierzesz kompletne szczotki czy będziesz rzeźbił z wymianą wkładów to i tak nowe szczotki trzeba dotrzeć do komutatora i to obowiązkowo. Ja używam takiej osełki i sprawdza się: https://youtu.be/ftkJ0tDF_Co?is=qt_H4HdslaB-pj1t
    Osełka dostępna w sklepach internetowych i na Allegro również. Silnik możesz podłączyć na przykład w ten sposób: https://youtu.be/a27-IceuYJE?is=MGChHsqTlPaKVrfh
    Można i do napięcia sieciowego, ale nie wolno za długo go męczyć bo nie wytrzyma maksymalnych obrotów zbyt długo.
    Nie musisz nigdzie oddawać silnika o ile nie będzie uszkodzeń na lamelkach komutatora. Jeśli szczotek będzie jeszcze z 20-25mm to możesz odłożyć wymianę w czasie.
  • #19 21949607
    Dolce
    Poziom 22  
    Patrząc na filmik, mam wrażenie, że to nie szczotkę się dociera, tylko osełką "jeździ" się po komutatorze. Czy chodzi po prostu o wygładzenie komutatora? Sądziłem, że należy nadać odpowiedni kąt szczotce (na poprzednio podanym przez Ciebie filmiku widać, że szczotka ma zakończenie w kształcie szpica/trójkąta, a nie płaskie).
    A może i jedno, i drugie należy zrobić?
  • #20 21949627
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Jak kupisz dobrą szczotkę to ona już jest ścięta tak by ułożyć się do komutatora a zastosowanie pumeksu lub osełki powoduje prawidłowy przebieg tego procesu. Jak ktoś amatorsko wymienia szczotki to zostawia je same sobie by ułożyły się do komutatora, ale zanim to się stanie potrafią mocno iskrzyć co w przypadku wrażliwego silnika kończy się jego destrukcją poprzez uszkodzenie komutatora. Na North nie kupuj najtańszych szczotek bo to produkt chiński bardzo złej jakości. Trochę grosza trzeba dać za rozsądnej jakości szczotki: https://czesciagd.pl/szczotka-weglowa-512-540-a20.html
    Tutaj proces z zastosowaniem pumeksu: https://youtu.be/P3bokh-OjBg?is=j8Vf9g7jbpYTBrUQ
  • #21 21949765
    Dolce
    Poziom 22  
    Czgcdo focierania można zastodować taki zwykły pumeks "kosmetyczny"?
  • #22 21949777
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6955
    Można, ale musisz znaleśc pumeks naturaly, większosć syntetycznych nie nadaje się.
    Można też kupić dedykowany kamień do czyszczenia komutatorów.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Pralka Electrolux wydaje głośny przydźwięk podczas odpompowania wody i wirowania. Do opisu dołączono nagrania odgłosów pracy: jedno z momentu usuwania wody, a drugie z chwili, gdy po odpompowaniu rozpoczyna się dodatkowo wirowanie. Dźwięk został określony jako podobny do głośnego przydźwięku sieciowego. Podejrzewanym źródłem jest pompa odpompowująca, jednak nie ma pewności, czy rzeczywiście ona generuje hałas. Zgłoszenie dotyczy ustalenia, czy odgłos pompy jest dopuszczalny, czy wskazuje na uszkodzenie, oraz jaki sposób postępowania będzie właściwy. Rozważana jest naprawa albo wymiana pompy na nową, jeśli potwierdzi się jej awaria. Nie podano modelu pralki, wyników dodatkowych testów, pomiarów ani informacji o sprawdzeniu filtra, przewodów lub innych podzespołów. Nie przedstawiono również potwierdzonej diagnozy ani rezultatu naprawy. Ostatni stan sprawy pozostaje otwarty: źródło przydźwięku, jego dopuszczalność i konieczność wymiany pompy nie zostały rozstrzygnięte.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA