logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Renault Megane – brak kontrolki ABS po przekręceniu kluczyka, bezpiecznik OK

deymian 28 Gru 2005 14:58 7476 12
REKLAMA
  • #1 2122846
    deymian
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam wszystkich !

Problem wygląda tak: nie pali się kontrolka ABS'u nawet przy przekręcaniu kluczyka. Bezpiecznik ABS'u jest OK.

Czy tak moze być. Może ktoś potksł się z tym problemem.

Dzięki za rady !!
  • REKLAMA
  • #2 2123180
    Sady
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 373
    z którego roku :?: i czy ABS działa czy cisza całkiem :?: jeśli cisza, to proponuje sprawdzić czy jest zasilanie na sterowniku i czy jest masa.
  • REKLAMA
  • #3 2123302
    deymian
    Poziom 10  
    Auto z 1997 r.
    Jak mam sprawdzić ?
  • #4 2123393
    Sady
    A działa coś ABS :?: kontrolka żarówkowa i do dzieła (chyba też jest + po zapłonie, ale mogę się mylić, bo nie pamiętam) dostań się do sterownika, zciągnij wtyczke i sprawdź czy masz mase i +. Chyba wiesz jak się to robi :?:
  • #5 2124207
    mateo027
    Poziom 26  
    Ocena: 154
    zobacz czy zarówka sprawna,pozniej zobacz stan kosci,i wtedy sprawdzaj napięcia zasilające :-) jak przedmówca szacowny rzekł :-)
  • #6 2124571
    Sady
    To przyjąłem za oczywiste że sprawne (już sprawdzone) :) . Tylko nadal nie dostaliśmy odpowiedzi czy ABS jest sprawny czy nie...
  • REKLAMA
  • #7 2124596
    mateo027
    Poziom 26  
    Ano zobaczymy :-) zdarzyło mi się, że była usterka srs...znaczy sie lampka nie zapalala sie,bo odeszla do raju żarówek ;-)
  • #8 2125357
    deymian
    Poziom 10  
    Witam !

ABS'u nie czuć niestety, a sterownik i żarówkę może dzisiaj uda mi się sprawdzić.
  • #9 2125850
    mateo027
    Poziom 26  
    Zajrzyj do żarówki,jeśli będzie sprawna to grzej do sterownika,wypnij kość i posprawdzaj co i jak. W załączniku masz opis kości i sygnałów :-)
    Załączniki:
    • Renault Megane – brak kontrolki ABS po przekręceniu kluczyka, bezpiecznik OK ABS_kosc_-A0-.JPG (121.45 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 2126736
    deymian
    Poziom 10  
    Nie wiecie gdzie mam go szukać (sterownika).
    Zaglądałem ale nic nie zwróciło mojej uwagi.
    Auto mam od paru tygodni i jesczcze przy nim za duzo nie grzebałem.
    :D
  • #11 2126748
    mateo027
    Poziom 26  
    z prawej strony auta przy zderzaku (patrzac na samochod stojac przed nim to lewa bedzie). schemat kosci masz dla tevesa,jak bedzie bosch to mow,wrzuce rozpiske boscha.
  • REKLAMA
  • #12 2173377
    arti154
    Poziom 11  
    Witam,
    jestem "świeżym" nabywcą meganki 1.4 16V '02 i mam pewne problemy, a mianowicie:
    1. przy hamowaniu z ABS-em po odpuszczeniu hamulca pracuje (warczy) jeszcze przez chwilę pompa ABS. Czy jest to uszkodzenie pompy czy może problem z jakimś czujnikiem ?

2. Po rozgrzaniu silnika cały czas "tyka" zawór pochłaniacza par paliwa. Czy to normalne ? Czy można go jakoś wyciszyć ? Przy dłuższej jeździe tykanie jest dość uciążliwe.

Będę wdzięczny za rady.
  • #13 2238466
    deymian
    Poziom 10  
    Odnośnei twojego problemu z zaworem pochłaniacza to własnei też mam z nim problem.
    Ja poprostu odłączyłem go od zasilania i siedzi cicho :) . Ale wymienię. Nowy to ok 120 zł. Chyba że znajdę jakąs używkę.

Jeżeli znajdziesz jakiś inny pomysł to daj mi znać.

Podsumowanie tematu

✨ W Renault Megane z 1997 roku nie zapala się kontrolka ABS po przekręceniu kluczyka, mimo że bezpiecznik ABS jest sprawny. Problem może wynikać z braku zasilania lub masy na sterowniku ABS, dlatego zaleca się sprawdzenie napięć na wtyczce sterownika po jego zlokalizowaniu. Sterownik ABS znajduje się po lewej stronie auta przy zderzaku (patrząc z przodu samochodu). Należy również zweryfikować stan żarówki kontrolki ABS, gdyż jej przepalenie może powodować brak sygnalizacji. W dyskusji pojawiła się także wzmianka o różnych typach sterowników ABS (Teves, Bosch) i konieczności dopasowania schematów do konkretnego modelu. Dodatkowo, w innym wątku dotyczącym Megane 1.4 16V z 2002 roku poruszono kwestie pracy pompy ABS po odpuszczeniu hamulca oraz tykania zaworu pochłaniacza par paliwa, który można wyciszyć odłączając zasilanie lub wymieniając na nowy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA