logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dysk Maxtor. Smart zgłasza błąd. HD Tune. Czy dysk jest już do wyrzucenia?

lukaszlysy 26 Lis 2006 01:38 2279 5
  • #1 3264068
    lukaszlysy
    Poziom 10  
    witam, mam problem zwiazyny z dyskiem maxtor 60GB 6Y060L0 (posiadam go okolo 4 lat).
    po pierwsze, kilka dni temu pozyczylem od kolegi zewnetrzny dysk pod usb, zgrywalem mu jakies dane, a pozniej uruchomilem komputer ponownie.... a przynajmniej probowalem. system nie zechcial wstac, zachowywal sie tak jakby stracil mbr. dysk byl ladnie wykrywany po podlaczeniu do innego kompa, ale nie startowal. no nic, format partycji systemowej.
    dzis bios bardzo brzydko zakrzyczal ze smart zglasza blad, i lepiej zebym zrobil backup. szybko zainstalowalem jakies narzedzie (HD Tune)
    wyniki ponizej.

wiem, ze nie jest wesolo, ale niech ktos rzuci na to swoim fachowym okiem, bo nie wiem czy juz wyrzucac przez okno czy jeszcze nie
  • #2 3264089
    Figi
    Poziom 37  
    Ocena: 82
    Zanim wyrzuci kolega dysk przez okno, radzę wpisać do wyszukiwarki magiczny zwrot "bad sektory". Temat ich usuwania był już chyba "przewałkowany" na wszystkie strony.
  • #3 3264091
    synthhhh
    Poziom 20  
    Ocena: 32
    Witam mam dwie ekspertyzy:
    1.Jezeli są to błędy logiczne, to na upartego można je usunąc...
    2.Jeżeli Blędy fizyczne to czas ewakuować z niego dane (jesli jakieś są) i rozglądć się za nowym dyskiem.
    Mam maxtora 40gb mialem blędy logiczne które usunołem ruskim programem: HDD Regenerator, od tamtego czsu (3 miesiące) jest wszystko ok.
    Mozesz takze sprawdzić dysk narzedziami dostępnymi na stronie Maxtora.
  • #4 3265261
    bubu321
    Poziom 24  
    Ocena: 11
    w tym dysku parametr 5, przekroczył ilość wolnych sektorów mozliwych do przejecia podczas alokacji błednych sektorów.
    ilośc błedów czekających, czyli parametr smarta C5 wynosi 1950.
    moze to świadczyć tylko o tym że są to błędy logiczne, zwłaszcza że C6 jest równe 0.
    mozna spróbowac programem Vivard realokowac te błędy ale jak wyzerować SMARt-a w domowych warunkach.

http://www.copyrsoft.com/en/products/02/
  • #5 3266213
    lukaszlysy
    Poziom 10  
    wlasnie leci 7 godzina sprawdzania w hdd regenerator, i na razie wykryl ( i jesli dobrze kojarze, w jakis sposob naprawil) ponad 1900 bad sektorow.
    czy to moze oznaczac ze bledy ktore mialem na dysku byly bledami logicznymi,i ze mozna je w jakis sposob naprawic (wzglednie zamazac, aby nie byly widoczne ) ?
    i jeszcze jedno pytanie, czy jest jakis sposob na komunikat mojego biosu, o krytycznym stanie tego parametru ze smartu ?
    bo nie chce mi normalnei startowac, musze wciskac f1, a w biosie niby udalo mi sie ta funkcje sprawdzania wylaczyc. chodzi mi o zamazanie, lub reset smarta.
  • #6 3266433
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
REKLAMA