logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zabezpieczenie przed porażeniem ze strony pompy wodnej.

sad_madman 11 Sie 2026 00:41 774 31
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Jak bezpiecznie zabezpieczyć pompę basenową lub jacuzzi zasilaną napięciem 230 V, aby można było przebywać w wodzie podczas jej pracy?

Nie należy przebywać w basenie podczas pracy pompy 230 V, jeśli instrukcja producenta tego zabrania; najbezpieczniejszą alternatywą jest pompa zasilana napięciem bezpiecznym 12/24 V albo wyłączanie pompy na czas kąpieli [#21953254] RCD 30 mA jest dodatkowym środkiem ochrony, ale nie zastępuje prawidłowej instalacji, przewodu ochronnego i stosowania instrukcji. W prawidłowej instalacji TN-S, przy uszkodzeniu uszczelnienia i pojawieniu się prądu upływu, RCD powinien zadziałać w czasie krótszym niż 40 ms, a podczas pomiarów uzyskiwano 20 ms lub mniej [#21953834] Pompy różnią się konstrukcją, uszczelnieniem, warunkami montażu i przeznaczeniem, dlatego brak zakazu w instrukcji innego modelu nie oznacza automatycznie, że każdą pompę 230 V można bezpiecznie używać podczas kąpieli [#21953485] W starej instalacji aluminiowej lub układzie TN-C nie wolno samodzielnie traktować przewodu N jako PE ani wykonywać połączeń bez sprawdzenia instalacji i pomiarów przez elektryka [#21953314][#21953457]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 21953245
    sad_madman
    Poziom 27  
    Ocena: 48
    Witam. Witam. Mam pytanie dotyczące zabezpieczenia elektrycznego pompy obsługującej takie wolno stojące baseny czy jacuzzi. W innym dziale mam temat z tym związany ale bardziej tyczy się kwestii bardziej doboru samej pompy.

Jakby co to link do niego tutaj:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4180293.html

Tutaj chciałbym tylko ustalić kwestię jakie realne zagrożenia mogą wystąpić jeżeli chodzi o możliwości porażenia.

Przykładowo pompa firmy Bestway dołączona do niektórych basenów ma oznaczenie 58381, zasilanie 220-240V, 16W. W instrukcji jest tak napisane:
    Czyli producent daje wytyczne względem RCD i jednocześnie zakazuje używania tej pompy podczas używania basenu.

Schemat wygląda więc tak:

lub tak:

Tylko tutaj przyznam, że nie wiem co się dzieje z uziemieniem. Rozumiem, że strona pierwotna to układ TN a wtórna już TT ? Bo chyba bezsensu byłoby separować w sytuacji gdy PE byłoby podłączone z sieci z której chcemy się separować.

Znalazłem jeszcze instrukcję do jacuzzi gdzie jest tak ujęte:
    Czyli wygląda to tak:

Moje pytanie do tematu:
    Jak zabezpieczyć pompę aby uniknąć porażenia podczas przebywania w basenie.

Warunki, które trzeba wziąć przy ocenie:
    1. Budowa pompy
    a) wirnik, obudowa są metalowe (czyli klasyczna konstrukcja pompy)
    b) co się da to jest plastikowe w tej pompie
    2. Pompa jest w 1 klasie ochronności. Jak przeglądałem pompy to tylko jedna miała 2 klasę ochronności i była CWU (do wody obiegowej ale tam są za małe moce)
    3. Pomijamy pompy zasilane napięciem bezpiecznym 12/24V.
    4. Pomijamy pompy gdzie silnik elektryczny jest separowany elektrycznie od samej jednostki hydraulicznej (czyli np. napęd paskami albo sprzęgła elastyczne).
    5. Wszystko jest połączone na rurach plastikowych a nie metalowych.

Z założenia zagrożeniem jest to, że woda przewodzi prąd. Wg tabel przewodność wody kranowej wynosi 100 do 1000 μS/cm. Przyznam, że nie mam miernika aby zmierzyć przewodność i jedyne co mogłem zrobić to zmierzyć rezystancję która w najniższej wartości wynosiła 40KΩ.
  • REKLAMA
  • #2 21953254
    collie2
    Poziom 28  
    Ocena: 235
    sad_madman napisał:

Tutaj chciałbym tylko ustalić kwestię jakie realne zagrożenia mogą wystąpić jeżeli chodzi o możliwości porażenia.

Jakie by nie było to zagrożenie, to pompy wodnej 230 V nie należy używać w trakcie korzystania z basenu/jacuzzi, albowiem:
    1. wypadki chodzą po ludziach mimo RCD-esów,
    2. tako rzecze wujek Murphy: jeżeli coś może pójść źle, to na pewno pójdzie źle.

Więc nie wywołuj wilka z lasu, tylko zastosuj pompę 24 V, byś nie musiał pamiętać o wyłączeniu pompy, gdy będziesz chciał skoczyć na główkę do basenu, lub pobulgotać w jacuzzi, co akurat w tym przypadku jest dosyć trudne bez pompy.
  • REKLAMA
  • #3 21953314
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3546
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4180293.html#21951887&highlight=#21951887

sad_madman napisał:
    Jako takiego uziemienia nie ma w instalacji, tyle co można do "N" się połączyć. Budynek ponad 100 letni, instalacja wykonywana w latach 60tych gdy następowała elektryfikacja.
    Nie można PE podłączyć do N !
    Do bezpiecznego podłączenia pompy basenowej zaproś fachowca.
  • #4 21953329
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2914
    sad_madman napisał:

Moje pytanie do tematu:
    Jak zabezpieczyć pompę aby uniknąć porażenia podczas przebywania w basenie.

Wszystko masz napisane wyżej, zwłaszcza w ostatnim zdaniu. Wg producenta środki zaradcze nie dopuszczają przebywania w basenie kiedy pompa pracuje.
  • #5 21953347
    sad_madman
    Poziom 27  
    collie2 napisał:

Jakie by nie było to zagrożenie, to pompy wodnej 230 V nie należy używać w trakcie korzystania z basenu/jacuzzi, albowiem:

Tylko, że w tym jacuzzi gdzie dalej podaje wycinek instrukcji jest zasilanie 230V i cały moduł tak zasilany stoi bezpośrednio przy ogromny pojemniku z wodą. Tyle, że zasilanie na pilota sterującego jest już 12V.

CYRUS2 napisał:
    Nie można PE podłączyć do N !
    Do bezpiecznego podłączenia pompy basenowej zaproś fachowca.

W sumie głupotę tam napisałem. Chodzi o podłączenie PE pompy do PEN instalacji elektrycznej. Oczywiście dotyczy gdy jest instalacja zasilająca jest TN-C.

collie2 napisał:

Więc nie wywołuj wilka z lasu, tylko zastosuj pompę 24 V, byś nie musiał pamiętać o wyłączeniu pompy,

Rozumiem, że 24V można kupić, idealne są do fontanny i tutaj żadnego problemu z tym bym nie miał. Tylko kwestia jest taka, że wydaje mi się że na większych basenach te 24V w ogóle są za słabe.

collie2 napisał:

lub pobulgotać w jacuzzi, co akurat w tym przypadku jest dosyć trudne bez pompy.

Bulgotanie akurat nie jest problemem. Tak w ogóle nie ma zagrożenia ponieważ masz po prostu dmuchawę i wtedy w wężu masz powietrze (izolator) a nie wodę (przewodnik) jak w przypadku pompy wody.

Ktoś_tam napisał:

Wszystko masz napisane wyżej, zwłaszcza w ostatnim zdaniu. Wg producenta środki zaradcze nie dopuszczają przebywania w basenie kiedy pompa pracuje.

Problem jest taki, że o ile w tej instrukcji producent napisał, że jest zakaz korzystania z basenu. Tylko, że w temacie samej "pompy" ktoś zaproponował aby kupić np. "Zestaw filtracyjny Saturn" gdzie jest pompa 0.55kW/0.75kW i nigdzie nie ma słowa o tym, że nie można korzystać z basenu podczas pracy.
  • #6 21953349
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    sad_madman napisał:

Ktoś_tam napisał:

Problem jest taki, że o ile w tej instrukcji producent napisał, że jest zakaz korzystania z basenu. Tylko, że w temacie samej "pompy" ktoś zaproponował aby kupić np. "Zestaw filtracyjny Saturn" gdzie jest pompa 0.55kW/0.75kW i nigdzie nie ma słowa o tym, że nie można korzystać z basenu podczas pracy.

To spytaj się tego ktosia co zaproponował ten filtr. Ten ktoś to @Zvirek. A nie, czekaj, @Zvirek już się wypowiedział.
    Zvirek napisał:
    To raczej logiczne, że ze względów bezpieczeństwa nie należy korzystać z basenu podczas pracy takich amatorskich pomp.

Swoją drogą to na siłę szukasz odpowiedzi która tobie będzie pasować. Tyle osób na forum się wypowiada i ma różne pomysły, że na pewno ktoś przyklaśnie twojemu pomysłowi i go szybciutko w życie wcielisz, mimo że 90% osób będzie podawać argumenty przeciw.

sad_madman napisał:
    Jako takiego uziemienia nie ma w instalacji, tyle co można do "N" się połączyć. Budynek ponad 100 letni, instalacja wykonywana w latach 60tych gdy następowała elektryfikacja. Większość przewodów jeszcze aluminiowa,

Do takiej instalacji chcesz się wpinać i to jeszcze urządzeniem gdzie jest woda czyli o podwyższonym ryzyku porażenia prądem jeśli jest ono źle podłączone lub do złej instalacji? I jeszcze szukasz argumentów że można tak podłączyć jak sobie wymyśliłeś?
  • #7 21953378
    sad_madman
    Poziom 27  
    @Ktoś_tam
    Idę do sklepu i mam ochotę kupić sobie basen albo jacuzzi. Jestem zwykłym klientem, który w czasach "CE" oczekuje, że produkt jest bezpieczny i mogę z nim robić wszystko w ramach normalnego użytkowania. Zadaje pytanie na forum to dostaję odpowiedź - nie jest to bezpieczne. To teraz pytanie - jako zwykły klient komu mam ufać ?

Jeżeli chodzi o pompy do basenów - jak wejdziesz sobie na stronę https://www.poolshop.pl/ to znajdziesz tam np. coś takiego:
    Myślisz sobie: "obudowa plastikowa na pewno jest z jakiegoś powodu, pewnie po to aby nie było przebicia na obudowę"
    Jednak za chwilę pod spodem widzisz taką pompę:

No i cała obudowa jest metalowa.

A teraz coś lepszego. Nie jestem w stanie zamieścić instrukcji obsługi bo nie potrafię jej ściągnąć. Dlatego zamieszczam link:
    https://www.instrukcjaobslugipdf.pl/astralpool/aral-c-3000/instrukcja

Pierwsza strona wygląda tak:

Co mamy na kolejnych stronach ?

W instrukcji przedstawiono kilka pomp, gdzie niektóre z nich kosztują kilka tysięcy złotych i mają dokładnie te same warunki dopisane - czyli RCD 30mA oraz zakaz używania podczas pracy.

Dlatego oczekuję sensownych odpowiedzi w tym temacie a nie jakieś personalne ataki. Tym bardziej że w profesjonalnych pompach jest dokładnie ten sam zapis w instrukcji co w amatorskich rozwiązaniach. Do tego o ile uwierzę że w amatorskim jest wszystko po taniości zrobione (bo plastik) to w tych profesjonalnych przy dużych przepływach będzie to zrobione na metalowych częściach.
  • #8 21953393
    CYRUS2
    Poziom 43  
    sad_madman napisał:
    Zadaje pytanie na forum to dostaję odpowiedź - nie jest to bezpieczne.
    Podłączenie PE do N nie jest bezpieczne.
  • #9 21953397
    sad_madman
    Poziom 27  
    W tym temacie poprawiłem na "PE do PEN".
  • #10 21953416
    CYRUS2
    Poziom 43  
    sad_madman napisał:
    Budynek ponad 100 letni, instalacja wykonywana w latach 60tych gdy następowała elektryfikacja. Większość przewodów jeszcze aluminiowa
    Czy obwód zasiląjący gniazdko pompy jest w układzie TN-C ?
  • #11 21953421
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    sad_madman napisał:
    Dlatego oczekuję sensownych odpowiedzi w tym temacie a nie jakieś personalne ataki.

Wskaż miejsce gdzie ciebie atakuję personalnie, oraz która odpowiedź nie jest sensowna i dlaczego.
    Na twoje pytania wszystkie odpowiedzi są w twoim tytułowym poście. Jest napisane jak podłączyć i używać. Również jest podany adres gdzie kierować wszelkie pytania ma temat produktu (w górnym prawym rogu pierwszego obrazka). Czemu uważasz że przypadkowa osoba z forum będzie lepsza od opinii producenta lub dystrybutora?
    sad_madman napisał:
    W tym temacie poprawiłem na "PE do PEN".

Dla jasności, gdzie u ciebie w instalacji jest PEN i dlaczego twierdzisz że to jest PEN?
  • #12 21953445
    sad_madman
    Poziom 27  
    @CYRUS2 & @Ktoś_tam
    Ogólnie zalinkowałem tamten temat aby podać genezę skąd się wzięło to pytanie. Jak widać schematy też są trochę inne w tym temacie i inne w tamtym. Tam pytanie było o konkretny przypadek gdy jest sieć TN-C. W tym temacie chciałem zacząć od dyskusji na temat podłączenia w TN-S i po wyczerpaniu argumentów przejść do tematu TN-C-S.

Ktoś_tam napisał:

Wskaż miejsce gdzie ciebie atakuję personalnie, oraz która odpowiedź nie jest sensowna i dlaczego.

Proszę bardzo:
    Ktoś_tam napisał:

Swoją drogą to na siłę szukasz odpowiedzi która tobie będzie pasować.

Do tego ironizowana odpowiedź tego typu:
    Ktoś_tam napisał:

To spytaj się tego ktosia co zaproponował ten filtr. Ten ktoś to @Zvirek. A nie, czekaj, @Zvirek już się wypowiedział.

Gdzie odpowiedź tego użytkownika wysłała mnie do instrukcji pomp profesjonalnych gdzie jest dokładnie ten sam zapis w instrukcji co na tym "amatorskim chłamie" bestway.

To nie jest ironizowanie ?
    Ktoś_tam napisał:
    Tyle osób na forum się wypowiada i ma różne pomysły, że na pewno ktoś przyklaśnie twojemu pomysłowi i go szybciutko w życie wcielisz, mimo że 90% osób będzie podawać argumenty przeciw.

Nie dziwi Cię to że np. dostaję propozycję aby pompa była zasilana napięciem bezpiecznym 12/24V podczas gdy wszystkie pompy dostępne w profesjonalnych sklepach z pompami do basenów mają 230/400V ?

Ktoś_tam napisał:
    Czemu uważasz że przypadkowa osoba z forum będzie lepsza od opinii producenta lub dystrybutora?

Producent pisze, że nie można używać pomp podczas kąpieli a chodzę na baseny gdzie pompy chodzą cały czas. Coś mi tu nie gra. Nie mówię tutaj o ogromnych aquaparkach tylko pomniejszych basenach przy jakiś szkołach, MOSiRach czy ośrodkach rehabilitacji. Do tego w instrukcji każdego urządzenia elektrycznego jest odwołanie do lokalnych przepisów elektrycznych. Dlatego jak napiszę do Bestway to jaką odpowiedź otrzymam ? No właśnie.

CYRUS2 napisał:

Tutaj nie do końca rozumiem gdzie jest przeciwskazanie aby PEN był w instalacji aluminiowej. Bo rozumiem, że o to chodziło w Twojej wypowiedzi. Przyłącze do rozdzielnicy jest TN a nie TT.

--------------------------------------------------
    Ostateczny problem jest taki, ze użytkownicy tego forum zwalają winę na tanią pompkę Bestawy argumentując że "przecież to logiczne, że nie można korzystać z basenu gdy ona jest podłączona", rozumiem że pompka kosztuje 300zł i można się z niej śmiać. Tylko, że w pompie za np. 5 tys złotych jest dokładnie ta sama informacja. Dlatego interesuje mnie do czego są przeznaczone te pompy ?
  • #13 21953457
    CYRUS2
    Poziom 43  
    sad_madman napisał:
    CYRUS2 napisał:
    Tutaj nie do końca rozumiem gdzie jest przeciwskazanie aby PEN był w instalacji aluminiowej.
    1.Pytanie jest o układ TN-C.
    W instalacajach odbiorczych układ TN-C jest od 30 lat zabroniony.
    Dlaczego ?
    Awaria PEN w instalacji i na PE jest 230V AC.

sad_madman napisał:
    Tutaj nie do końca rozumiem gdzie jest przeciwskazanie aby PEN był w instalacji aluminiowej.
    Właściwości fizyczne Cu i AL.
    Al się utlenia.
  • REKLAMA
  • #14 21953465
    sad_madman
    Poziom 27  
    CYRUS2 napisał:

W instalacajach odbiorczych układ TN-C jest od 30 lat zabroniony.

Instalacje odbiorcze w lokalnych domach nie zmieniły się w większości od momentu gdy były zakładane. Jeżeli elektrownia nie daje PEN tylko N to by oznaczało, że wszyscy dookoła są wyspą TT.

CYRUS2 napisał:
    Właściwości fizyczne Cu i AL.
    Al się utlenia.

W artykułach rzuca mi się w oczy zdanie "nie mniej niż 10 mm² Cu lub 16 mm² Al." czyli AL może być stosowane jako PEN. Problemem jest nie tyle stosowanie aluminium to tego, że instalacja jest stara i przewody są cienkie.
  • #15 21953485
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    sad_madman napisał:
    W artykułach rzuca mi się w oczy zdanie "nie mniej niż 10 mm² Cu lub 16 mm² Al." czyli AL może być stosowane jako PEN. Problemem jest nie tyle stosowanie aluminium to tego, że instalacja jest stara i przewody są cienkie.

Rozumiem, że dalej twierdzisz że masz PEN mimo instalacji z początku elektryfikacji z przewodami takimi jak piszesz? Otóż prawdopodobnie nie masz tam PEN w którym kolwiek miejscu instalacji, bo pewne szczegóły wykluczają nazwanie i używanie tego przewodu jako PEN. Rozumiesz? Tak samo jest z pompami. Te amatorskie za kilkaset zł (absolutnie z nich się nie naśmiewam jakby co) są inaczej zbudowane i podłączone niż te profesjonalne do basenów komercyjnych, nawet tych małych. Właśnie te różnice w budowie i podłączeniu (elektrycznym, hydraulicznym i być może mechanicznym, a już na pewno w środowisku jakim pracują) wymuszają to że jedne można używać cały czas, a inne te tańsze, podłączone do losowej instalacji, np z czasów elektryfikacji, nie podlegające przeglądom (pompy i instalację elektryczne) przez odpowiednie osoby nie można używać kiedy ludzie korzystają z basenu.
    Zawsze możesz skorzystać z rad z innego forum gdzie jak piszesz ludzie podłączają pompę przez pomarańczowy przedłużacz i nic się nikomu nie stało. Pytanie jest takie, czy jeśli komuś się nic nie stało to będziesz miał tyle samo szczęścia. Pamiętaj że robisz to na własne ryzyko a ja nie twierdzę że takie użytkowanie jest bezpieczne. Po prostu nie mam możliwości zabronić ci tego, nie mam takiej mocy.
    Jakby co poszperałem w internecie o różnicach między jednymi pompami i drugimi, a dokładniej basenami z pompami. To nie są takie same pompy tylko różnej mocy. Poszperaj sam, bo mi i tak nie uwierzysz czym one się różnią, i nie chodzi tu tylko o kwestie elektryczne, również te związane z samym przepływem wody stanowią w pewnych warunkach poważne zagrożenie, które w domowych basenach może wystąpić a profesjonalnych nie.
  • #16 21953489
    CYRUS2
    Poziom 43  
    sad_madman napisał:
    Porad można udzielać po wizji lokalnej i po pomiarach istniejącej instalacji.
    sad_madman - zaproś elektryka.
  • #17 21953514
    Zvirek
    Poziom 27  
    Ocena: 341
    sad_madman napisał:

...
    Gdzie odpowiedź tego użytkownika wysłała mnie do instrukcji pomp profesjonalnych gdzie jest dokładnie ten sam zapis w instrukcji co na tym "amatorskim chłamie" bestway.
    ...

Nie wysłałem Cię do pomp profesjonalnych, tylko właśnie amatorskich - 5000PLN to kosztuje zestaw amatorski.

sad_madman napisał:

...
    Producent pisze, że nie można używać pomp podczas kąpieli a chodzę na baseny gdzie pompy chodzą cały czas. Coś mi tu nie gra. Nie mówię tutaj o ogromnych aquaparkach tylko pomniejszych basenach przy jakiś szkołach, MOSiRach czy ośrodkach rehabilitacji....

Tam koszt urządzeń filtrująco-pompujących kosztuje zapewne więcej niż twój dom.
  • #18 21953522
    sad_madman
    Poziom 27  
    CYRUS2 napisał:

sad_madman - zaproś elektryka.

Urzeka mnie ten komentarz w dziale "elektryka dla każdego". Próbuje uzyskać jakieś informacje a otrzymuję "wezwij elektryka". Ostatni raz zostałem porażony prądem w zeszłym roku gdy elektryk (z uprawnieniami i doświadczeniem) podłączył pewną maszynę. Między zakończeniem jego pracy a porażeniem minęło pół godziny. Jak widać mogę się czuć bezpiecznie gdy zaproszę elektryka. Dlatego przede wszystkim chcę wiedzieć to i tamto aby w momencie gdy pojawi się elektryk nie było że pokładam 100% zaufania w jego wiedzę gdzie się okazuje, że z tym bywa różnie i na przestrzeni lat mam już nadszarpnięte zaufanie.

Tak jak wspomniałem wcześniej najpierw chcę ustalić jakie wady ma dany typ połączenia w nowej sieci TN-S a później będę analizował na ile bezpieczny jest inny układ.

Ktoś_tam napisał:

Jakby co poszperałem w internecie o różnicach między jednymi pompami i drugimi, a dokładniej basenami z pompami. To nie są takie same pompy tylko różnej mocy. Poszperaj sam, bo mi i tak nie uwierzysz czym one się różnią, i nie chodzi tu tylko o kwestie elektryczne, również te związane z samym przepływem wody stanowią w pewnych warunkach poważne zagrożenie, które w domowych basenach może wystąpić a profesjonalnych nie.

To jest rzecz, która mnie zadziwia. Korzystam z for dyskusyjnych aby pogłębić swoją wiedzę i otrzymuję w odpowiedzi "poszperaj sam". Czy jeżeli już taką wiedzę zdobyłeś to dlaczego nie chcesz się nią podzielić ? Zauważyłeś, że staram się pisać posty w taki sposób aby wszystkie informacje były w nich zawarte i ktoś kiedyś w przyszłości znajdzie ten temat to będzie to jakieś źródło wiedzy, która nie zniknie ? Zresztą z tej wypowiedzi wynika jedna rzecz - najpierw odradzałeś pewne działania z mojej strony a dopiero później zacząłeś szukać informacji o budowie pomp. Czyli coś tutaj się nie zgrało.

Jeżeli chodzi o same pompy to w przytoczonej przeze mnie instrukcji (dotyczącej rozwiązań ASTRALPOOL) jest napisane aby nie używać basenu podczas pracy pompy podczas gdy znalazłem inną instrukcję do pompy zawartej w tej pierwszej instrukcji i już nie ma tam takiej informacji. Dochodzi jednak iinformacje o dopuszczalnych strefach montażu pompy:

Zvirek napisał:

Tam koszt urządzeń filtrująco-pompujących kosztuje zapewne więcej niż twój dom.

Tutaj mógłbym się sprzeczać. Niedaleko mnie był basen wielkości 1/3 zwykłego basenu i na pewno nie miał tam urządzeń z droższych półek.

Zvirek napisał:

Nie wysłałem Cię do pomp profesjonalnych, tylko właśnie amatorskich - 5000PLN to kosztuje zestaw amatorski.

Z tego co widzę to podział nie jest na "amatorskie" czy "profesjonalne" tylko takie, które można używać do użytku komercyjnego oraz takie których nie można (np. za za 15 tys ma napisane, że nie może być używana komercyjnie). Nie zmienia to jednak faktu, że codziennie firmy typu INTEX sprzedają setki jacuzzi gdzie pompa zasilana 230V znajduje się blisko niecki z wodą i producent twierdzi, że jest to bezpieczne jeżeli zastosuje się RCD 30mA ale i tak wcześniej powinien zadziałać RCD 10mA wbudowany w konstrukcję Jacuzzi.
  • #19 21953527
    CYRUS2
    Poziom 43  
    sad_madman napisał:
    Urzeka mnie ten komentarz w dziale "elektryka dla każdego". Próbuje uzyskać jakieś informacje a otrzymuję "wezwij elektryka".

W #13 wyjasniłem na czym polega TN-C a sad_madman pisze :
    sad_madman napisał:
    Problemem jest nie tyle stosowanie aluminium to tego, że instalacja jest stara i przewody są cienkie.
  • #20 21953538
    sad_madman
    Poziom 27  
    Napisałeś dużo informacji na temat tego, że na pewno nie mam układu TN-C. Od tego momentu odetnij się od tej sieci. Zmieniamy miejsce akcji.

Mój brat chce podłączyć jacuzzi, dom nie jest stary (10 lat), sieć jest TN-S. Dlaczego jak kupi "PureSpa SB-H20" to może siedzieć w wodzie podczas pracy pompy a jak kupi basen Bestway z małą pompką obiegową to nie może już w tej wodzie siedzieć bo stwarza to zagrożenie życia ? W obu przypadkach ma on dedykowany obwód zabezpieczony RCD 30mA i wyłącznikiem nadprądowym B16.

CYRUS2 napisał:

W #13 wyjasniłem na czym polega TN-C

Jak mam tą odpowiedź rozumieć ? Że w TN-C nie może być w ogóle aluminiowego przewodu ?
  • #21 21953547
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    sad_madman napisał:
    Jeżeli chodzi o same pompy to w przytoczonej przeze mnie instrukcji (dotyczącej rozwiązań ASTRALPOOL) jest napisane aby nie używać basenu podczas pracy pompy podczas gdy znalazłem inną instrukcję do pompy zawartej w tej pierwszej instrukcji i już nie ma tam takiej informacji. Dochodzi jednak iinformacje o dopuszczalnych strefach montażu pompy:

...

Tutaj mógłbym się sprzeczać. Niedaleko mnie był basen wielkości 1/3 zwykłego basenu i na pewno nie miał tam urządzeń z droższych półek.

...

Z tego co widzę to podział nie jest na "amatorskie" czy "profesjonalne" tylko takie, które można używać do użytku komercyjnego oraz takie których nie można (np. za za 15 tys ma napisane, że nie może być używana komercyjnie).

1. Więc używaj wg instrukcji która tobie pasuje, niekoniecznie od tego modelu, ale na własną odpowiedzialność.

2. Jesteś pewien że basen nie miał urządzeń z droższej półki czy tak tobie się wydaje? Możesz podać model pompy który oni używali? Chyba go znasz skoro piszesz czego nie używali?

3. Z urządzeniami komercyjnymi i nie komercyjnymi często jest tak że te pierwsze mogą pracować po kilkanaście godzin dziennie, codziennie po kilka czy kilkanaście lat w gdy te drugie przy takim użytkowaniu jak komercyjne mogą się rozsypać po paru tygodniach pracy. To tylko jeden z przykładów.

sad_madman napisał:

Ktoś_tam napisał:
    Czemu uważasz że przypadkowa osoba z forum będzie lepsza od opinii producenta lub dystrybutora?

Producent pisze, że nie można używać pomp podczas kąpieli a chodzę na baseny gdzie pompy chodzą cały czas. Coś mi tu nie gra. Nie mówię tutaj o ogromnych aquaparkach tylko pomniejszych basenach przy jakiś szkołach, MOSiRach czy ośrodkach rehabilitacji. Do tego w instrukcji każdego urządzenia elektrycznego jest odwołanie do lokalnych przepisów elektrycznych. Dlatego jak napiszę do Bestway to jaką odpowiedź otrzymam ? No właśnie.

Ogólnie to ja wysiadam z tej dyskusji. Nie chcesz stosować się do zaleceń producenta/dystrybutora to twoja sprawa. Nie napiszesz do producenta/dystrybutora bo już wiesz co odpowie. Wiesz jakie pompy są w basenach, mimo że z dyskusji wnioskuję że na oczy ich nie widziałeś tylko się dziwisz że jedne mogą pracować gdy są ludzie a inne nie. Trudno z taką osobą dyskutować.
  • #22 21953555
    CYRUS2
    Poziom 43  
    sad_madman napisał:
    Jak mam tą odpowiedź rozumieć ? Że w TN-C nie może być w ogóle aluminiowego przewodu ?
    Post #13
    Cytat:
    W instalacjach odbiorczych układ TN-C jest od 30 lat zabroniony.
    Dlaczego ?
    Awaria PEN w instalacji i na PE jest 230V AC.
  • #23 21953668
    sad_madman
    Poziom 27  
    @CYRUS2
    WLZ jest na 4 przewodach. 3 sztuki brązowe (3 fazy) oraz 1 żółto-zielony. Nic innego jak TN-C z tego nie wychodzi.

Ktoś_tam napisał:

Ogólnie to ja wysiadam z tej dyskusji. Nie chcesz stosować się do zaleceń producenta/dystrybutora to twoja sprawa. Nie napiszesz do producenta/dystrybutora bo już wiesz co odpowie. Wiesz jakie pompy są w basenach, mimo że z dyskusji wnioskuję że na oczy ich nie widziałeś tylko się dziwisz że jedne mogą pracować gdy są ludzie a inne nie. Trudno z taką osobą dyskutować.

Oczywiście mogę stosować się do instrukcji. Kupuję zatem filtro-pompę do basenów za 800zł gdzie w instrukcji nie ma ani słowa, że nie wolno przebywać w basenie gdy jest używana. Będę bezpieczny ? Oczywiście pompa 230V a w instrukcji nawet nie ma mowy o RCD 30mA. Idealny sprzęt aby podłączyć do aluminiowej instalacji i spełnić wszystkie wymagania producenta. No bez jaj.

Intryguje mnie dlaczego część pomp może stwarzać niebezpieczeństwo porażenia a część. Tyle co miałem do czynienia zawodowo z pompami (stosowałem je w maszynach, które projektowałem) to zawsze albo wirnik był metalowy lub jeżeli wirnik/śruba były z tworzywa to zawsze był wał, który miał styczność z pompowaną cieczą. Nie wspomnę o tym, że zawsze obudowa była metalowa. Z elementami plastikowymi (wirnik/wał) spotykałem się tylko w małych pompkach do akwarium. Dlatego interesuje mnie na czym polega ta magiczna różnica w budowie pomp, że jedne nie porażą a drugie już tak. Tym bardziej że sprawdziłem np. pompę za 70 tys i tam metalowy wał ma styczność z pompowaną cieczą.
  • Pomocny post
    #24 21953834
    Karlik1071
    Poziom 14  
    Ocena: 69
    Wał w silniku elektrycznym jest odizolowany od uzwojeń, a dedykowane uszczelnienie nie pozwala cieczy dostać się do silnika. Gdy się już dostanie to zadziała RCD. W poprawnej instalacji TN-S zadziała RCD w czasie mniejszym jak 40ms, przy testach pomiarowych czas zadziałania wynosi 20ms i mniej.
    Przykład uszczelnienia:
    Załączniki:
    • Zabezpieczenie przed porażeniem ze strony pompy wodnej. Uszczelnienie pompy.jpg (185.63 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #25 21953842
    tesla97
    Poziom 20  
    Ocena: 161
    sad_madman napisał:
    dom nie jest stary (10 lat), sieć jest TN-S

To chyba będzie pierwszy przypadek w Polsce gdzie ktoś ma TN-S. Znakomita większość to TNC-S i oczywiście z tego co zostało z kiedyś to TN-C i TT.
  • #26 21953851
    sad_madman
    Poziom 27  
    Karlik1071 napisał:
    Wał w silniku elektrycznym jest odizolowany od uzwojeń, a dedykowane uszczelnienie nie pozwala cieczy dostać się do silnika. Gdy się już dostanie to zadziała RCD. W poprawnej instalacji TN-S zadziała RCD w czasie mniejszym jak 40ms, przy testach pomiarowych czas zadziałania wynosi 20ms i mniej.
    Przykład uszczelnienia:

W maszynach stosujemy takie uszczelniacze. Co jakiś czas trzeba je wymieniać bo zaczynają puszczać. Jednak chodzi mi o to, że w konstrukcjach pomp z jakimi miałem do czynienia to zawsze jakiś element przewodzący wału oraz obudowy ma bezpośrednią styczność z pompowaną cieczą. Dlatego nie mogę pojąć, że jedna pompa w instrukcji ma wpisane możliwe zagrożenia a druga nie ma. Dlatego cały czas mam odczucie, że tutaj nie chodzi o konstrukcję samej pompy tylko o jej zabezpieczenie elektryczne.
    Jak zatem oceniasz możliwość aby ktoś został porażony przez prąd gdy wykorzystuje pompę napędzaną silnikiem 1 fazowym 230V ? Jakie są realne zagrożenia że RCD zawiedzie. I w jakich sytuacjach poprawnie działające RCD nie ochroni użytkownika ?

tesla97 napisał:

To chyba będzie pierwszy przypadek w Polsce gdzie ktoś ma TN-S. Znakomita większość to TNC-S i oczywiście z tego co zostało z kiedyś to TN-C i TT.

Sam dom ma TN-S. Jest zrobiony podział PEN i jeszcze miejsce rozdziału jest uziemione.
  • #27 21953862
    CYRUS2
    Poziom 43  
    sad_madman napisał:
    Jako takiego uziemienia nie ma w instalacji, tyle co można do "N" się połączyć. Budynek ponad 100 letni, instalacja wykonywana w latach 60tych gdy następowała elektryfikacja. Większość przewodów jeszcze aluminiowa,
    tylko rozdzielnica jest współczesna (oryginalnie były bezpieczniki topikowe a teraz są wyłączniki nadprądowe).
    sad_madman napisał:
    Sam dom ma TN-S. Jest zrobiony podział PEN i jeszcze miejsce rozdziału jest uziemione.
  • REKLAMA
  • #28 21953878
    Karlik1071
    Poziom 14  
    Ocena: 69
    Przykład pompki do oczka wodnego 1 faza 230V:

Wirnik i stojan silnika zalany jest w plastiku, ośka wirnika to metalowa szpilka. Wirnik obraca się na poduszce wodnej. Szczelność obudowy podana jako IP 68. Cała pompa zanurzona w wodzie tylko kabel ze wtyczką wystaje z wody. Pompa o mocy 500W u mnie pracuje już parę lat.
    Załączniki:
    • Zabezpieczenie przed porażeniem ze strony pompy wodnej. Pompa do oczka wodnego.jpg (90.09 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #29 21953882
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Post #24
    Karlik1071 napisał:
    to zadziała RCD. W poprawnej instalacji TN-S zadziała RCD
    Post #26
    Pytania - logiczne wnioski z postu #24.
    sad_madman napisał:
    Jakie są realne zagrożenia że RCD zawiedzie.
    sad_madman napisał:
    w jakich sytuacjach poprawnie działające RCD nie ochroni użytkownika ?
  • #30 21953974
    collie2
    Poziom 28  
    Ocena: 235
    Karlik1071 napisał:
    Cała pompa zanurzona w wodzie tylko kabel ze wtyczką wystaje z wody. Pompa o mocy 500W u mnie pracuje już parę lat.

Kąpiesz się w tym oczku już parę lat, gdy pracuje pompa?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Pompa wodna Bestway 58381 przeznaczona do wolnostojących basenów lub jacuzzi jest analizowana pod kątem ryzyka porażenia elektrycznego. Urządzenie ma zasilanie 220-240V i moc 16W. Pytanie dotyczy realnych zagrożeń wynikających z używania pompy w pobliżu kąpiących się osób oraz skuteczności zabezpieczenia elektrycznego. Instrukcja producenta zawiera wytyczne dotyczące zastosowania RCD i jednocześnie zakazuje używania pompy podczas korzystania z basenu. Rozważane są dwa przedstawione schematy podłączenia, jednak sposób działania drugiego schematu nie jest zrozumiały. W dyskusji zakres tematu został ograniczony do ochrony przed porażeniem, niezależnie od wcześniejszego zagadnienia dotyczącego doboru samej pompy. Ostatecznie pozostaje do wyjaśnienia interpretacja przedstawionych schematów oraz praktyczne zagrożenia związane z pracą pompy podczas użytkowania basenu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA