logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Amplituner do 2500zł z Ethernetem i mocą dla kolumn 250W - co wybrać?

ZonX 28 Gru 2007 16:13 4845 32
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Jaki amplituner do kina domowego z Ethernetem kupić do 2500 zł, skoro mam kolumny 250 W RMS z przodu i 150 W RMS z tyłu?

W tej cenie w wątku nie padła pewna propozycja nowego amplitunera z Ethernetem, a do kolumn 250 W RMS nie ma co liczyć na realne „wysterowanie” przez amplituner — lepiej szukać wyższego modelu albo łatwiejszych do napędzenia kolumn [#4632633][#4633552][#4636398] Moce amplitunerów są zwykle podawane dla stereo / jednego kanału, więc zapis typu 7x130 W nie oznacza, że wszystkie kanały oddadzą taką moc jednocześnie [#6381554] Z konkretnych propozycji padł Onkyo TX-SR705, o którym napisano, że gra bardzo dobrze w stereo i kinie domowym, a w 28 m² nie ma problemu z mocą [#4634869] Z modeli Yamahy zasugerowano raczej mocniejszą RX-V2600 z rynku wtórnego niż RX-V861, bo jest „o kilka klas lepsza” [#4635745][#4634869] Dodatkowo padła rada, że przy frontach typu E100 nie schodzić poniżej H/K AVR445, ale to już wychodzi poza zakładany budżet [#4636398] Najpraktyczniej jest więc odsłuchać kilka zestawów i nie dobierać amplitunera wyłącznie po nominalnych watach [#4634552]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 4632344
    ZonX
    Poziom 22  
    Ocena: 26
    Witam
    Zastanawiam się nad zakupem amplitunera do kina domowego do kwoty ~2500zł - bez nagłośnienia.

Teraz podstawowe pytanie - czy w tej kwocie znajdzie sie coś z modułem ethernetu (słuchanie stacji internetowych) bo na tym mi zależy. Taka opcja widzialem w modelach pow. 4000zł :(.
    Sprawa druga to moc amplitunera. Kolumny 250W Przod i po 150W tyl - moc RMS - dobrzebyłoby aby wzmacniacz poradził sobie z wysterowaniem takich mocy.

Na dzien dzisiejszy do tej kwoty podpasował mi

ONKYO TX-SR605

Tutaj pytanie - czym sie rozni w/w model z literka E, S na koncu?

YAMAHA RX-V861

ew
    DENON AVR-1908 - jakos nie mam przekonania

Co polecacie? W gre wchodza tylko nowe sprzety, jak sprawuja sie w praktyce?
  • REKLAMA
  • #2 4632633
    Micharlito
    Poziom 35  
    Ocena: 67
    No to ci już dziś otwarcie mówię że żaden ampli nawet za 5tys nie wysteruje ci kolumn przód 250W i tyły 150W RMS zresztą ciekawe co to za kolumny aż takiej mocy. Ba nawet nie jedna końcówka by nie dała rady wykrzesać z siebie takiej mocy. Jeżeli chcesz dobry efekt polecał bym porządne stereo na kino trzeba sporo kasy żeby zagrało porządnie bo najgorsze są właśnie wzmacniacze ciężko wybrać coś co zagra przyzwoicie.
  • REKLAMA
  • #3 4632649
    przemo-lukas
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 144
    podaj konkretne modele kolumn i rozmiar pomieszczenia.
  • #4 4632656
    ZonX
    Poziom 22  
    Tu nie chodzi o to zeby zagraly pelna moca tylko zeby koncowka nie zamulila sie przy 1/4mocy. Jak wyglada sprawa podawanej mocy przez producentow? 7x140w i tu wiem ze taka moc jest przy wysterowaniu na jeden kanal - jak to sie ma w rzeczywistowsci ? przykladowo jak gra sobie muzyka na 4 kolumnach. Zasadniczo dobry efekt uzyskuje na wzmacniaczu 4x80W RMS

--
    pomieszczenie 30m2 - kolumny puki co to teoria, obecnie altusy 2x300 2x200 - na wylocie - beda zmienione.
  • #5 4632745
    przemo-lukas
    To powiem Tobie tak.
    Micharlito ma rację. Ciężko będzie kupić dobry ampli o takich parametrach.
    Na Twoim miejscu pomyślał bym nad ampli, który wysteruje takie zestawy kina jak Maestro czy Siesta (protonsil) W obu przypadkach kolumny frontowe zagrają dobrze w stereo.
  • #6 4632908
    czaroslaww
    Poziom 26  
    Ocena: 17
    ktos kto ma 2 pary byczych altusow na 100% nie bedzie zadowolony z siesty... gdyz milosnicy altusow cenia sobie... decybele.
  • #7 4633418
    ZonX
    Poziom 22  
    Dobrze - pominmy na chwile obecna te kolumny beda zmienione na inne - na tyl mam planuje Tonsil Fan-1S - moge je zdobyc po dobrej cenie, sluchalem jak graja i sprawiaja pozytywne wrazenie. Przod jeszcze sie zastanawiam - byc moze JBL. Powiedzcie cos na temat
    wymienionych przezemnie modeli amplitunerow. I jak jest faktycznie z ich moca?.
  • #8 4633483
    ALTON
    Poziom 38  
    Ocena: 145
    Pioneer VSX 2016. Yamaha A1 (poczekać na allegro są do wyrwania)
  • #9 4633552
    RADUL
    Poziom 21  
    Ocena: 14
    ZonX napisał:
    Dobrze - pominmy na chwile obecna te kolumny beda zmienione na inne - na tyl mam planuje Tonsil Fan-1S - moge je zdobyc po dobrej cenie, sluchalem jak graja i sprawiaja pozytywne wrazenie. Przod jeszcze sie zastanawiam - byc moze JBL. Powiedzcie cos na temat
    wymienionych przezemnie modeli amplitunerow. I jak jest faktycznie z ich moca?.

Proponowałbym Ci zakup jakiegoś starszego, ale wyższego modelu amplitunera na wyprzedaży (np. Onkyo z serii TXsr 8xx lub wyższej).
    Szczerze odradzam Jble (szczególnie te badziewia z serii E i ES), zainteresuj się kolumnami, które zaproponował przemo-lukas - prawie każdy amplituner będzie w stanie je przyzwoicie wysterować (chyba, że dorwałbyś gdzieś Jble ze starszych, wyższych serii, ale ich słabym piecykiem nie napędzisz).
  • REKLAMA
  • #10 4633734
    Micharlito
    Poziom 35  
    Znowu kolega zaczyna herezje o JBL zapewne nawet ich nie słyszał a mówi że to kit kiedyś też się upierał że siesty lepsze od JBL E100. Co za teorie ludzie tworzą to głowa boli :/ Co do kolumn to na kino o dużej mocy trzeba by przeznaczyć duuużo więcej niż sie przewiduje. Czego oczekujesz po tym sprzęcie chcesz robić imprezy wtedy dobrze się spisują altusy czy chcesz po prostu cieszyć się jakością ?
  • #11 4633815
    RADUL
    Poziom 21  
    Siesty to kolumny niezwykle udane, od takiego wiórowego szajsu jak Jble E 100 dzieli je jakościowa przepaść (oczywiście na korzyść polskiej konstrukcji).
    Chyba się kolega za dużo Altusów i Zeusów nasłuchał - to podobny charakter brzmienia, tyle, że Altuski i Zeuski są znacznie tańsze od tych przereklamowanych pudeł.

A głowa to chyba kolegę boli od słuchania takiej młockarni jak te Jble.
  • #12 4633970
    Pablo1964
    Moderator
    Ocena: 642
    RADUL napisał:
    (...) od takiego wiórowego szajsu jak Jble E 100 (...) przereklamowanych pudeł.

A głowa to chyba kolegę boli od słuchania takiej młockarni jak te Jble.

Oj, chyba emocje wzięły górę nad zdrowym rozsądkiem.
  • #13 4633997
    RADUL
    Poziom 21  
    Widzisz Pablo, kolega wybrał sobie bardzo zły przykład porównując Jble z serii E do Siest, które mają w sobie już pierwiastek audiofilski.
    To są dwa zupełnie różne światy.
    To pewnie sentyment z lat młodzieńczych do imprez w lokalnej remizie - dźwięk Jbli przywołuje piękne wspomnienia...
    ...ale Zeusy są znacznie tańsze i grają jeszcze potężniej - po co przepłacać.
  • REKLAMA
  • #14 4634263
    ZonX
    Poziom 22  
    Panowie to nie dyskusja o kolumnach tylko o amplitunerze!, i tego sie trzymajmy!

Micharlito napisał:
    Czego oczekujesz po tym sprzęcie chcesz robić imprezy wtedy dobrze się spisują altusy czy chcesz po prostu cieszyć się jakością ?

Zalezy na na dzwieku dobrej jakosci, odpowiednim odwzorowaniu efektow kina podczas ogladaniua filmow DVD w przyszlosci HD. Bede czesto sluchac muzyki, glownie elektronicznej i tutaj chcialbym aby sprzet pokazal pazurki odpowiednia moca.
  • #15 4634481
    Micharlito
    Poziom 35  
    heh kolego RADUL widać że Twoja wiedza na temat kolumn jest bardzo ograniczona albo masz dziwne ucho. JBL to światowa marka ich produkty są popularne wszędzie a taki tonsil z swoim wynalazkiem siest chowa się jeszcze z 10lat za nimi. Nie mam zamiaru udowadniać Ci że jesteś w błędzie, pozwolę ci w nim żyć ale nie przekonuj do tego błędu innych. Zresztą polecam samemu autorowi odsłuch zarówno JBL jak i tych siest czy innych, każdy z nas ma inne ucho każdemu podoba się coś innego ale owy kolega porównuje kolumny przeciętne do tych o klasę wyższych. Co do ZEUSa czy ALTUSa to kolumny do nagłaśniania imprez no ale widzę że jeszcze nie dorosłeś żeby dostrzec różnicę pomiędzy odsłuchem domowym a imprezowym nie wspominając o estradzie.
  • #16 4634552
    Pablo1964
    Moderator
    Koledzy, nie warto się kłócić.
    RADUL - Twój gust różni się od mojego ale szanuję to. Jedynie nie daj się ponosić emocjom, to nie miejsce na to, poza tym nie warto. Jakość brzmienia jest sprawą gustu.
    ZonX - posłuchaj wszystkich rekomendowanych tu kolumn, wtedy łatwo sam podejmiesz decyzję.
  • #17 4634823
    RADUL
    Poziom 21  
    Micharlito
    Wypadałoby trochę poczytać inne fora dyskusyjne np. uznane audiostereo, aby przekonać się, że to jednak Jble z serii E i ES są bardzo intensywnie odradzane przez osoby trochę bardziej osłuchane z dobrym sprzętem.
    Siesty biją na głowę te prymitywne, dudniąco-buczące, pozbawione średnicy i blasku góry tandetne skrzynki jakimi są Northridge.
    Należałoby trochę uzupełnić i zaktualizować wiedzę z zakresu, o którym jednak nie masz bladego pojęcia.
    Widzisz kolego, ja mam w domu kilka par różnych kolumn, kilku już się pozbyłem i cały czas przynoszę do domu jakieś nowe do testów (w tym również dosyć drogie monitory studyjne).
    Etap fascynacji brzmieniem Altusów i tańszych Jbli (E i ES) mam już dawno za sobą - to może zachwycić młodego dresiarza, który będzie na takim szmelcu katował "NIELEGAL" denerwując sąsiadów.
    A co do tych 10 lat, to starsze konstrukcje Jbla grają bez porównania lepiej od tej kaszany jaką są typowo kinowo-imprezowe serie E i ES - regres to - czy zamierzone, świetnie skalkulowane marketingowe działanie?
    To Ty nie słuchałeś Siest lub jeszcze jesteś (jak ja kiedyś) zafascynowany "WIELKIM ŁOMOTEM" , który z dobrym brzmieniem ma niewiele wspólnego. Radzę przejść się po profesjonalnie urządzonych salonach odsłuchowych z dobrym sprzętem i porównać brzmienie owych "cudeniek", które tak wychwalasz z innymi, nawet tańszymi konstrukcjami konkurencji. Jeżeli dalej będziesz twierdził, że Jble z serii E i ES grają dobrze - ratuje Cię wyłącznie wizyta u laryngologa.
  • #18 4634833
    czaroslaww
    Poziom 26  
    micharlito, radul:
    uspokujcie sie bo robicie na formu syf!
    radul, jesli nie lubisz jbl e100 ok - zachowaj to dla siebie.
    to nie znaczy ze sa lipne! skad ta zlosc?!
    michalirto, tez nie masz racji.
    siesta jest cholernie dobrym wyrobem tonsilowskim (w sumie to juz protonsil) i nie uwazam zeby to iz marka jbl istnieje dluzej, przewazalo o tym ze kolumny te sa lepsze.

ludzie, to forum jest po to aby KULTURALNIE wymieniac swoje poglady, a nie dogadywac sobie.

co z Wami ?!
  • #19 4634837
    RADUL
    Poziom 21  
    Przepraszam kolegów, troszkę mnie poniosło :sm7:
  • #20 4634840
    czaroslaww
    Poziom 26  
    radul, nie troche a bardzo.
    i za czesto Cie tak "ponosi"
  • #21 4634869
    paul400
    Poziom 10  
    ja może wrócę do tematu " Amplituner - co kupic do 2500zł "

właśnie sprawiłem sobie pod choinkę Onkyo TX-SR 705 , gra bardzo dobrze i poprawnie jak w stereo tak i w KD . Z mocą nie ma problemu a mam pokój 28m2 .
    Jest też przyszłościowy bo ma wszystkie najnowsze dekodery HD
    No co do ceny, to miałem trochę szczęścia , bo mi go przywiózł szwagier z Niemiec . Kosztował 700 euro czyli 2520,- zł.
  • #22 4635045
    Micharlito
    Poziom 35  
    Nie przeczę że siesta to dobry wybór bo pewnie w ofercie tonsila najlepszy ale jak na MOJE ucho JBL gra lepiej choć i cena znacznie wyższa. Tak jak wcześniej polecam autorowi odsłuch wyżej podanych modeli kolumn. Może np jemu będzie się podobało coś zupełnie innego. Ile opinii tyle gustów.
  • #23 4635517
    shamanix
    Poziom 18  
    Ocena: 10
    Czaroslaww - ".. gdyz milosnicy altusow cenia sobie... decybele." raczej poza db cenia potezny bas i srednie czego nie dadza zadne waskie slupeczki;)
  • #24 4635745
    przemo-lukas
    shamanix napisał:
    Czaroslaww - ".. gdyz milosnicy altusow cenia sobie... decybele." raczej poza db cenia potezny bas i srednie czego nie dadza zadne waskie slupeczki;)

I znowu wszczynanie bezsensownych kłótni.
    Co do basu, to szkoda, że nie znasz opini jednego z konstruktorów protonsila, a co do średnicy to akurat nie jest potrzebna duża szerokość konstrukcji. :D
    A wracając do tematu.
    Sądzę, że yamaha robi pożądny sprzęt, ale warto zastanowić się nad mocniejszymi jej klockami. W tej chwili na allegro jest RX-V 2600 jest to ampli sprzed 2 sezonów ale o kilka klas lepszy od 861.
    http://www.yamaha-uk.com/pdf/product_bulletins/RX-V2600.pdf
  • #25 4636347
    ZonX
    Poziom 22  
    Cena RX-V2600 znacznie przekracza moj budzet, ok 4000zł :(
  • #26 4636398
    Pablo1964
    Moderator
    ZonX napisał:
    Kolumny 250W Przod i po 150W tyl - moc RMS - dobrzebyłoby aby wzmacniacz poradził sobie z wysterowaniem takich mocy.

Żaden sobie nie poradzi. Podejrzewam, że moc ta jest mocno przesadzona (porównałem z moimi E100). Co to za kolumny?
    Jeżeli chcesz zastosować E100 jako fronty w systemie 5.1, nie schodź poniżej H/K AVR445. Niestety, to już inna półka cenowa. Musisz przemyśleć temat kolumn jeszcze raz. Wątku kolumn nie da się prowadzić w oderwaniu od amplitunera i odwrotnie.
  • #27 4636466
    czaroslaww
    Poziom 26  
    przemo-lukas napisał:

Co do basu, to szkoda, że nie znasz opini jednego z konstruktorów protonsila

ale my ja znamy i z tego sie cieszmy :D
  • #29 4644115
    Micharlito
    Poziom 35  
    Coś tu nie tak 130W X7 ? Pobór mocy z sieci 500W ? I to mnie zaskoczyło że w specyfikacji pisze to samo ... Można powiedzieć że samsung miał perpetum mobile 100W X6 ale tu jest coś jeszcze ciekawszego ...
  • #30 6381457
    robert1508
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Troszkę odgrzebie temat.

Padło stwierdzenie o Yamaszce DSP-A1.

Co dobrego można na jej temat powiedzieć, i czy warto taki sprzęt nabyć?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Poszukiwano amplitunera do kina domowego do 2500 zł z modułem Ethernet do słuchania stacji internetowych oraz wystarczającą mocą do wysterowania kolumn o mocy RMS 250W (przód) i 150W (tył). Wstępnie rozważano modele ONKYO TX-SR605 (z pytaniem o różnice wersji E i S), YAMAHA RX-V861 oraz DENON AVR-1908. Uczestnicy dyskusji podkreślali, że amplitunery w tej cenie raczej nie poradzą sobie z pełnym wysterowaniem tak mocnych kolumn, a podawane przez producentów moce często są zawyżone i dotyczą pojedynczych kanałów, nie wszystkich jednocześnie. Zalecano rozważenie sprzętu stereo do frontów lub mocniejszych amplitunerów z wyższej półki cenowej, np. Yamaha RX-V2600, choć przekracza budżet. Pojawiły się też sugestie dotyczące starszych modeli Onkyo z serii TX-SR 8xx. W kwestii kolumn pojawiła się dyskusja o jakości i charakterystyce brzmienia między Tonsil Siesta, JBL (szczególnie seria E i ES) oraz Altusami i Zeusami, z podkreśleniem, że wybór kolumn i amplitunera powinien być przemyślany łącznie. Wspomniano także o modelu Yamaha DSP-A1 jako sprzęcie wysokiej klasy, choć z problemami z podłączeniem laptopa cyfrowym S/PDIF. W praktyce do budżetu 2500 zł polecano Onkyo TX-SR705 jako dobry i nowoczesny amplituner z obsługą dekoderów HD i odpowiednią mocą do pomieszczenia około 28-30 m2. Dyskusja zwracała uwagę na konieczność odsłuchu i dopasowania sprzętu do indywidualnych preferencji oraz na ograniczenia mocy amplitunerów w stosunku do deklarowanych parametrów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA