CYRUS2 napisał:sad_madman napisał:Jako takiego uziemienia nie ma w instalacji, tyle co można do "N" się połączyć. Budynek ponad 100 letni, instalacja wykonywana w latach 60tych gdy następowała elektryfikacja. Większość przewodów jeszcze aluminiowa,
tylko rozdzielnica jest współczesna (oryginalnie były bezpieczniki topikowe a teraz są wyłączniki nadprądowe).sad_madman napisał:Sam dom ma TN-S. Jest zrobiony podział PEN i jeszcze miejsce rozdziału jest uziemione.
Poważnie ? Sposób cytowania jakbyś pracował w TVP. Jakie zdanie padło pomiędzy tymi dwoma moim zacytowanymi wypowiedziami ?
sad_madman napisał:(...) Od tego momentu odetnij się od tej sieci. Zmieniamy miejsce akcji.
Mój brat chce podłączyć jacuzzi, dom nie jest stary (10 lat), sieć jest TN-S. (...)
Dlaczego zatem cytujesz dwie niepowiązane ze sobą wypowiedzi i twierdzisz, że są sprzeczne ?
CYRUS2 napisał:
Pytania - logiczne wnioski z postu #24.
Tylko, że ja nie widzę tutaj logiki. Dostaję odpowiedź tego typu:
Ktoś_tam napisał:Nie chcesz stosować się do zaleceń producenta/dystrybutora to twoja sprawa.
Tylko, że przeanalizowałem cztery produkty:
1) moja pompa z filtrem - nakaz RCD, zakaz kąpieli podczas pracy
2) jacuzzi - nakaz RCD, wbudowane RCD, można się kąpać podczas pracy
3) pompa za kilka tysięcy - nakaz RCD, nie można się kąpać podczas pracy
4) pompa z filtrem za 800zł - brak informacji o RCD czy zakazie kąpieli
Później jednak dostaję odpowiedź:
Karlik1071 napisał:W poprawnej instalacji TN-S zadziała RCD
Zatem skoro instalacja elektryczna działa bez problemu jest TN-S, różnicówka jest testowana 1 w miesiącu to zagrożenie porażenia nie występuje.
Jednak wróćmy do tej instalacji "ameliniowej" - rozumiem, że tego typu odpowiedź może mieć zastosowanie:
Ktoś_tam napisał:
Do takiej instalacji chcesz się wpinać i to jeszcze urządzeniem gdzie jest woda czyli o podwyższonym ryzyku porażenia prądem jeśli jest ono źle podłączone lub do złej instalacji? I jeszcze szukasz argumentów że można tak podłączyć jak sobie wymyśliłeś?
Tylko, ja bym chciał usłyszeć logicznie sformułowany argument odpowiadający na to pytanie - jeżeli kupuję filtr z pompą za 800zł gdzie w instrukcji nie ma mowy o zakazie kąpieli i nawet o konieczności używania RCD to jako klient rozumiem, że bez problemu mogę sobie to podłączyć do "ameliniowej" instalacji i czuć się bezpiecznie ponieważ producent nie napisał w instrukcji obsługi o takim zagrożeniu.