logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[SM32xx] ADATA UV128 64 GB VID_125F PID_0100 – zabezpieczony przed zapisem, błąd wejścia/wyjścia pod

Demo_Frost 01 Sie 2026 23:07 108 1
REKLAMA
Treść została przetłumaczona angielski » polski Zobacz oryginalną wersję tematu
  • #1 21948724
    Demo_Frost
    Poziom 1  
    Tytuł: ADATA UV128 64 GB (VID_125F&PID_0100) – Zabezpieczenie przed zapisem / błąd wejścia/wyjścia podczas czyszczenia, odczyt działa bez zarzutu.
    Witam wszystkich,
    Posiadam pamięć USB ADATA UV128 64 GB, która nagle przeszła w tryb ochrony przed zapisem podczas kopiowania plików (operacja kopiowania wywołała komunikat „Spróbuj ponownie”, a po tym dysk stał się tylko do odczytu).
    Objawy:
    Mogę normalnie odczytywać wszystkie istniejące pliki bez żadnych problemów (wykonałem już kopię zapasową wszystkich danych).
    Nie mogę usuwać, modyfikować ani zapisywać żadnych nowych plików.
    Formatowanie w systemie Windows kończy się niepowodzeniem z komunikatem „Dysk jest chroniony przed zapisem”.
    Polecenie diskpart → attributes disk clear readonly kończy się powodzeniem.
    [SM32xx] ADATA UV128 64 GB VID_125F PID_0100 – zabezpieczony przed zapisem, błąd wejścia/wyjścia pod

Polecenie „diskpart → clean” kończy się niepowodzeniem z komunikatem: „W programie DiskPart wystąpił błąd: Nie można wykonać żądania z powodu błędu urządzenia wejścia/wyjścia”.
    W tym modelu nie ma fizycznego przełącznika zabezpieczenia przed zapisem.
    Identyfikacja urządzenia:
    VID: 125F
    PID: 0100
    Producent: ADATA
    Produkt: Pamięć USB ADATA
    Numer seryjny: 48328602
    Wersja urządzenia: 0110 / 0200 (różni się nieznacznie w zależności od używanego portu USB)
    Pojemność fizycznego dysku: 63333990400 bajtów
    Protokół: USB 3.20 (w zależności od portu wykrywany również jako USB 2.10)
    Konstrukcja: Chip-on-Board (COB), całkowicie uszczelniona żywicą epoksydową – nie widać oddzielnego układu kontrolera.
    Wypróbowane narzędzia (żadne z nich nie zidentyfikowało kontrolera):
    ChipGenius v4/v19: Numer katalogowy kontrolera = „Nie rozpoznano podczas normalnego wykrywania” / „Nieznany”
    USBFlashInfo (antspec.com) v9.4.0.645: Kontroler = „Nieznany”, możliwe układy pamięci = „Niedostępne”
    Na podstawie innych raportów dotyczących modeli UV128/64 GB, które znalazłem (VID_125F i PID_DB8A z kontrolerami SM3267AB/SM3268AB), podejrzewam, że może to być kontroler z serii Silicon Motion SM32xx, ale nie mogę tego potwierdzić, ponieważ oba narzędzia nie wykrywają go, prawdopodobnie z powodu konstrukcji COB lub błędu oprogramowania układowego uniemożliwiającego pełną identyfikację.
    Zrobiłem już kopię zapasową wszystkich danych, więc nie mam nic przeciwko żadnej metodzie naprawy wymagającej pełnego formatowania niskopoziomowego lub ponownego flashowania. Czy ktoś mógłby pomóc w zidentyfikowaniu właściwego kontrolera i odpowiedniego narzędzia MPTool dla tej konkretnej kombinacji VID/PID?
    Z góry dziękuję za wszelką pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 21949271
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6883
    Poczytaj Link
    Plus z tego forum Link

Cytat:
    A-DATA USB Flash Disk Utility
    Ten program działa z tymi nośnikami A-Data, które używają kontrolerów z Silicon Motion.

Link

p.s
    Adata uv128/256gb
    USB\VID_125F&PID_DB8A&REV_1100
    controller Star_SM3265

USB Device ID: VID = 125F PID = C96A
    - Controller Part-Number: SM3257ENAA

Spróbuj moze ChipGenius / lub GetFlashInfo
    * lub APToolV7200 (2021-02-01)

Wg. Link

To chiński
    Asolid-ufd-controller- IS919 / Innostor Technology (Shenzhen) Ltd.
    IS918M
    VID: 1F75
    PID: 0918
    Cytat:
    New 40nm controller
    ECC correction capability up to 890 bit/4K
    Supports 1.2V/1.8V VCCQ and 2.5V/3.3V VCC NAND
    Supports up to 4CE
    Supports Read/Write speed up to 200MB/160MB
    Supports all QLC NAND

MPTool masz pod Link
    filmik Link