logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mercedes W203 2005 - czujnik kąta skrętu pokazuje 360° i błędy ESP C1036/C1172

mpendzik 10 Sie 2026 09:01 102 5
REKLAMA
  • #1 21952806
    mpendzik
    Poziom 11  
    Ocena: 55
    Witam serdecznie
    Próbowałem zmienić czujnik kata skrętu w MB w203 z 2005r ponieważ cały czas miałem w ESP C1036 i C1172. Założyłem używkę i okazało się, że jest nie sprawna - wartość czujnika kata skrętu odczytywana launchem wynosiła cały czas 0. Założyłem z powrotem swój stary, zrobiłem to zgodnie z instrukcją na SCM - czyli: obrócić go max w lewo a później dwa razy w prawo - tak zrobiłem, otwory montażowe się pokryły. Zamontowałem wszystko i w LAUNCH pokazuje mi na prostych kołach 360st. Próbowałem zerować położenie launchem ale bez skutku...
    O co chodzi ? Jak skręcę kierownicą w prawo o jeden obrót to wtedy launch pokazuje 0st.
    Czy jest jakaś inna procedura montażu ?? Czy może Launch nie umie ustawić zerowego położenia ??? Przed pierwszym demontażem tego swojego czujnika, launch pokazywał okej kąt, natomiast były te w/w błędy praktycznie na stałe...
    Poradzicie coś ?
    Logika nakazuje zdjąć kierownicę i przestawić SCM w prawo o jeden obrót ale to niezgodne wtedy z instrukcją na czujniku.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21952879
    RebellionArts
    Poziom 23  
    Ocena: 153
    Twój błąd montażowy polega na tym, że podczas procedury składania obróciłeś czujnik o 360 stopni (o jeden pełen obrót) za daleko w lewo, przez co otwory montażowe pokryły się w niewłaściwym punkcie zerowym.Czujnik kąta skrętu w Mercedesie W203 rejestruje pełny zakres obrotu kierownicy (zazwyczaj od około -720° do +720°), a jego konstrukcja pozwala na zgranie otworów montażowych/znaczników w kilku różnych pozycjach (dokładnie co każde 360 stopni).Gdy urządzenie wskazuje równe 360° na kołach ustawionych na wprost, oznacza to fizyczne przesunięcie o jeden obrót. W tej sytuacji żaden komputer diagnostyczny (w tym Launch) nie przeprowadzi kalibracji, ponieważ sterownik ESP wykrywa zbyt dużą rozbieżność i odrzuca procedurę ze względów bezpieczeństwa (wartość musi być bliska 0°, tolerancja dla startu kalibracji to zazwyczaj +/- 15°).
  • REKLAMA
  • #3 21952933
    mpendzik
    Poziom 11  
    Serdecznie dziękuję za wyjaśnienie. Czyli za bardzo przekręciłem w lewo na starcie ? Myślałem, że trzeba zakręcić do wyraźnego oporu... dobrze, że nie zerwałem taśmy :-)
    Wychodzi na to, że muszę teraz zdemontować kierownicę i przekręcić SCM o 360 w prawo...
    Jeszcze raz dziękuję za wytłumaczenie - rozumiem , że ten punkt startowy od lewej, to nie jest miejsce, w którym czujnik już się nie rusza ?
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 21952941
    RebellionArts
    Poziom 23  
    Ocena: 153
    Trzeba go skręcić w te lewo ale z tego co opisujesz to nie skreciłeś go dwa razy w prawo (czyli na 0) dwa razy w prawo to 720 st. I będzie na zero, jak masz na maksa w lewo to masz ustawione na 720 st. dlatego trzeba skrecić dwa razy, u Ciebie pokazuje że jest raz skręcona bo masz 360 st. spróbuj jeszcze raz, oznacz sobie gdzieś górę podczas skręcania aby nie pogubić się w kręceniu na dwa razy :D
  • REKLAMA
  • #5 21952971
    mpendzik
    Poziom 11  
    Wiem, że to dziwnie zabrzmi ale skręciłem - zrobiłem tak:
    - skręciłem SCM na maxa do oporu w lewo - tak, że już nie chciał dalej się kręcić... trzy otwory montażowe się pokryły (czyli -720st.)
    - Obrałem sobie znacznik na górze i kręciłem raz pełny obrót i drugi raz pełny obrót w prawo - otwory się pokryły i tak założyłem czujnik...
    - Poskładałem do kupi i podpiąłem LAUNCH - który pokazał 360 :-)

Zresztą patrząc na otwory montażowe można też liczyć obroty, bo przecież pokrywają się co 360st.

Możliwe, że ten mój czujnik jest walnięty?... ale jakby był walnięty, to by nie pokazywał nic - a wartości się zmieniają...
    Ciężka sprawa :-)
  • #6 21953374
    mpendzik
    Poziom 11  
    No więc rozebrałem wszystko dokładnie i ustawiłem jeszcze raz.
    Ciężko interpretować polecenie z instrukcji - przekręcić do końca w lewo... Chodzi o to, że przy kręceniu w lewo jest taki moment, że zaczyna ten czujnik ciężej się obrać ale spokojnie o 180 stopni go można przestawić jeszcze i dochodzi do ostatecznego oporu. Od tego ostatecznego oporu, dwa obroty w prawo to 360st.
    Jak zaczniemy liczyć dwa obroty od tego pierwszego lekkiego oporu, to wtedy po dwóch obrotach pełnych w prawo i jeszcze kilkanaście stopni, otwory się zgrywają i wtedy po zamontowaniu jest 0 stopni...
    Mogli tam napisać, że 3 obroty od krańcowego położenia i nie było by problemu :-)
    Ogólnie czujnik ustawiony - zostało dokończyć Road test dla ABS i ESP i powinno być dobrze.
    Dziękuję i pozdrawiam. Temat uważam za wyczerpany.
REKLAMA