Witam. Witam. Mam pytanie dotyczące zabezpieczenia elektrycznego pompy obsługującej takie wolno stojące baseny czy jacuzzi. W innym dziale mam temat z tym związany ale bardziej tyczy się kwestii bardziej doboru samej pompy.
Jakby co to link do niego tutaj:
https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4180293.html
Tutaj chciałbym tylko ustalić kwestię jakie realne zagrożenia mogą wystąpić jeżeli chodzi o możliwości porażenia.
Przykładowo pompa firmy Bestway dołączona do niektórych basenów ma oznaczenie 58381, zasilanie 220-240V, 16W. W instrukcji jest tak napisane:
Czyli producent daje wytyczne względem RCD i jednocześnie zakazuje używania tej pompy podczas używania basenu.
Schemat wygląda więc tak:
lub tak:
Tylko tutaj przyznam, że nie wiem co się dzieje z uziemieniem. Rozumiem, że strona pierwotna to układ TN a wtórna już TT ? Bo chyba bezsensu byłoby separować w sytuacji gdy PE byłoby podłączone z sieci z której chcemy się separować.
Znalazłem jeszcze instrukcję do jacuzzi gdzie jest tak ujęte:
Czyli wygląda to tak:
Moje pytanie do tematu:
Jak zabezpieczyć pompę aby uniknąć porażenia podczas przebywania w basenie.
Warunki, które trzeba wziąć przy ocenie:
1. Budowa pompy
a) wirnik, obudowa są metalowe (czyli klasyczna konstrukcja pompy)
b) co się da to jest plastikowe w tej pompie
2. Pompa jest w 1 klasie ochronności. Jak przeglądałem pompy to tylko jedna miała 2 klasę ochronności i była CWU (do wody obiegowej ale tam są za małe moce)
3. Pomijamy pompy zasilane napięciem bezpiecznym 12/24V.
4. Pomijamy pompy gdzie silnik elektryczny jest separowany elektrycznie od samej jednostki hydraulicznej (czyli np. napęd paskami albo sprzęgła elastyczne).
5. Wszystko jest połączone na rurach plastikowych a nie metalowych.
Z założenia zagrożeniem jest to, że woda przewodzi prąd. Wg tabel przewodność wody kranowej wynosi 100 do 1000 μS/cm. Przyznam, że nie mam miernika aby zmierzyć przewodność i jedyne co mogłem zrobić to zmierzyć rezystancję która w najniższej wartości wynosiła 40KΩ.
Jakby co to link do niego tutaj:
https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4180293.html
Tutaj chciałbym tylko ustalić kwestię jakie realne zagrożenia mogą wystąpić jeżeli chodzi o możliwości porażenia.
Przykładowo pompa firmy Bestway dołączona do niektórych basenów ma oznaczenie 58381, zasilanie 220-240V, 16W. W instrukcji jest tak napisane:
Czyli producent daje wytyczne względem RCD i jednocześnie zakazuje używania tej pompy podczas używania basenu.
Schemat wygląda więc tak:
lub tak:
Tylko tutaj przyznam, że nie wiem co się dzieje z uziemieniem. Rozumiem, że strona pierwotna to układ TN a wtórna już TT ? Bo chyba bezsensu byłoby separować w sytuacji gdy PE byłoby podłączone z sieci z której chcemy się separować.
Znalazłem jeszcze instrukcję do jacuzzi gdzie jest tak ujęte:
Czyli wygląda to tak:
Moje pytanie do tematu:
Jak zabezpieczyć pompę aby uniknąć porażenia podczas przebywania w basenie.
Warunki, które trzeba wziąć przy ocenie:
1. Budowa pompy
a) wirnik, obudowa są metalowe (czyli klasyczna konstrukcja pompy)
b) co się da to jest plastikowe w tej pompie
2. Pompa jest w 1 klasie ochronności. Jak przeglądałem pompy to tylko jedna miała 2 klasę ochronności i była CWU (do wody obiegowej ale tam są za małe moce)
3. Pomijamy pompy zasilane napięciem bezpiecznym 12/24V.
4. Pomijamy pompy gdzie silnik elektryczny jest separowany elektrycznie od samej jednostki hydraulicznej (czyli np. napęd paskami albo sprzęgła elastyczne).
5. Wszystko jest połączone na rurach plastikowych a nie metalowych.
Z założenia zagrożeniem jest to, że woda przewodzi prąd. Wg tabel przewodność wody kranowej wynosi 100 do 1000 μS/cm. Przyznam, że nie mam miernika aby zmierzyć przewodność i jedyne co mogłem zrobić to zmierzyć rezystancję która w najniższej wartości wynosiła 40KΩ.