Znajomy podrzucił telewizor po burzy LIN 32LHD1510, znalazłem na necie sprawną płytę z identycznym oznaczeniem 3MS663L0S2A TP.MS3663S.PB781 ale nie zwróciłem uwagi, że ma inne złącze od matrycy więc pewnie pochodzi od innego TV. Po przelutowaniu złącza ze starej płyty na moment załącza się obraz z logo i znika podświetlenie (świecąc latarką widać że matryca pracuje prawidłowo). Przerzuciłem wsad ze starego eepromu do "nowej" płyty ale dalej identyczny objaw. Na moment podświetlenie się załącza z widocznym logo i po chwili gaśnie. Znalazłem schemat i obwód podświetlenia wygląda tak:
Porównałem elementy między starą płytą a nową i jedynie różnią się wartości rezystorów RB837-RB840 więc przelutowałem ze starej do nowej i dalej brak podświetlenia.
W momencie gdy pojawia się podświetlenie zmierzyłem napięcie na LED+ wynosi około 48V potem spada do 20V i tak już zostaje. Sygnał PWM_REF ma około 2V.
Podejrzewam że "nowa" płyta była zamontowana w TV który może miał inną ilość LED do podświetlenia i teraz po podłączeniu coś mu nie pasuje z prądem w obwodzie LEDów.
Na schemacie oznaczone kółkiem są rezystory pomiarowe? W obu płytach są identyczne.
Co jeszcze można sprawdzić?
Porównałem elementy między starą płytą a nową i jedynie różnią się wartości rezystorów RB837-RB840 więc przelutowałem ze starej do nowej i dalej brak podświetlenia.
W momencie gdy pojawia się podświetlenie zmierzyłem napięcie na LED+ wynosi około 48V potem spada do 20V i tak już zostaje. Sygnał PWM_REF ma około 2V.
Podejrzewam że "nowa" płyta była zamontowana w TV który może miał inną ilość LED do podświetlenia i teraz po podłączeniu coś mu nie pasuje z prądem w obwodzie LEDów.
Na schemacie oznaczone kółkiem są rezystory pomiarowe? W obu płytach są identyczne.
Co jeszcze można sprawdzić?