logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ursus C-360 - pompa wtryskowa po regeneracji sączy olej, czarny płyn z wydechu

matix40 12 Sie 2026 19:19 183 8
REKLAMA
  • #1 21954056
    matix40
    Poziom 3  
    Ocena: 20
    Pompa wtryskowa Ursusa 360 regenerowana rok temu, na dzień dzisiejszy cała zalana olejem, ciągle się sączy z niej z różnych miejsc: spod pokrywki, spod pompki paliwowej, gdzieś w miejscu, gdzie się ją przykręca do bloku. No, ciągle opocony ciągnik w tym miejscu jak diabli... Do tego ostatnimi czasy zaczyna mi z tej dziurki od kolanka wydechowego wykapywać czarna substancja - olej? Albo paliwo nieprzepalone?... Mam dość tego, tak to wkurza, tyle kasy na regenerację i co z tego... Palić pali dobrze, kopcić nie kopci, ale wciąż zalewa się pompa olejem. Nie potrafię stwierdzić, co jest nie tak. Wymieniać wszystkie uszczelki w tej pompie: pod pokrywką, pod pompą, z boku pokrywy regulatora? Bo znawcy dali cienkie papierowe uszczelki bez masy uszczelniającej...
  • REKLAMA
  • #2 21954060
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2604
    Olej cieknący z wydechu świadczy o słabej kompresji. To jest do sprawdzenia ciśnieniomierzem. Pompy chyba ciągle były mokre, może komuś udało się je uszczelnić lepiej. Może Twoja się tylko rozkręca?
  • REKLAMA
  • #3 21954170
    matix40
    Poziom 3  
    >>21954060 Wiem, kompresja nie jest najlepsza, ale trzyma ciśnienie na ciepłym jeszcze te 3 bary, więc bez przesady... Kolejna sprawa to raczej nie jest olej, a niespalona ropa. Przed regeneracją wtryskiwaczy i pompy było to samo: lało się z tłumika non stop i to było niespalone paliwo, bo pompa była szrotem, dawała za duże dawki paliwa czy coś, rozregulowana. Dałem do zrobienia i było OK przez jakiś czas, ale teraz co jakiś czas, jak postoi ciągnik, to przy odpaleniu wywali trochę tego czarnego paliwa, oleju... Więc obstawiam, że pompa zrobiona przez fachowców super jest znów do roboty. Tacy fachowcy... Odkręciłem dekiel z pompy na 3 śrubki i co? W środku dużo oleju, jakby z paliwem. Uszczelka zwykła korkowa, ta najgorsza. Dałem nową, lepszą, która ma więcej gumy niż tego korka badziewnego, i pasty uszczelniającej. Ale kolejna usterka - superfachowcy od pompy zepsuli gwint w pompie, jeden z 3, w który wkręca się te śrubki, co mocują ten dekielek. Nagwintowali pod kątem nowy gwint i jakby jakąś tulejkę wsadzili. Trudno stwierdzić, ale jak wykręciłem śrubę, to już wkręcić się nie dało całej. Musiałem obciąć ją, by dało się docisnąć dekiel nią... Po prostu masakra. Takich ludzi to omijać szerokim łukiem... Zobaczymy, co będzie jutro, czy dalej będzie się pocić ciągle ta pompa, czy jak. Oleju w niej było około 300 ml, czyli tak jakby z dobre 200 ml uciekło, bo lałem gdzieś pół litra wiosną. Więc albo nieszczelności, słabe uszczelki, albo sekcje i paliwo miesza się z olejem i rozpuszcza uszczelki, i leci każdą dziurą... Co do tego, że każda pompa jest i była mokra, to nieprawda, bo można to uszczelnić, żeby było suche. Mam znajomych, co mają pompy po regeneracji i są suche. Ciągnik zalany, a pompa sucha, bez wycieku, więc da się. Tylko w mojej jest coś spieprzone i tyle...

Dodano po 5 [minuty]:

>>21954060 Nawet jeśli by miał słabą kompresję, to tak dmucha, że pompą wtryskową idzie i wywala olej przez nią? Silnik jest suchy, nawet bardzo suchy, tylko co go uszczelniałem i robiłem, to głowa mała. Bardzo suchy, tylko pompa ciągle orzygana... Myślisz, że kompresja idzie z silnika do pompy i wywala olej nią? Jest to możliwe?

Dodano po 22 [minuty]:

Jest jeszcze możliwość, że leję za dużo oleju do regulatora tej pompy... W instrukcji piszą 1 litr, ale to wielka przesada, bo to jest tak duże, że pod korek praktycznie. Jak pompa zacznie pracować, to się spieni i dopiero zacznie się lać, dlatego wlałem około 500 ml czy trochę ponad. Może i to jest za dużo też? Wleję dla odmiany 200 ml, coś koło tego. Zobaczymy, co wtedy, bo na sucho to też lepiej nie jeździć...
  • #4 21954178
    Pan.Kropa
    Poziom 35  
    Ocena: 1184
    Chłopie. Weź ty najpierw naucz się poprawnie pisać. Połowę twojej pisaniny trudno zrozumieć.
  • #5 21954214
    LEDówki
    Poziom 43  
    Skoro silnik trzyma ciśnienie, to zostaje do sprawdzenie pompy wtryskowej i wtryskiwaczy. Można sobie kupić tester i sprawdzić, można dać fachowcowi do sprawdzenia. Te proste porady są kierowane do kolejnych czytelników, bo Autor o nich wie.
  • REKLAMA
  • #6 21954289
    matix40
    Poziom 3  
    Myślę, że jak już, to pompa wtryskowa zaczyna się coś rozregulowywać i podaje duże ilości paliwa momentami, dlatego wywala nadmiar tłumikiem... I też sekcje w pompie siadają i przepuszczają paliwo... Tacy fachowcy z Tucholi... Może jeszcze pompka zasilająca paliwo przepuszczać, ale wątpię w to. Była nowa, nie byle jaka, i do tego wymienione uszczelnienia w niej. Luzów nie ma. Wątpię, że ona może paliwo do pompy lać.

Dodano po 1 [godziny] 50 [minuty]:

>>21954178 Po prostu za wysoko siedzisz.😉

Moderowany przez ArturAVS:

3.1.9. Rozpowszechnianie treści ironizujących, prześmiewczych lub złośliwych, stanowiących przejaw braku szacunku do innych Użytkowników lub osób trzecich.

• REKLAMA
  • #7 21954510
    LEDówki
    Poziom 43  
    E, miałem taki wypadek w samochodzie. Uszkodzony wtryskiwacz lał benzynę do cylindra. Skutek - spadek mocy, duże zużycie paliwa.
    Być może w Twoim wypadku uszkodzona jest pompa po lichej regeneracji, ale łatwiej wykręcić wtryskiwacze i je sprawdzić niż wykręcać pompę i sprawdzać ją.
  • #8 21954570
    AmpTheorist
    Poziom 3  
    Ocena: 2
    >>21954056 Przy takich objawach chyba nie zaczynałbym od wymiany wszystkich uszczelek w ciemno. Skoro pompa była regenerowana dopiero rok temu, warto najpierw dokładnie ustalić, skąd faktycznie wychodzi olej i czy problem nie leży w samym montażu albo odpowietrzeniu. Czarna substancja przy kolanku wydechowym to już osobna kwestia i może wymagać sprawdzenia silnika.
    Jeśli ostatecznie potrzebne będą nowe uszczelki lub inne części, dobrze dobrać je dokładnie pod konkretny model, np. w Autodoc można porównać numery części i producentów, ale sama wymiana bez ustalenia źródła wycieku może niewiele zmienić.
  • #9 21955071
    matix40
    Poziom 3  
    Niestety dzis podczas pracy ciagnikiem lał osie z tłumika ta czarna substancja prawdopodobnie paliwo nieprzepalone... pompa daje za dużą dawkę wtryski nei wyrabniaja i jest jak jest to samo działo sie przex regeneracja pompy nawet jeszcze bardziej lało sie z kolanka i tłumika czarny olej i to tak mocno ze cały ciagnik i bnlok czarny... po regenracjio niby okej a po około roku znow to samo .. jakis czas temu był problem aby ciagnik zgasić wyłaczyć po odjeciu gazu na zero ciągnik lekko dusił sie na wolnych obrotach jakby cos nie odbijało w pompie ... a teraz znowe ten olej sie pojawia paliwo ... p[o prostu mozna sie wkurzyc i to fest biorą kasy od uja za te regeneracje a i tak nic nie robią... ciekaw jestem jakie sekcje do pompy włozyli stare z innej czy chińskie z chin bo polskich na pewno nie bo jkestem pewien ze przepuszczaja paliwo do środka pompy dlkatego tez sa ciagle wycieki z pompy oleju bo sie miesza z paliwem i rozpuszcza uszczelki... papracze a nie fachowcy a tu roboty tyle i znów meczenie sie z gratem ... brak słów bedzie trzeba zawieźć pompe do kogos innego niewch poprawi alnbo nie wiem .. w wolnym czasie wyjme wtrysk isprawdze czy nie leje jakiś ale wątpię w to bo końcowki myułu WZM zakładane wiec nie byle jakie watpie ze sie jakaś zepsuła...

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Ursus C-360 ma po regeneracji pompę wtryskową, która stale sączy olej i pokrywa się nim w kilku miejscach. Pompa była regenerowana rok temu, a obecnie olej wydostaje się spod pokrywki, spod pompki paliwowej oraz z miejsca przykręcenia pompy do bloku, powodując ciągłe „pocenie się” ciągnika. Dodatkowo z otworu przy kolanku wydechowym zaczęła wykapywać czarna substancja, określana jako olej albo nieprzepalone paliwo. Silnik dobrze pali i nie kopci, mimo obecności czarnej cieczy przy wydechu. Rozważana jest wymiana uszczelek pod pokrywką, pod pompką paliwową i pod boczną pokrywą regulatora. Podejrzenie dotyczy cienkich papierowych uszczelek zastosowanych podczas regeneracji oraz braku masy uszczelniającej. Nie wskazano, czy źródłem wycieku jest konkretna pokrywa, pompka paliwowa, połączenie z blokiem, czy kilka nieszczelności jednocześnie. Ostatni stan obejmuje utrzymujące się zalewanie pompy olejem i wykapywanie czarnej substancji z wydechu, bez potwierdzonego rezultatu wymiany uszczelek.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA