logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kilka pytań o plastikowe szambo 2m3 na ROD - PCP, XPS i opróżnianie na zimę.

dudi82 17 Sie 2026 14:09 111 3
REKLAMA
  • #1 21956200
    dudi82
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    Dzień dobry
    Na działce ROD instaluję plastikowe szambo 2m3 i mam w związku z tym kilka pytań głównie do posiadaczy podobnych szamb
    1. Jak to jest z zasypywaniem go samym piachem/ziemią/gliną z wykopu? Instrukcja kategorycznie tego zabrania, ma być podsypka cementowo-piaskowa pod szambem i to samo dookoła i z góry. Rozmawiałem jednak z dwoma niby doświadczonymi operatorami koparek i obaj proponowali mi, że po wykopaniu dołu od razu szambo włożą w wykop i go zsypią. Gdy mówiłem o podsypce PCP miałem wrażenie, że pierwsze słyszą o takim obchodzeniu się z plastikowym szambem. Googlując nie napotkałem jednak wielu wpisów o tym, że komuś takie szambo się zapadło pod ciężarem ziemi. To jak to jest? Wszyscy jednak stosują PCP, czy te szamba się nie zapadają tak łatwo? Mimo wszystko ja pod szambo dałem PCP + siatka zbrojeniowa 10x10cm, do połowy jest też zasypane PCP, na górze też planowałem zbrojenie + PCP, ale może to jednak przesada?
    2. Nad szambem zasypanym PCP będę miał jeszcze około 50cm do poziomu trawnika. Żeby odciążyć szambo, wymyśliłem nie dawać na nie tylko ziemię, tylko na PCP dać XPS 10-15cm i dopiero na to ziemię. XPS dodatkowo ochroni przed przemarzaniem. Nigdzie jednak nie znalazłem informacji, żeby ktoś tak robił. Ma to sens?
    3. Szambo nie będzie użytkowane od października do kwietnia. Przed zimą opróżniać je do zera żeby nic w środku nie zamarzło, czy zostawić w nim ścieki, bo na takiej głębokości i pod XPS-em i tak nie zamarznie, a dodatkowo wody gruntowe go nie wypchną? A może coś dolać/dosypać na zimę, żeby nie zamarzało? Dół pod szambo miał 2m głębokości. Tylko na ostatnich 30-40cm glina była lekko wilgotna, wyżej sucho. Na dnie wykopu woda się nie zbierała, ale widomo, mamy w kraju notoryczną suszę. Nie wiem na jakiej głębokości będą wody gruntowe po zimie jeśli jednak nasypie śniegu.
    4. Spadek na 14m rury wyniesie około 4-5cm/1m. Przy takim spadku jest sens jakoś rurę zabezpieczać na zimę, dawać wokół niej jakąś watę, styropian? Czy po prostu przed zimą przepłukać ciepłą wodą?
    Wszystkie sugestie mile widziane.
  • REKLAMA
  • #2 21956578
    Madrik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1195
    1 - Od kiedy operator koparki jest specjalistą od osadzania zbiorników w gruncie? Jak sam zauważyłeś - znają się na zasypywaniu maszyną dziur lub ich kopaniu. Ale to nie ich zbiornik i nie ich problemy będą później... Tylko twoje. Zastosuj się do zaleceń producenta. Choćby po to, że jak się coś stanie, to nie dostać odpowiedzi "ale pan/pani zainstalował to niezgodnie z instrukcją, gwarancji nie uznajemy".
    A szambo 2m3 to maleństwo... Powierzchnia czynna jest mała i nie przenosi dużych obciążeń. Często też taki zbiornik ma sklepienie łukowe. Stosuj się do zaleceń producenta zbiornika.

2 - Nie. Nie ma sensu. XPS załamie się pod ciężarem i spręży, tracąc właściwości izolacyjne. Nad zbiornikiem zrób sobie ładną rabatkę na kwiatki i nie stawiaj i nie wjeżdżaj tam niczym ciężkim. Dodatkowo szambo cały czas "pracuje" i osiąga całkiem spore temperatury z powodu reakcji jakie w nim zachodzą. Nie zamarza tak łatwo. O wiele ważniejszy jest dobry spadek rury dopływowej, żeby nie stała w niej brudna woda i nie zalegały zatory.

3 - Szambo opróżniasz jak jest pełne. Warto jednak dodawać do niego preparaty bakteryjne do szamb, a przed opróżnianiem warto je nawilżyć, żeby ułatwić potem opróżnianie.

4 - przy takim spadku nie ma sensu izolowanie rury kanalizacyjnej. Idea jest taka, że tą rurą ma coś spłynąć, a nie w niej pozostawać. Zima nie powinna zatem być problemem...
  • REKLAMA
  • #3 21957552
    dudi82
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    1. No właśnie specjalistami nie są, wywnioskowałem, że zasypują takie szamba samym piachem z wykopu, a google na temat zapadania się później tych zbiorników milczy.
    2. XPS daje się pod płytę fundamentową i później wytrzymuje nacisk nie tylko płyty, ale i całego budynku, a nie wytrzyma 30cm ziemi?
  • #4 21957595
    ando09
    Poziom 19  
    Ocena: 61
    XPS 300 o wytrzymałości na ściskanie wynoszącej minimum 300 kPa (ok. 30 ton na metr kwadratowy). Dlaczego miałby nie wytrzymać?
REKLAMA