logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Suzuki Swift - niskie napięcie na tylnej szybie, brak ogrzewania

wesyl 28 Gru 2005 14:59 6208 7
REKLAMA
  • #1 2122851
    wesyl
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Jestem posiadaczem swifta i mam problem z tylnia szyba zawsze jest nieogrzana i zaparowana, jak odłacze przewód od szyby i włacze ogrzewanie mam na szybe podawane 12V lecz jak podłacze przewód pod szybe to mam 0.24V lecz szyba nie jest opgrzewana. Wiece o co z tym chodzi?
  • REKLAMA
  • #2 2122876
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3620
    Czyli włączasz wyłącznikiem ogrzewanie tylnej szyby i na przewodzie zasilającym masz 12V jak go od tej szyby odłączysz, a jak przyłączysz to spada do jakiś ułamków. Ogrzewanie szyby to najbardziej energorzędne urządzenie w aucie po rozruszniku. Jak tak okrutnie spada napięcie, to znaczy że źródło zasilania jest niwydolne. Sprawdź czy wyłącznik/przekaźnik jest sprawny, ze bezpiecznik jest dobry. A to 12 V to może być np z żaróweczki od kontrolki szyby, która jest przez nią zmasowiona. Miernik takie sprawy wyłapie. Dodatkowo sprawdź także masę na tylnej szybie.
  • REKLAMA
  • #3 2122916
    mczapski
    Poziom 40  
    Ocena: 1655
    Skorodowane złącza lub przwód. Ostatecznie włącznik ogrzewania szyby. Jeszcze jedna możliwość to bezpiecznik (korzja styku), który dla tego celu może być oddzielnie umieszczony.
  • REKLAMA
  • #4 2122919
    wesyl
    Poziom 10  
    zapomniałem dodac ze jak odłacze od szyby gdy amm 12V to dioda na właczniq mi sie swieci a jak podłacze i napiecie spada to automatycnzie dioda gasnie
  • REKLAMA
  • #5 2122931
    Błażej
    Czyli jasne. Prąd idzie gdzieś bokiem. Prawdopodobnie przez tą żaróweczkę. A ty masz wypalone styki, lub coś ci nie łączy.
  • #6 2122940
    wesyl
    Poziom 10  
    Hm czyli pewnie czeka mnie sprawdzanie całego układu i zabawa z włacznikiem dzieki za pomoc jak nie znajde to dalej bede pytał
  • #7 2122957
    Błażej
    Zamiast tylnej szyby podłącz zarówkę na długiwe światła i włącz przełącznik. Pobiera ona troche prądu i wywołą spadek napięcia. Następnie sprawdź wyłącznik szyby. W ten sam sposób (pod warunkiem, że idą do niego grube prewody i wyłącza on szybe bezpośrednio, a nie przez jakiś przekaźnik). Potem bezpiecznik. W ogrzewaniu płyną duże prądy i coś się mogło nadpalić...
  • #8 2405655
    Piciu 78
    Poziom 11  
    przyczyna moze tez byc uszkodzone linie grzewcze na szybie, sprawdz omomirzem czy masz przejscie.Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ W Suzuki Swift problem z ogrzewaniem tylnej szyby objawia się spadkiem napięcia z 12V do około 0,24V po podłączeniu przewodu do szyby, co powoduje brak działania grzałki i zaparowanie szyby. Przyczyną może być niewydolne źródło zasilania, uszkodzony wyłącznik lub przekaźnik, skorodowane złącza lub przewody, a także korozja styków bezpiecznika dedykowanego dla ogrzewania szyby. Spadek napięcia sugeruje prąd płynący "bokiem", np. przez kontrolkę sygnalizującą włączenie ogrzewania. Zaleca się sprawdzenie masy na szybie, stanu bezpiecznika, wyłącznika oraz przekaźnika. Dodatkowo wskazane jest użycie omomierza do pomiaru ciągłości linii grzewczych na szybie, aby wykluczyć uszkodzenie samego elementu grzewczego. Testy można przeprowadzić podłączając żarówkę zamiast szyby, aby symulować obciążenie i obserwować spadek napięcia oraz działanie wyłącznika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA