logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć fotowoltaikę offgrid zgodnie z prawem - Hager SF463 I-0-II?

mihusky79 15 Sie 2026 21:18 213 7
  • #1 21955526
    mihusky79
    Poziom 2  
    Szanowni,

Mam dom podpięty do sieci, ale chcę mieć instalację fotowoltaiczną off-grid. Moje pytanie jest z kontekstu prawno-technicznego: jak mogę podłączyć instalację PV, aby była zgodnie z prawem off-grid? Czy wystarczy np. Hager SF463, by uznać, iż obie sieci są od siebie odseparowane?

SIEĆ

┌───────────┐
    │ │
    │ SF463 │────────────► DOM
    │ I-0-II │
    │ │
    └───────────┘

Bateria

Czytałem dokumenty PGE, z których wynika, że dla agregatu (a literalnie to jednak co innego niż fotowoltaika) taki rozłącznik spełnia wymóg.

Prośba o komentarz, a idealnie, jakby ktoś miał jakiś dokument/pismo do wskazania.

Z góry dziękuję.

Michał

AI: Jaki dokładnie ma być układ instalacji: falownik off-grid/hybrydowy, jaki model i moc, instalacja 1-fazowa czy 3-fazowa oraz czy z baterii/PV ma być zasilany cały dom, czy tylko wydzielone obwody awaryjne?
    Falownik off-grid, 3-fazowy, z baterii ma być zasilany cały dom (po ręcznym, fizycznym odłączeniu od sieci za pomocą Hagera SF463).

AI: Jaki masz układ sieci i rozdzielnicy: TN-C, TN-C-S czy TT, gdzie jest rozdział PEN na PE/N i czy planowany przełącznik ma rozłączać również przewód N, czy tylko fazy?
    Rozłącznik Hagera SF463 rozłącza także N.
  • #2 21955541
    czesiu
    Poziom 38  
    Ocena: 842
    Jeśli chcesz odcinać sieć tym przełącznikiem to musisz mieć jeszcze magazyn energii, przecież w momencie gdy fotowoltaika będzie wytwarzała mniej niż potrzebujesz wszystko się wyłączy. Będziesz biegł wtedy przełączyć przełącznik na sieć?
  • #3 21955546
    mihusky79
    Poziom 2  
    >>21955541 Mam magazyn - na "schemacie" zaznaczony jest jako "bateria". Dla ułatwienia nie rozpisywałem, że będą panele itp. - chodzi stricte o kwestię "co trzeba zrobić, by formalnie uznać, że sieci są odseparowane".
  • #4 21955550
    czesiu
    Poziom 38  
    Ocena: 842
    Wg mojej wiedzy w pełni legalny jest tylko taki układ jak piszesz, czyli zawsze gdy chcesz zużyć więcej niż wyprodukowałeś musisz iść i przełączyć przełącznik na sieć , co dla mnie jest chore
    Uważam, że optymalny jest układ z falownikiem hybrydowym i strażnikiem mocy uniemożliwiającym zwrot energii do sieci, ale to nie jest póki co legalne.
  • #5 21955555
    mihusky79
    Poziom 2  
    >>21955550 Tylko właśnie wówczas trzeba taką instalację zgłaszać - a ja tego nie chcę robić - stąd zapytanie na forum. I jednocześnie jedyny powód, dlaczego robię offgrid. A na pytanie, po co mi offgrid - dla bezpieczeństwa energetycznego. Natomiast odnośnie "strażnika mocy" - od dłuższego czasu próbuję ustalić jakiś schemat i się niestety odbijam - że nie ma takiej opcji, aby była "pewna". Trochę mi się nie chce wierzyć, no ale....
  • #6 21955999
    lukiiiii
    Poziom 29  
    Ocena: 393
    Sieć -> Ładowarka Baterii (Uruchamiania przy niskim stanie baterii) - > Bateria -> DOM
  • #7 21956077
    mihusky79
    Poziom 2  
    Dzięki za odpowiedź, ale niestety to nie odpowiada na moje pytanie - myślę, że to, co napisałeś, to hybryda, która nie jest offgridem, ergo trzeba zgłaszać. Czy się mylę?
  • #8 21956118
    lukiiiii
    Poziom 29  
    Ocena: 393
    "Ładowarka baterii" osobne jednokierunkowe urządzenie.

Taki UPS-online wspomagany panelami.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Przedmiotem dyskusji jest podłączenie domowej instalacji fotovoltaicznej offgrid z wykorzystaniem przełącznika Hager SF463 I-0-II, tak aby zachować zgodność prawną i techniczną. Dom jest podłączony do sieci, a planowana instalacja ma obejmować baterię oraz niezależne źródło zasilania. Zaproponowany schemat przewiduje doprowadzenie sieci i baterii do przełącznika SF463, a następnie zasilanie domu przez wspólny tor wyjściowy. Kluczowe pytanie dotyczy tego, czy Hager SF463 zapewnia wystarczające odseparowanie obu sieci i może być uznany za rozwiązanie spełniające wymagania dla instalacji offgrid. Wskazano dokumenty PGE dotyczące agregatu, w których podobny rozłącznik ma spełniać wymagania; podniesiono jednak różnicę między agregatem a instalacją fotovoltaiczną. Rozważany układ obejmuje sieć, baterię, przełącznik I-0-II i instalację domową. Oczekiwanym rozstrzygnięciem jest komentarz techniczno-prawny oraz wskazanie dokumentu lub pisma potwierdzającego dopuszczalność takiego sposobu połączenia. Sprawa pozostaje na etapie weryfikacji, czy SF463 wystarcza do prawnego i elektrycznego rozdzielenia źródeł.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA