logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

LIN 32LHD1510 TP.MS3663S.PB781 - podświetlenie gaśnie po logo, LED+ spada 48V do 20V

kasjo 12 Sie 2026 16:10 102 7
REKLAMA
  • #1 21953972
    kasjo
    Poziom 26  
    Ocena: 90
    Znajomy podrzucił telewizor po burzy LIN 32LHD1510, znalazłem na necie sprawną płytę z identycznym oznaczeniem 3MS663L0S2A TP.MS3663S.PB781 ale nie zwróciłem uwagi, że ma inne złącze od matrycy więc pewnie pochodzi od innego TV. Po przelutowaniu złącza ze starej płyty na moment załącza się obraz z logo i znika podświetlenie (świecąc latarką widać że matryca pracuje prawidłowo). Przerzuciłem wsad ze starego eepromu do "nowej" płyty ale dalej identyczny objaw. Na moment podświetlenie się załącza z widocznym logo i po chwili gaśnie. Znalazłem schemat i obwód podświetlenia wygląda tak:

LIN 32LHD1510 TP.MS3663S.PB781 - podświetlenie gaśnie po logo, LED+ spada 48V do 20V

Porównałem elementy między starą płytą a nową i jedynie różnią się wartości rezystorów RB837-RB840 więc przelutowałem ze starej do nowej i dalej brak podświetlenia.

W momencie gdy pojawia się podświetlenie zmierzyłem napięcie na LED+ wynosi około 48V potem spada do 20V i tak już zostaje. Sygnał PWM_REF ma około 2V.
    Podejrzewam że "nowa" płyta była zamontowana w TV który może miał inną ilość LED do podświetlenia i teraz po podłączeniu coś mu nie pasuje z prądem w obwodzie LEDów.
    Na schemacie oznaczone kółkiem są rezystory pomiarowe? W obu płytach są identyczne.
    Co jeszcze można sprawdzić?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21954216
    tomtim123
    Poziom 37  
    Ocena: 767
    A podświetlenie jest sprawne, bo z tego co opisujesz, to może być uszkodzone. wystarczy, że jakaś jedna lub dwie diody nie świecą i taki będzie efekt jak u ciebie, Bo zasilanie podświetlania jest realizowane na zasadzie źródła prądowego i zasilacz jak nie wykryje odpowiedniego poboru prądu, to obniża napięcie i jest taki efekt jak piszesz, że napięcie spada.

Dodano po 6 [minuty]:

Jak nie masz testera do podświetlania, to możesz zdemontować matrycę, polaryzatory i włączyć TV i obserwować czy wszystkie diody się zapalają, nawet na chwilę, ale nie jest to pewna metoda, bo w przypadku przerywania diody nic ci nie powie taki test.

Jak byś miał jeszcze listwy do wymiany, to poniżej masz link do zakupu. W tym modelu jest dwie listwy po 5 diod na napięcie 6V co daje razem 60V.
    https://sklep-elwron.pl/pl/p/Listwy-LED-LIN-3...D1700-32HR332M05A7-LVW320CSDX-2x5LED-6V-/1506
  • REKLAMA
  • #3 21954332
    kasjo
    Poziom 26  
    Faktycznie, jedna dioda zachowuje się inaczej niż pozostałe więc pasek chyba do wymiany, dzięki za naprowadzenie nie sądziłem, że burza nawet w ledach może namieszać

• REKLAMA
  • #4 21954356
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2388
    Może być przypadek, driver, który czuwa nad prądem, wie, co robi...
    Zamontuj nowe listwy i będzie OK.
  • REKLAMA
  • #5 21954374
    tomtim123
    Poziom 37  
    Pamiętaj wymień obie listwy na nowe. Jeszcze jedna uwaga, jak zdemontujesz stare listwy, to bezwarunkowo musisz usunąć stary klej najlepiej najpierw zeskrobać, a następnie porządnie odtłuścić.
    Jest to o tyle istotne, że nowe listwy nie będą się odklejały samoczynnie. Możesz też ograniczyć prąd podświetlania modyfikując rezystancję na tych wspólnych rezystorach co je przekładałeś. Ale najpierw wymień listwy na nowe i uruchom TV. W twoim przypadku pełna moc LED to 60V nie 30V jak pisałem wcześniej (2x10LED po 6V) po ograniczeniu do 58.0V- 58.5V będzie ok. W rzeczywistości wydłuży się żywotność listw i nie będą się tak grzały, pobór prądu też minimalnie spadnie. Jak już go uruchomisz, to zmierz napięcie na złączu od LED i podaj wynik. Mogę też koledze podpowiedzieć jak zmodyfikować zasilacz w celu zredukowania prądu LED.
  • #6 21954377
    kazikszach
    Poziom 39  
    Ocena: 1105
    tomtim123 napisał:
    W twoim przypadku pełna moc LED to 60V nie 30V jak pisałem wcześniej (2x10LED po 6V) po ograniczeniu do 58.0V- 58.5V będzie ok. W rzeczywistości wydłuży się żywotność listw i nie będą się tak grzały, pobór prądu też minimalnie spadnie.

Coś się pomyliłeś, bo na zdjęciu są listwy z 5-cioma diodami.
  • #7 21954384
    tomtim123
    Poziom 37  
    Nie koniecznie, bo 10 diod połączone szeregowo po 6V każda daje 60V, no chyba, że obie listwy są połączone równolegle, ale to pytanie do autora tematu.
  • #8 21954398
    kasjo
    Poziom 26  
    Wygląda, że są połączone szeregowo

Na razie czekam na decyzję właściciela czy chce dalej inwestować w ten TV.

EDIT:
    Zamówiłem nowe ledy, podstawiłem.. i efekt ten sam, tzn. na moment błysną i zgasną.
    @tomtim123 może trzeba dobrać odpowiednie rezystory?
    Układ sterujący diodami to OB3350
    EDIT2
    Przejrzałem jeszcze raz notę katalogową, sprawdziłem które rezystory są ważne do prawidłowej pracy podświetlenia i okazało się, że przegapiłem jeszcze jeden rezystor. A mianowicie RB803 który jest w dzielniku podłączonym do nogi OVP. Podczas startu napięcie na nodze OVP przekraczało 2.2V i temu układ wyłączał podświetlenie, przerzuciłem rezystor ze starej płyty i podświetlenie ruszyło.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Telewizor LIN 32LHD1510 ma podświetlenie, które gaśnie po wyświetleniu logo. Po burzy zastosowano znalezioną płytę 3MS663L0S2A TP.MS3663S.PB781 o identycznym oznaczeniu, lecz z innym złączem od matrycy, dlatego przelutowano złącze ze starej płyty. Po tej modyfikacji obraz z logo pojawia się na chwilę, po czym podświetlenie gaśnie, chociaż oświetlenie matrycy latarką pokazuje prawidłową pracę obrazu. Przeniesienie wsadu ze starego EEPROM-u do nowej płyty nie zmieniło objawu. Porównanie elementów obu płyt wykazało różne wartości rezystorów RB837-RB840; przełożenie rezystorów ze starej płyty również nie przywróciło podświetlenia. Podczas krótkiego świecenia napięcie LED+ wynosi około 48V, następnie spada do 20V i utrzymuje się na tym poziomie. Na PWM_REF zmierzono około 2V. Analizowano schemat obwodu podświetlenia i podejrzewano przyczynę związaną z zastosowaniem płyty pochodzącej prawdopodobnie z innego telewizora. Ostatnim stanem pozostaje chwilowe załączenie podświetlenia i jego zgaśnięcie przy działającej matrycy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA