logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Miele S511 odkurzacz silnik nie uruchamia, zwarcie komutatora?

ostaszm 15 Sie 2026 22:39 165 6
REKLAMA
  • #1 21955574
    ostaszm
    Poziom 10  
    Ocena: 58
    Witam,
    mam problem z silnikiem odkurzacza Miele S511. Model silnika widoczny na zdjęciu. Podczas normalnego załączania odkurzacza włączył się na chwilę i cisza. Po rozebraniu urządzenia okazało się, że oderwał się biały prostokątny element. Znalazłem miejsce na płytce, gdzie był, więc go wlutowałem.

Biegunowość ustaliłem na podstawie zdjęcia takiego samego silnika w Internecie. Niestety silnik nadal się nie uruchamia. Włącznik zamyka obwód. Sprawdzałem „przejście”: od przewodu zasilającego L (przewód czarny z płytki) ma zamknięty obwód do szczotki, a nawet do drugiej przez komutator i uzwojenie. Od drugiej szczotki do przewodu PE na płytce nie ma „przejścia”, ale to pewnie z powodu elementów na płytce... Chyba że powinno być. Z obserwacji zauważyłem, że na komutatorze jest zamknięty obwód pomiędzy jedną sekcją a wieloma po drugiej stronie komutatora. Czy tak powinno być? Nie powinno być tak, że tylko dwie sekcje są połączone uzwojeniem?
    No i pytanie, co mogło się tam jeszcze uszkodzić?
    Dodam, że ten odkurzacz działał 26 lat bez awarii.
    Miele S511 odkurzacz silnik nie uruchamia, zwarcie komutatora? Miele S511 odkurzacz silnik nie uruchamia, zwarcie komutatora? Miele S511 odkurzacz silnik nie uruchamia, zwarcie komutatora? Miele S511 odkurzacz silnik nie uruchamia, zwarcie komutatora? Miele S511 odkurzacz silnik nie uruchamia, zwarcie komutatora?
  • REKLAMA
  • #2 21955593
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6694
    ostaszm napisał:
    Model silnika widoczny na zdjęciu.

Żartujesz czy kpisz z nas? Żadnego zdjęcia nie umieściłeś i byłeś zbyt leniwy by model przepisać. My też jesteśmy leniwi aby Ci pomagać.
  • REKLAMA
  • #3 21955596
    ostaszm
    Poziom 10  
    Przepraszam zapomniałem dodać zdjęcia.
  • REKLAMA
  • #4 21955675
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3829
    ostaszm napisał:
    zapomniałem dodać zdjęcia
    Należy najpierw dokładnie wyczyścić PCB oraz wymienić te kondensatory (na tych fotkach nieomal nic nie jest widoczne)...
  • REKLAMA
  • #5 21955709
    ostaszm
    Poziom 10  
    Ok postaram się to zrobić. Pytanie czy ten objaw z komutatorem jest prawidłowy czy jest z nim jakiś problem? Wydawało mi się, że segmenty po przeciwnych stronach komutatora powinny być zwarte ( zamykać obwód) przez uzwojenie. W tym przypadku pomiar omomierzem również kilku segmentów obok tego spodziewanego daje taki efekt.
  • #6 21955986
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2398
    Z opisu wynika, że masz małe doświadczenie z naprawami, trzeba ustalić, czy masz uszkodzony silnik, czy płytkę regulacji.
  • #7 21955993
    Jacekj
    Poziom 25  
    Ocena: 70
    Sprawdź, czy kondensator na pierwszym zdjęciu nie ma zwarcia lub czy nie stracił pojemności.
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Odkurzacz Miele S511 ma silnik, który po chwilowym uruchomieniu przestał startować. Po rozebraniu znaleziono oderwany biały prostokątny element na płytce silnika. Element został ponownie wlutowany w ustalone miejsce, a jego biegunowość określono na podstawie zdjęcia takiego samego silnika znalezionego w Internecie, jednak silnik nadal się nie uruchamia. Włącznik zamyka obwód. Sprawdzono przejście od przewodu zasilającego L, czyli czarnego przewodu z płytki, do jednej szczotki, a także do drugiej szczotki przez komutator i uzwojenie. Między drugą szczotką a przewodem PE na płytce nie stwierdzono przejścia, co powiązano z obecnością elementów na płytce. Dodatkowo zaobserwowano zamknięty obwód między jedną sekcją komutatora a wieloma sekcjami po jego drugiej stronie. Postawiono pytanie, czy taki pomiar jest prawidłowy, czy uzwojenie powinno łączyć tylko dwie sekcje, oraz co mogło ulec dalszemu uszkodzeniu. Silnik pozostaje niesprawny po ponownym wlutowaniu elementu, a przyczyna nie została ustalona.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA