logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak odczytu SMART w dysku Maxtor 30 GB - reklamować czy nie?

pierniko 27 Gru 2005 22:17 5213 18
  • #1 2120983
    pierniko
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam
    Mam do Was pytanie. W żadnych programach diagnostycznych nie mogę odczytać parametrów smart. Dysk to Maxtor 30 GB. Producent podaje że model dysku który posiadam ma technologię smart. Program everest bez problemu odczytuje parametry smart z drugiego mojego dysku Fujitsu a z maxtora nie może, więc wygląda że coś z nim jest nie tak. Powiedzcie mi czy to jest powód żeby reklamować dysk czy nie zawracać sobie tym głowy? Dysk (poza 5 badsektorami, które usunął MHDD) pracuje bez problemów, jednak niepokoji mnie to, że nie można odczytać smarta. Cholerka, nic nie wiem o tym dysku a to niedobrze. Może ktoś z Was ma doświadczenie w tej materii. Będę wdzięczny za wszelkie rady. Pozdrawiam.
  • #3 2121297
    pierniko
    Poziom 10  
    Zainstalowalem program, ktory mi poleciles Kwazor. Oto co Activ smart i everest wiedza o dysku. Everest pokazuje parametry dysku w magazynie windowsa ale przy odczytach SMART i ATA tylko siwa plansza. Actic smart (i pare innych programow) stwierdza ze dysk nie ma wspomagania smart. pozdrawiam.
    Załączniki:
    • Brak odczytu SMART w dysku Maxtor 30 GB - reklamować czy nie? everest2.jpg (56.47 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Brak odczytu SMART w dysku Maxtor 30 GB - reklamować czy nie? everest1.jpg (32.52 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Brak odczytu SMART w dysku Maxtor 30 GB - reklamować czy nie? active_smart3.jpg (24.43 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Brak odczytu SMART w dysku Maxtor 30 GB - reklamować czy nie? active_smart2.jpg (43.52 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 2121534
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1585
    z tych obrazków wychodzi ze Activesmart dysku nie widzi ...

a co na to HD Tune : www.hdtune.com ?
  • #5 2121672
    KKK
    Poziom 31  
    Ocena: 63
    A do jakiego kontrolera ten dysk jest podłączony?
    Bo jest widziany jako SCSI Device.
  • #6 2121683
    pierniko
    Poziom 10  
    twardziel podlaczony jest do Raida. jesli chodzi o HDTune to obsluga smart-a jest zaptaszkowana wiec niby smart jest. Nie kapuje.
  • #7 2122651
    pierniko
    Poziom 10  
    Dzis podlaczylem dysk do standardowego kontrolera (ata 33) i oto wyniki. W everscie zmiana w zakladce ATA, wczoraj byla siwa plansza. W activ smart program odczytuje parametry dysku, jednak smart nadal NOT SUPPORTED. HDTune tez nie czyta parametrow smart. W info programu activ smart na 13,14,15 pozycji jest cos o smarcie i pisze SUPPORTED. Niestety nie wiem co to znaczy. Co o tym sadzicie? Pozdrawiam.
    Załączniki:
    • Brak odczytu SMART w dysku Maxtor 30 GB - reklamować czy nie? active_smart_info.jpg (46.82 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Brak odczytu SMART w dysku Maxtor 30 GB - reklamować czy nie? everest_ata.jpg (65.94 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 2122666
    pierniko
    Poziom 10  
    Jeszcze jedno. We wlasnosciach urzadzenia ATA w everescie smart jest obslugiwany. Metlik i chaos. pozdrawiam.
  • #9 2125477
    BIGOLSEN
    Poziom 31  
    Ocena: 45
    Być może masz uszkodzony któryś z modułów SMART-a i stąd brak wyników i identyfikacji . Ponieważ dysk jest 30 GB , to już pewno po okresie gwarancyjnym , czyli bez możliwości wymiany . Przydałaby mu się kompleksowa diagnostyka , aby się o tym całkowicie przekonać . Na twoim miejscu przekopiowałbym dane i wypróbowałbym zerowanie w MHDD . Być może naprawi to odczyty z tablicy SMART .
    Pozdrawiam .
  • #10 2125672
    Orochimaru
    Poziom 31  
    Ocena: 532
    A patrzyłeś w biosie czy masz włączony monitoring smarta?
    Powinna być tam odpowiednia opcja.
    W niektórych płytach włącza się to ogólnie, a w niektórych dla każdego dysku z osobna.
  • #11 2128258
    pierniko
    Poziom 10  
    Dysk byl niedawno zerowany w MHDD. Ani przed zerowaniem ani po nie mozna bylo zrobic odczytu smart. Jesli chodzi o ustawienia w biosie dotyczacych smarta to nic tam o smarcie nie ma. Pewnie bios jest za stary mimo ze wpakowalem najnowszy jaki dla tej plyty istnieje. Tyle na ta chwile moge powiedziec. MAcie jeszcze jakies pomysly? Pozdrawiam.
  • #12 2128407
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3822
    .... niektóre płyty mają pewne funkcje biosu ukryte, a nie doczytałem się jaką masz płytę główną?
  • #13 2128491
    pierniko
    Poziom 10  
    TONI_2003 napisał:
    .... niektóre płyty mają pewne funkcje biosu ukryte, a nie doczytałem się jaką masz płytę główną?

Toni, mam abit BE-6 II 1.2v na BX 440. Nie wiem czy ci nie umknelo to co napisalem wczesniej wiec przypomne ze mam 2 dyski i z jednego nie ma problemu zrobic odczyt smarta, natomiast maxtor odmawia wspolpracy. Jak juz sie zmecze to oddam go w rece kgb, napewno zmieknie i wszystko wyspiewa, nawet raport ze smarta sie znajdzie :D
  • #14 2128812
    bubu321
    Poziom 24  
    Ocena: 11
    program Mhdd włacza i wyłacza SMARTa.

jeśli włączysz SMARTa tym programem to musisz podać test do wykonania na poczatek, np. smart on
    smart test a potem wybierasz test 1, testuje tylko 1 minute.
    nie wybieraj na poczatej innego testu ponieważ każdy z nich testuje dysk przez około 20 - 30 minut. Jak wyłączysz dysk przed tym czasem to SA wyłaczy ci SMARTa i tak zabawa w kółko.
    logi ze SMARta podaje np. program HDAT2 bez wzgledu na status wł / wył SMARTa.

p.s. nie należy robić zerowanie dysku programem Mhdd ( było dokładnie opisane na forum autora). Programu tego używa się dopiero po "zerowaniu" fabrycznym programem.
    jest to błąd czesto popełniany.
    Program mhdd w tym modzie tak na prawde nic nie robi oprócz regeneracji sumy ECC, poprzez ponowny zapis sektora.
    firmowe programy "zerujace" korygują status sektorów z atrybutem "candidate", relokuja sektory do tablic p-list, g-list i robia skanowanie logiczne struktury, zwalniaja miejsce w tablicy SMARTa, dlatego czasami dość długo program działa.
    dopiero po takim "wyczyszczeniu" można korygować parametry szybkościowe dysku poprzez użycie "czyszczenia" sektorów z ogonami, czyli EraseWait.
    i w takiej kolejności to Mhdd jest rewelacyjny.

:cry:
  • #15 2129357
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3822
    pierniko napisał:
    Nie wiem czy ci nie umknelo to co napisalem wczesniej wiec przypomne ze mam 2 dyski i z jednego nie ma problemu zrobic odczyt smarta, natomiast maxtor odmawia wspolpracy. Jak juz sie zmecze to oddam go w rece kgb, napewno zmieknie i wszystko wyspiewa, nawet raport ze smarta sie znajdzie :D

Wiem jak to jest sam po sobie mam dwa jednakowe niby WDC800JB kupione w czasie mniej więcej 1,5 roku i na pierwszym HDD żadnym programem jakie kiedyś używałem nie byłem w stanie z czytać parametrów SMART , a na nowszym wszystko jest tak jak powinno być podobnie zresztą jak z czytanie temperatury dysku . Oczywiście są inne "nazwy" po parametrze :WDC800JB tylko juz ich nie pamiętam oraz inny producent (kraj) .
    Sądzę że tego typu sprawy są nie do przeskoczenia i wiem że są strasznie irytujące pomimo tego że producent podaje że dysk ma taką opcję! Pozdrawiam .
  • #16 2129424
    roodzeek
    Poziom 23  
    Ocena: 3
    -> bubu321
    Cytat:
    jeśli włączysz SMARTa tym programem to musisz podać test do wykonania na poczatek, np. smart on
    smart test a potem wybierasz test 1, testuje tylko 1 minute.

hmm... dziwne - nigdy tego w taki sposób nie robiłem - starcza smart on i smart att. Jak płyta główna obsługuje smarta i ma go włączonego to tak już zostaje (tzn smart jest włączony na stałe po smart on).
    Cytat:
    Programu tego używa się dopiero po "zerowaniu" fabrycznym programem. jest to błąd czesto popełniany. Program mhdd w tym modzie tak na prawde nic nie robi oprócz regeneracji sumy ECC, poprzez ponowny zapis sektora. firmowe programy "zerujace" korygują status sektorów z atrybutem "candidate", relokuja sektory do tablic p-list, g-list i robia skanowanie logiczne struktury, zwalniaja miejsce w tablicy SMARTa, dlatego czasami dość długo program działa. dopiero po takim "wyczyszczeniu" można korygować parametry szybkościowe dysku poprzez użycie "czyszczenia" sektorów z ogonami, czyli EraseWait.

Nie pamiętam czy tak faktycznie było na forum mhdd ale sam zapis (standardowy - bez użycia firmowych komend) też powoduje naprawę (poza korekcją pól ecc) - współczesne dyski jak natrafią na problematyczny sektor przy zapisie to same go realokują do g-listy (Automatic Write Reallocation - AWRE). To samo z "canditate" - przy odczycie sektor trafia na listę kandydatów i przy następnym zapisie tego sektora następuje realokacja. Niektóre dyski nawet realokują przy odczycie (Automatic Read Reallocation - ARRE - swoją drogą trochę dziwny pomysł ale jeśli rzeczywiście odzyskuje dane z sektora przed realokacją to ok).
    Jak już dysk sam sobie zrealokuje co znalazł to wystarczy przenieść defekty do p-listy :]
    Tą metodę mam głównie przetestowaną na Maxtorach i sprawdza się nieźle. Scan/erase robię w mhdd (taki batch sobie leci przez noc). A po przeniesieniu defektów puszczam program producenta by pokazał ekran "Your drive is certified error free" lub podobnie.
    Prawda że programy producenta robią po cichu naprawy z użyciem firmowych komend ale z ich działaniem bywa różnie - lubią napisać że dysk jest do wymiany a mhdd sobie z nim bardzo dobrze radzi.

Co do tematu - jak dysk w mhdd na smart on zareaguje command aborted to na 99% jest uwalony moduł smarta w SA.
  • #17 2132044
    pierniko
    Poziom 10  
    Cytat:

Co do tematu - jak dysk w mhdd na smart on zareaguje command aborted to na 99% jest uwalony moduł smarta w SA.

Dokladnie tak sie stalo roodzyneek. Po wpisaniu komendy SMART ON wyskoczyl komunikat "command aborted" a przy pobieraniu "smart atributes" poprzez F8 w MHDD, pojawil sie komunikat "Device error".
    A co to oznacza w praktyce ze "modul smarta jest uwalony"? Mam sie zaczac juz tym martwic czy jeszcze nie? :) Dzieki.
  • #18 2132391
    bubu321
    Poziom 24  
    Ocena: 11
    jeszcze dysku nie wyrzucaj do kosza.
    zdarzało mi się w dyskach WD, że jak był ustawiony HPA to nie można było włączyć SMARTa.
    jesli nie zadziałała komenda RHPA , to wtedy naprawde nie mozna było włączyć SMARTa,
    ale to były dyski WD ta metoda moze nie zadziałąć na Maxtorach.
    podaj proszę wszystkie dane z etykiety dysku albo skan etykiety dysku ze skanera.
  • #19 2140885
    pierniko
    Poziom 10  
    Oto zdjecie etykietki. Nie wiem czy jest na niej wszystko co powinno bo kawalek jest wyciety. To nie moja sprawka oczywiscie, dysk kupilem bez numerow seryjnych o czym sprzedawca mnie poinformowal. A tak wogole numery seryjne to po co sa?
    Załączniki:
    • Brak odczytu SMART w dysku Maxtor 30 GB - reklamować czy nie? Obraz 082.jpg (111.83 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada dysk Maxtor 30 GB, z którym nie można odczytać parametrów SMART za pomocą różnych programów diagnostycznych (Everest, ActiveSMART, HD Tune). Dysk był podłączony do kontrolera RAID, a następnie do standardowego kontrolera ATA 33, co nie poprawiło sytuacji – SMART jest wykazywany jako "NOT SUPPORTED" mimo że producent deklaruje obsługę SMART. Próby zerowania dysku programem MHDD oraz włączania SMART kończyły się błędami ("command aborted", "device error"). Dysk posiadał 5 bad sektorów usuniętych przez MHDD, ale działa bez problemów. W BIOS-ie brak opcji monitorowania SMART, a płyta główna to Abit BE-6 II na chipsecie BX440. Dyskusja sugeruje, że moduł SMART w dysku może być uszkodzony, co uniemożliwia odczyt parametrów, a dysk prawdopodobnie jest już po okresie gwarancyjnym. Zalecane jest wykonanie kompleksowej diagnostyki, kopiowanie danych i ewentualne zerowanie fabryczne dysku za pomocą dedykowanych narzędzi producenta. Wskazano, że niektóre dyski mogą mieć problemy z odczytem SMART mimo deklaracji producenta, a niektóre płyty główne mają ukryte lub brakujące opcje SMART w BIOS-ie. Wskazano także, że program MHDD w trybie zerowania nie wykonuje pełnego zerowania fabrycznego, a jedynie regenerację ECC. W przypadku braku odczytu SMART i błędów przy włączaniu SMART istnieje ryzyko uszkodzenia modułu SMART, co może być powodem do reklamacji, jednak dysk jest już prawdopodobnie poza gwarancją.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA