logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dysk twardy – komunikat „Nie można otworzyć woluminu. Błąd We/Wy” – co robić?

adamolek 20 Mar 2008 18:38 2716 23
REKLAMA
  • #1 4932758
    adamolek
    Poziom 10  
    Witam!
    Mam problem z dyskiem, mianowicie ukazuje mi się komunikat"Nie można otworzyć woluminu.Błąd We/Wy"
  • REKLAMA
  • #2 4932809
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 4970969
    adamolek
    Poziom 10  
    Witam.Trochę późno kontynuuje swój temat ale było to spowodowane nadmiarem pracy.
    Mój dysk to Maxtor 31024H2
    Tu są screeny:
    Załączniki:
    • Dysk twardy – komunikat „Nie można otworzyć woluminu. Błąd We/Wy” – co robić? bez tytułu1.JPG (60.91 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 4970982
    izbic
    Poziom 28  
    Ocena: 9
    Cos nie tak masz z systemem plików. NIe mam pojęcia co to za system RAW może spróbuj jakimś programem sformatować tę partycję...a widzi ci ja w DOSie?
  • REKLAMA
  • #5 4971048
    adamolek
    Poziom 10  
    Niestety nie da sie go sformatować w żaden sposób.DOS go widzi ale nie jest w stanie sformatować.
  • #6 4971060
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 4972039
    adamolek
    Poziom 10  
    Zapodałem go w MHDD ale to nic nie dało(chyba że coś źle robiłem).Przy próbie zrobienia SMART-a wyświetla "broken drive"
  • #8 4972062
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 4972084
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 4972813
    adamolek
    Poziom 10  
    Jak włączyć ten S.M.A.R.T?Dysk od zawsze głośno świszczy,a dałem go koledze aby wgrał filmy i wrócił w tym stanie.

Dodano po 4 [minuty]:

W MHDD dałem komendę EID i pokazał to:
    Supports:HPA AAM DLMC LBA MS16 DMAS
    SMART:Disabled
    Security:high,OFF

A to wynik scanu:
    <3ms:1
    <10ms:77430
    <50ms:8
  • #11 4972895
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 4973019
    adamolek
    Poziom 10  
    Nie,są tam(lub miały być) tylko filmy.
  • #13 4973168
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #14 4973536
    adamolek
    Poziom 10  
    ERASE i 2xenter?Bez wpisywania żadnych cyfr?
  • #15 4973636
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #16 4973893
    BIGOLSEN
    Poziom 31  
    Ocena: 45
    adamolek napisał:

Z tego screena wynika , że dysk pokazuje zerową pojemność .
    Może podałbyś pełen odczyt dysku w MHDD , a najlepiej fotografię całego ekranu , już po odczycie EID w MHDD . Inaczej będziemy zgadywać co jest temu dyskowi ?

Pozdrawiam .
  • #17 4974912
    adamolek
    Poziom 10  
    Po komendzie EID:
    To po komendzie ERASE:

P.S.Przepraszam za jakość zdjęć.
  • REKLAMA
  • #18 4975331
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Ocena: 413
    Masz wyłączonego Smarta w BIOS-ie lub i na dysku w MHDD daj komendę smart ON tu masz opisy rozszerzone komend MHDD między innymi komend SMART https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic960084.html

Dodatkowo trzeba włączyć SMART w BIOSIE ale żeby lepiej powiedzieć gdzie dobrze by było byś podał dokładny model płyty głównej.

SMART powinien być w sekcji gdzie jest opis HDD lub i jego wykrywanie.
  • #19 4977247
    adamolek
    Poziom 10  
    Płyta jest archaiczna,to:Abit BH6
    Mam pytanie:gdzie odnaleźć plik w którym są zapisywane screeny obrazu,gdy MHDD jest uruchomiony z płyty bootowalnej?
  • #21 4977310
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #22 4977650
    adamolek
    Poziom 10  
    Przykro mi,po pierwsze nie mam żadnej,po drugie FDD mam odłączony.

Dodano po 1 [godziny] 26 [minuty]:

SMART nadal nie można uruchomić:
    Proszę Was o jednoznaczną odpowiedź:czy da się go naprawić,czy może szkoda zachodu?Jeśli tak, to proszę o b.szczegółową instrukcję(krok po kroku)-jestem laikiem w tej materii.
    Pozdrawiam Wszystkich.

Dodano po 47 [sekundy]:
  • #23 4979446
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Ocena: 413
    Po pierwsze popraw post.

Po drugie w książce Manulalu masz opis funkcji BIOS tam należy włączyć o ile tam jest a niestety z tego co widzę to w BIOS ie nie ma tam opcji SMART-a Byc może płyta ta nie obsługuje takiej opcji a sprawdzić to można podpinając dysk pod inną płytę nowsza i sprawdzić czy HDD ma SMART. Czy wydałeś komendę SMART ON w MHDD ?

Jeśli chcesz sprawdzić dysk to O ile dane nie sa potrzebne na nim zrób w MHDD F4 F4 skanowanie jeśli wynik na forum. Potem zerowanie ERASE. I potem F4 Remap na ON i F4 Ramapowanie Wynik na forum.

Jeśli to nie uda się zrobić to może się okazać że w twoich możliwościach więcej nic nie zdziałasz.
    Załączniki:
    • AbitAbBH6alaplap.pdf (788.92 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #24 4980947
    adamolek
    Poziom 10  
    Post poprawiony.
    Ten bios nie ma funkcji SMART,a co do MHDD to po komendzie SMART ON pokazał że operacja ta zakończyła się sukcesem.
    Może jest inny program którym można by zrobić Smart tego dysku?

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy dysku twardego Maxtor 31024H2, na którym pojawia się komunikat „Nie można otworzyć woluminu. Błąd We/Wy”. Dysk jest wykrywany w DOS, ale system plików jest rozpoznawany jako RAW i nie można go sformatować standardowymi metodami. Próby zerowania dysku za pomocą programu MHDD komendą ERASE nie przyniosły efektu, a odczyt SMART jest niemożliwy z powodu błędu „broken drive”. Dysk od zawsze wydaje głośne świszczące dźwięki. BIOS płyty głównej Abit BH6 nie posiada opcji włączenia SMART, jednak w MHDD udało się aktywować SMART komendą SMART ON. Skanowanie dysku w MHDD (2xF4) oraz próby remapowania błędnych sektorów (F4 Remap) zostały zasugerowane jako kolejne kroki diagnostyczne. Brak danych ważnych na dysku pozwala na wykonanie pełnego zerowania (ERASE) i remapowania uszkodzonych sektorów. Wskazano również, że logi MHDD można zapisać na dyskietce, jednak brak napędu FDD utrudnia ten proces. W przypadku braku poprawy po zerowaniu i remapowaniu, dysk może być fizycznie uszkodzony i nieopłacalny do naprawy. Sugerowano także podłączenie dysku do nowszej płyty głównej w celu pełnej diagnostyki SMART.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA