logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie małe kolumny 4 Ohm do Onkyo TX7920 zamiast Samsung PS E330 w salonie 20m2?

balcerowicz79 10 Sie 2026 18:18 156 10
REKLAMA
  • #1 21953076
    balcerowicz79
    Poziom 17  
    Ocena: 84
    Witam
    Temat jakich zapewne dużo.
    Pozostały mi kolumny samsung ps e330 od wiezy ktore slabo graly i z orginalna wieżą od nich i slabo graja z onkyo tx7920. Wycofane jakieś.
    Czy jakies inne kolumny w podobnych rozmiarach zagrają lepiej...np philips mcd708 ze swoimi wstęgami. Patrzylem tez na jvc ale one maja 3 ohm.
    Szuka czegos w zamian ale ograniczony jestem wymiarami kolumn...nie ma gdzie tego wcisnac w salonie przy tv na stoliku...swiadom jestem ograniczen malych przetwornikow i nie oczkuję grzmotów ale moze ktos stosowal cos od jakiejs wieży w nieduzych wymiarach. Minimalna rezystancja to 4ohm.
    Jakie małe kolumny 4 Ohm do Onkyo TX7920 zamiast Samsung PS E330 w salonie 20m2? Jakie małe kolumny 4 Ohm do Onkyo TX7920 zamiast Samsung PS E330 w salonie 20m2? Jakie małe kolumny 4 Ohm do Onkyo TX7920 zamiast Samsung PS E330 w salonie 20m2?

Salon blokowy 20m2 zagracony meblami szafami itp.
    Amplituner tx7920 gra w stereo z gramofonem AudioTechnika...plus radio i może nuta z blutuf i tunera sat przez zlacze optyczne i adapter na rca.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 21953184
    balcerowicz79
    Poziom 17  
    bwc napisał:
    Napisz jakie maja być graniczne wymiary kolumn i ile chcesz wydać kasy.
    Może takie: https://stereoikolorowo.blogspot.com/2014/03/monitory-dayens-tizo-i-dayens-grande.html

Nie wyraziłem się jasno...przepraszam.
    Narazie myślalem o czymś na tzw sztukę byle lepsze od tego co mamy...
    Na cos lepszego moze przyjdzie czas...
    Dlatego myslałem o czymś z wiezy czego jest pełno w ofertach olx iza grosze czasami. Bywa ze i tannoy m1 sie teafia za smieszne pieniadze👍
  • REKLAMA
  • #4 21953249
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3928
    Spróbuj poszukać używanych Gale 3020. To budżetowe maluchy, ale dostaniesz je za kilka stówek a zagrają znacznie dynamiczniej od tych posiadanych. Te kolumny bardzo dobrze zgrywają się z miniwieżami i słabszymi wzmacniaczami. A jak się znudzą, to odsprzedasz bez trudu z niewielka stratą.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #5 21953824
    Zvirek
    Poziom 27  
    Ocena: 341
    Miałem kiedyś ten zestaw Philipsa z kolumnami mcd708 i do tej pory miło go wspominam - miały bardzo przyjemny, ciepły i miękki dźwięk, może niezbyt precyzyjny, ale za to "miły" do słuchania..
  • #6 21953845
    balcerowicz79
    Poziom 17  
    >>21953824

Oczywiście jestem swiadomy ze z inna koncowką mocy niz dedykowana wieza z ustawieniami fabryki moogą zabrzmieć inaczej.
    Dziekuję za odpowiedz.
  • #7 21953914
    Mobali
    Poziom 43  
    Jeśli poszukujesz naprawdę małych i bardzo tanich kolumn, to na pewno warte rozważenia są także konstrukcje z byłej NRD. Najprostsze RFT B3010 dostaniesz już od stówki w górę, a czasem trafisz nawet za kilkadziesiąt złotych (stan do renowacji). Grają przeciętnie, ale biorąc pod uwagę stosunek jakości do ceny... To naprawdę bardzo dobry zakup. Zresztą po modernizacji można z nich wycisnąć zdecydowanie więcej i zamienić w całkiem dobre monitorki. Warto zainteresować się także nieco większymi zestawami RFT K13, które grają zdecydowanie przyjemniej i są zupełnie wystarczające do domowego użytku. A jeśli lubisz naprawdę dobre neutralnie grające kolumny ze świetną średnicą, to szczególnie polecam cenioną serię BR25, BR25E i BR26 Classic. W tej cenie chyba nie znajdziesz tak dopracowanych i lepiej grających monitorów. To niewiele ponad ośmiolitrowa kubatura obudowy, która mierzy zaledwie 29 cm. Pewnie bez trudu zmieszczą się u Ciebie?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #8 21953961
    balcerowicz79
    Poziom 17  
    Mobali napisał:
    poszukujesz naprawdę małych i bardzo tanich kolumn, to na pewno warte rozważenia są także konstrukcje z byłej NRD. Najprostsze RFT B3010 dostaniesz już od stówki w górę, a czasem trafisz nawet za kilkadziesiąt złotych (stan do renowacji). Grają przeciętnie, ale biorąc pod uwagę stosunek jakości do ceny... To naprawdę bardzo dobry zakup. Zresztą po modernizacji można z nich wycisnąć zdecydowanie więcej i zamienić w całkiem dobre monitorki. Warto zainteresować się także nieco większymi zestawami RFT K13, które grają zdecydowanie przyjemniej i są zupełnie wystarczające do domowego użytku. A

Lata temu jak jeszcze nie grzebalem w elektronice to mialem amplituner rft 2x9W mocy z kokummami szerokopasmowymi za 50zł...sprzedalem to nie doceniajac tego co zdobylem na tzw szperach. A chyba z tych szerokopasmowcow ludzie robią kolumny tzw labiryntowe
    Sa jakies na olx...
    https://www.olx.pl/d/oferta/kolumny-glosniki-...nwalde-rft-l-2901-vintage-CID99-ID1b2yF3.html

https://www.olx.pl/d/oferta/rema-box-andante-830-CID99-ID1bMPUx.html

A co mozna w tych kolumnach tuningować? Zwrotnicę-wypelnienie?
    I takie za 150 są

Jakie małe kolumny 4 Ohm do Onkyo TX7920 zamiast Samsung PS E330 w salonie 20m2? Jakie małe kolumny 4 Ohm do Onkyo TX7920 zamiast Samsung PS E330 w salonie 20m2?

Dodano po 1 [godziny] 6 [minuty]:

Podlaczyłem sony ss H 2700 i grają niewiele lepiej.
    Moze to moj stary onkyo tx7920 przysechl na kondensatorach czy coś...narazie nie mam co podmienić do pirównania.
  • #9 21954194
    Mobali
    Poziom 43  
    balcerowicz79 napisał:
    ludzie robią kolumny tzw szczelinowe...
    A cóż to za cudo?
    balcerowicz79 napisał:
    Sa jakies na olx...
    Akurat te specjalnie wybitnie nie są ;-)
    balcerowicz79 napisał:
    A o które kolumny konkretnie pytasz? Bo w odpowiedzi wskazałem ich kilka, a Ty też pokazujesz przynajmniej dwie.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #10 21954660
    balcerowicz79
    Poziom 17  
    Mobali napisał:
    Akurat

Mobali napisał:
    Akurat te specjalnie wybitnie nie są
    balcerowicz79 napisał:
    A o które kolumny konkretnie pytasz? Bo w odpowiedzi wskazałem ich kilka, a Ty też pokazujesz przynajmniej dwie.

Widzialem troche na yt ze ktos dlubal przy zwrotnicach kolumn rft tych prostrzych lub uszczelnial obudowy plus wklady usztywniajace na wewnetrznych ściankach...ale czy to pomoglo?
  • #11 21954750
    Mobali
    Poziom 43  
    Znów piszesz bardzo ogólnie, a przecież co kolumna, to inny przypadek. "Tych prostszych"? Nadal nie wiadomo, o których modelach piszesz, a przecież RFT produkowało mnóstwo kolumn. Są więc takie, których po prosu nie warto brać pod uwagę. Są takie, gdzie "grzebanie" w zwrotnicy daje sporą poprawę, ale są też takie, gdzie akurat w zwrotnicy nic modyfikować nie trzeba. Na przykład wskazana wyżej seria BR25/BR26 ma świetnie dopracowane zwrotnice, więc jeśli tylko elementy są sprawne i wciąż trzymają założone parametry, to nie ma sensu ich wymieniać. Uszczelnienia są pomocne, szczególnie w starszych kolumnach, które mogły się rozeschnąć. Wkłady usztywniające stosuje się w celu wygaszenia rezonansów ścianek obudowy. Są bardzo skuteczne, ale też nie w każdej konstrukcji RFT są one konieczne.
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Onkyo TX7920 w zestawie stereo z kolumnami Samsung PS E330 gra słabo i nie zapewnia wyraźnej poprawy względem oryginalnej wieży Samsung. Ograniczeniem jest ustawienie małych kolumn na stoliku przy telewizorze w zagraconym salonie o powierzchni 20m2, przy oczekiwaniu lepszego brzmienia bez dużej ilości basu. Rozważano używane zestawy z miniwież, między innymi Philips MCD708 z wstęgami, konstrukcje JVC o impedancji 3 ohm oraz kolumny o minimalnej rezystancji 4ohm. Wskazano Gale 3020, Tannoy M1, RFT B3010, RFT K13, BR25, BR25E i BR26 Classic jako możliwe zamienniki, a także tanie zestawy szerokopasmowe RFT L-2901 i Rema Box Andante 830. Dyskutowano modernizację zwrotnicy, wypełnienia i uszczelnienia obudowy oraz dodanie wewnętrznych wzmocnień. Podłączenie Sony SS H 2700 przyniosło niewielką poprawę, co skierowało uwagę także na możliwe wyschnięcie kondensatorów w starym Onkyo TX7920. Ostatecznie wybór kolumn pozostał otwarty, a stan amplitunera i wpływ jego końcówki mocy nie zostały porównawczo sprawdzone.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA