logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zabezpieczenie przed porażeniem ze strony pompy wodnej.

sad_madman 11 Sie 2026 00:41 867 33
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Jak bezpiecznie zabezpieczyć pompę basenową lub jacuzzi zasilaną napięciem 230 V, aby można było przebywać w wodzie podczas jej pracy?

Nie należy przebywać w basenie podczas pracy pompy 230 V, jeśli instrukcja producenta tego zabrania; najbezpieczniejszą alternatywą jest pompa zasilana napięciem bezpiecznym 12/24 V albo wyłączanie pompy na czas kąpieli [#21953254] RCD 30 mA jest dodatkowym środkiem ochrony, ale nie zastępuje prawidłowej instalacji, przewodu ochronnego i stosowania instrukcji. W prawidłowej instalacji TN-S, przy uszkodzeniu uszczelnienia i pojawieniu się prądu upływu, RCD powinien zadziałać w czasie krótszym niż 40 ms, a podczas pomiarów uzyskiwano 20 ms lub mniej [#21953834] Pompy różnią się konstrukcją, uszczelnieniem, warunkami montażu i przeznaczeniem, dlatego brak zakazu w instrukcji innego modelu nie oznacza automatycznie, że każdą pompę 230 V można bezpiecznie używać podczas kąpieli [#21953485] W starej instalacji aluminiowej lub układzie TN-C nie wolno samodzielnie traktować przewodu N jako PE ani wykonywać połączeń bez sprawdzenia instalacji i pomiarów przez elektryka [#21953314][#21953457]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #31 21954139
    sad_madman
    Poziom 27  
    Ocena: 48
    CYRUS2 napisał:
    sad_madman napisał:
    Jako takiego uziemienia nie ma w instalacji, tyle co można do "N" się połączyć. Budynek ponad 100 letni, instalacja wykonywana w latach 60tych gdy następowała elektryfikacja. Większość przewodów jeszcze aluminiowa,
    tylko rozdzielnica jest współczesna (oryginalnie były bezpieczniki topikowe a teraz są wyłączniki nadprądowe).
    sad_madman napisał:
    Sam dom ma TN-S. Jest zrobiony podział PEN i jeszcze miejsce rozdziału jest uziemione.

Poważnie ? Sposób cytowania jakbyś pracował w TVP. Jakie zdanie padło pomiędzy tymi dwoma moim zacytowanymi wypowiedziami ?

sad_madman napisał:
    (...) Od tego momentu odetnij się od tej sieci. Zmieniamy miejsce akcji.

Mój brat chce podłączyć jacuzzi, dom nie jest stary (10 lat), sieć jest TN-S. (...)

Dlaczego zatem cytujesz dwie niepowiązane ze sobą wypowiedzi i twierdzisz, że są sprzeczne ?

CYRUS2 napisał:

Pytania - logiczne wnioski z postu #24.

Tylko, że ja nie widzę tutaj logiki. Dostaję odpowiedź tego typu:
    Ktoś_tam napisał:
    Nie chcesz stosować się do zaleceń producenta/dystrybutora to twoja sprawa.

Tylko, że przeanalizowałem cztery produkty:
    1) moja pompa z filtrem - nakaz RCD, zakaz kąpieli podczas pracy
    2) jacuzzi - nakaz RCD, wbudowane RCD, można się kąpać podczas pracy
    3) pompa za kilka tysięcy - nakaz RCD, nie można się kąpać podczas pracy
    4) pompa z filtrem za 800zł - brak informacji o RCD czy zakazie kąpieli

Później jednak dostaję odpowiedź:
    Karlik1071 napisał:
    W poprawnej instalacji TN-S zadziała RCD

Zatem skoro instalacja elektryczna działa bez problemu jest TN-S, różnicówka jest testowana 1 w miesiącu to zagrożenie porażenia nie występuje.

Jednak wróćmy do tej instalacji "ameliniowej" - rozumiem, że tego typu odpowiedź może mieć zastosowanie:
    Ktoś_tam napisał:

Do takiej instalacji chcesz się wpinać i to jeszcze urządzeniem gdzie jest woda czyli o podwyższonym ryzyku porażenia prądem jeśli jest ono źle podłączone lub do złej instalacji? I jeszcze szukasz argumentów że można tak podłączyć jak sobie wymyśliłeś?

Tylko, ja bym chciał usłyszeć logicznie sformułowany argument odpowiadający na to pytanie - jeżeli kupuję filtr z pompą za 800zł gdzie w instrukcji nie ma mowy o zakazie kąpieli i nawet o konieczności używania RCD to jako klient rozumiem, że bez problemu mogę sobie to podłączyć do "ameliniowej" instalacji i czuć się bezpiecznie ponieważ producent nie napisał w instrukcji obsługi o takim zagrożeniu.
  • REKLAMA
  • #32 21954195
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3550
    sad_madman napisał:
    Tylko, ja bym chciał usłyszeć logicznie sformułowany argument odpowiadający na to pytanie
    rozumiem, że bez problemu mogę sobie to podłączyć do "ameliniowej" instalacji i czuć się bezpiecznie
    To może napisać fachowiec :
    1. Na podstawie wykonanych pomiarów.
    2. Po wykonaniu oględzin instalacji.
    W elektryce ochronę przeciwporażeniową odbiornika 1 klasy zapewnia instalacja.
  • REKLAMA
  • #33 21957330
    sad_madman
    Poziom 27  
    Ocena: 48
    Ja wiem, że można "zgonić" wszystko na fachowca. Nawet w tym pompo-filtrze gdzie nie ma zakazu kąpieli ani informacji o RCD napisali oczywiście zdanie:

Podłączenie elektryczne musi zostać wykonane przez wykwalifikowanego elektryka i musi być zgodne z lokalnymi
    przepisami i normami.

Tylko, że taki zapis jest trochę bezsensu w przypadku sprzedaży urządzenia wyposażonego we wtyczkę. Jest wtyczka to ostateczny konsument może sobie ją wpiąć samemu.

Jednak wracając do tematu. Jeżeli dobrze rozumiem to faza musi się pojawić na obudowie pompy/wirnika. Czyli następuje jakaś wewnętrzna awaria silnika. Jaka awaria instalacji elektrycznej może spowodować, że na obudowie silnika znajdzie się faza ?

Teraz inne pytanie. Woda z wodociągów ma konduktancję od 150 do 800 µS/cm. Jakieś długości musiałby być wąż z wodą aby "prąd stwierdził" że szybciej "przebije" izolator w postaci węża niż w postaci słupa wody.
  • #34 21957351
    2N4427
    Poziom 21  
    Ocena: 167
    sad_madman napisał:
    Jaka awaria instalacji elektrycznej może spowodować, że na obudowie silnika znajdzie się faza?

Np. tak - obrazek wiele razy występujący na tym forum:

Zabezpieczenie przed porażeniem ze strony pompy wodnej.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Pompa wodna Bestway 58381 przeznaczona do wolnostojących basenów lub jacuzzi jest analizowana pod kątem ryzyka porażenia elektrycznego. Urządzenie ma zasilanie 220-240V i moc 16W. Pytanie dotyczy realnych zagrożeń wynikających z używania pompy w pobliżu kąpiących się osób oraz skuteczności zabezpieczenia elektrycznego. Instrukcja producenta zawiera wytyczne dotyczące zastosowania RCD i jednocześnie zakazuje używania pompy podczas korzystania z basenu. Rozważane są dwa przedstawione schematy podłączenia, jednak sposób działania drugiego schematu nie jest zrozumiały. W dyskusji zakres tematu został ograniczony do ochrony przed porażeniem, niezależnie od wcześniejszego zagadnienia dotyczącego doboru samej pompy. Ostatecznie pozostaje do wyjaśnienia interpretacja przedstawionych schematów oraz praktyczne zagrożenia związane z pracą pompy podczas użytkowania basenu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA