>>21954060 Wiem, kompresja nie jest najlepsza, ale trzyma ciśnienie na ciepłym jeszcze te 3 bary, więc bez przesady... Kolejna sprawa to raczej nie jest olej, a niespalona ropa. Przed regeneracją wtryskiwaczy i pompy było to samo: lało się z tłumika non stop i to było niespalone paliwo, bo pompa była szrotem, dawała za duże dawki paliwa czy coś, rozregulowana. Dałem do zrobienia i było OK przez jakiś czas, ale teraz co jakiś czas, jak postoi ciągnik, to przy odpaleniu wywali trochę tego czarnego paliwa, oleju... Więc obstawiam, że pompa zrobiona przez fachowców super jest znów do roboty. Tacy fachowcy... Odkręciłem dekiel z pompy na 3 śrubki i co? W środku dużo oleju, jakby z paliwem. Uszczelka zwykła korkowa, ta najgorsza. Dałem nową, lepszą, która ma więcej gumy niż tego korka badziewnego, i pasty uszczelniającej. Ale kolejna usterka - superfachowcy od pompy zepsuli gwint w pompie, jeden z 3, w który wkręca się te śrubki, co mocują ten dekielek. Nagwintowali pod kątem nowy gwint i jakby jakąś tulejkę wsadzili. Trudno stwierdzić, ale jak wykręciłem śrubę, to już wkręcić się nie dało całej. Musiałem obciąć ją, by dało się docisnąć dekiel nią... Po prostu masakra. Takich ludzi to omijać szerokim łukiem... Zobaczymy, co będzie jutro, czy dalej będzie się pocić ciągle ta pompa, czy jak. Oleju w niej było około 300 ml, czyli tak jakby z dobre 200 ml uciekło, bo lałem gdzieś pół litra wiosną. Więc albo nieszczelności, słabe uszczelki, albo sekcje i paliwo miesza się z olejem i rozpuszcza uszczelki, i leci każdą dziurą... Co do tego, że każda pompa jest i była mokra, to nieprawda, bo można to uszczelnić, żeby było suche. Mam znajomych, co mają pompy po regeneracji i są suche. Ciągnik zalany, a pompa sucha, bez wycieku, więc da się. Tylko w mojej jest coś spieprzone i tyle...
Dodano po 5 [minuty]:
>>21954060 Nawet jeśli by miał słabą kompresję, to tak dmucha, że pompą wtryskową idzie i wywala olej przez nią? Silnik jest suchy, nawet bardzo suchy, tylko co go uszczelniałem i robiłem, to głowa mała. Bardzo suchy, tylko pompa ciągle orzygana... Myślisz, że kompresja idzie z silnika do pompy i wywala olej nią? Jest to możliwe?
Dodano po 22 [minuty]:
Jest jeszcze możliwość, że leję za dużo oleju do regulatora tej pompy... W instrukcji piszą 1 litr, ale to wielka przesada, bo to jest tak duże, że pod korek praktycznie. Jak pompa zacznie pracować, to się spieni i dopiero zacznie się lać, dlatego wlałem około 500 ml czy trochę ponad. Może i to jest za dużo też? Wleję dla odmiany 200 ml, coś koło tego. Zobaczymy, co wtedy, bo na sucho to też lepiej nie jeździć...