logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Toyota Corolla Hybrid 2022 - szarpie przy 2000 obr./min na PB i LPG, kolor świec?

AZUKS 03 Sie 2026 12:59 171 7
REKLAMA
  • #1 21949434
    AZUKS
    Poziom 16  
    Ocena: 311
    Przy mojej Toyocie Corolli hybryd 2022r występuje szarpanie przy obrotach około 2000 . w aucie wymienione są filtry i dodatkowo wymieniłem wszystkie świece na irydowe oryginalne . Do auta zamontowałem instalację gazową ale zarówno na benzynie jak i na gazie występuje taka sama sytuacja nawet bym powiedział że na benzynie jest większe szarpanie niż na gazie .
    Obecnie przejechałem około 10 000 km na tych świecach których zdjęcia umieszczam poniżej . Zastanawiam się czy ich kolor jest odpowiedni czy nie.
    Sytuacja z szarpaniem była już przed zamontowaniem instalacji gazowej.

Toyota Corolla Hybrid 2022 - szarpie przy 2000 obr./min na PB i LPG, kolor świec? Toyota Corolla Hybrid 2022 - szarpie przy 2000 obr./min na PB i LPG, kolor świec? Toyota Corolla Hybrid 2022 - szarpie przy 2000 obr./min na PB i LPG, kolor świec?
  • REKLAMA
  • #2 21949444
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3364
    Czyli do niesprawnego auta zainstalowałeś LPG?
    Świece ok. Jak stare świece były mocno zużyte (duża przerwa) to pewnie cewka dostała przebicia i przy większym obciążeniu (wymagane duże napięcie przeskoku iskry czyli gaz w podłodze i obroty 1500-2500 rpm) iskra idzie bokiem zamiast na świece. Niestety zwlekanie z wymiana świec (czy elementarny brak kontroli przerwy elektrod świec ) kończy się często wymiana cewki/cewek.

PS Komputer diagnostyczny wykrywa konkretny cylinder z brakiem zapłonu? Czasem trzeba pomęczyć silnik na tych 1500-2000rpm i szarpaniem by wyskoczył check i w błędzie było wskazane który cylinder.
  • REKLAMA
  • #3 21949492
    AZUKS
    Poziom 16  
    Ocena: 311
    Auto kupiłem pół roku temu , jakoś na początku nie zauważałem tego szarpania, mechanik przy wymianie olejów zasugerował wymianę świec, może trochę pomogło,
    Przerwa była oryginalna, chyba nie powinno się jej zmieniać?
    Kazał kupić specyfik do czyszczenia wtryskiwaczy, wyjeździłem 2 zbiorniki i nic poprawy.
    Spróbuję pojeździć na tych wolnych obrotach, może komputer coś pokaże, bo na razie nic się nie wyświetla.
    Poprzednie świece wyglądały tak.

Toyota Corolla Hybrid 2022 - szarpie przy 2000 obr./min na PB i LPG, kolor świec?
  • #4 21949695
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3364
    Świeca zużywa się przez wypalanie elektrod - przerwa się zwiększa. Irydowe wypalają się kilka razy wolniej ale efekt ten sam. Przerwa między elektrodami powiększa się. Dodatkowo ostre krawędzie elektrod zaokrąglają się (ostre krawędzie sprzyjają wyładowaniu). Koniec, końców cewka pracuje na wyższym napięciu wyładowania a to sprzyja że iskra znajdzie sobie łatwiejszą drogę przez izolator niż na elektrody świec. Raz przebita droga jest permanentna - cewka złom. Niby można drutować ,owijać taśmą czy nakładać rurki termokurczliwe ale to ekstremum jak nie idzie dostać nowej cewki. No i trzeba wiedzieć w którym miejscu jest "przestrzelona".
  • REKLAMA
  • #5 21949766
    BANANvanDYK
    Poziom 43  
    Ocena: 2612
    Wydaje mi się że jest za mocno biały izolator świecy, jakby za uboga mieszanka.
    Trzeba sprawdzić czy przy tych 2000 RPM sondy lambda pracują prawidłowo i jak zachowują się korekty (czy są stabilne czy korygują się).
    Niekoniecznie musi to być problem ze zapłonem, a z układem wtryskowym. W skrajnych przypadkach usterka mechaniczna np. przestawienie rozrządu.
  • #7 21952087
    gimak
    Poziom 41  
    Ocena: 1678
    U mnie w corolli występuje coś podobnego, załączam link do LPG-forum, gdzie jest podobny temat https://lpg-forum.pl/post1129886.html#p1129886 gdzie się wypowiedziałem, co myślę o przyczynach.
    Natomiast, żeby wykluczyć świece jako przyczynę problemu, zmniejsz odstęp na świecach na 0.7 mm, bo pewnie teraz masz 1.0 mm.
  • REKLAMA
  • #8 21952243
    BANANvanDYK
    Poziom 43  
    Ocena: 2612
    Przy niewielkich obciążeniach to może być nawet problem z działaniem EGR. W rzadkich przypadkach może być zakłócony odczyt przez sondę lambda.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Toyota Corolla Hybrid 2022 wykazuje szarpanie przy około 2000 obr./min zarówno na benzynie, jak i na LPG. Objaw występował już przed montażem instalacji gazowej, a po jej zamontowaniu na benzynie jest nawet wyraźniejszy niż na gazie. W samochodzie wymieniono filtry oraz wszystkie świece na oryginalne świece irydowe; obecne przejechały około 10 000 km. Kolor świec został oceniony jako prawidłowy przez jedną z odpowiedzi, natomiast inna wskazała na zbyt biały izolator i możliwość występowania ubogiej mieszanki. Rozważano problemy z zapłonem, przebicie cewki przy zwiększonej przerwie zużytych świec, niesprawność wtryskiwaczy, działanie sondy lambda, EGR oraz w rzadkim przypadku przestawienie rozrządu. Środek do czyszczenia wtryskiwaczy zastosowany przez dwa zbiorniki paliwa nie przyniósł poprawy. Zaproponowano obserwację silnika przy 1500–2000 obr./min w celu wywołania błędu konkretnego cylindra oraz próbne zmniejszenie odstępu świec do 0,7 mm zamiast około 1,0 mm. Szarpanie nadal nie ma potwierdzonej przyczyny, a testy cewek, korekt mieszanki i wskazania konkretnego cylindra pozostały do wykonania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA