Mam zawężony obraz w pionie,wymieniłem TDA3653b i kondensatoryC409,C402,C404 nic nie pomogło co dalej:?:Napięcie na 6;8 pinem TDA wynosi 22V.Pomóżcie:!:
Witam!
Został TDA3653 do wymiany. wymień też elki w przetwornicy strona pierwotna , sprawdź też rezystor w zasilaniu tego układu może dostał wzrost rezystancji.
Pozdrawiam.
Proszę sprawdzić czy obraz nie jest za szeroki. Najlepiej to sprawdzać na TVP1 lub TVP2. Wiadomo piktogram nazwy programu musi być w prawym górnym rogu po ok. 1,5 - 2 cm od prawej i górnej krawędzi ekranu. Gdy ten piktogram jest przesunięty w prawo ( miałem czasem przypadki uszkodzonych TV , gdzie było tylko widać TV i kawałekP a teszta była "za obrazem") wtedy na pewno są dużo za duże napięcia z przetwornicy. Towarzyszy temu również ze względu na wzrost WN zmniejszenie wymiarów w pionie. Jest to ostatni dzwonek by wymienić wszystkie elektrolity w przetwornicy. Po ich wymianie TV "wróci" z wymiarami zarówno w poziomie jak i w pionie.
Napięcie powinno być ok 26V- spr.elke w jego zasilaniu,diodę,rezystor pozostałe nap. 1,3 ok1,3V 5 polowa zasilania-ok13V następnie spr. drogę zamknięcia pionu do masy 2200uF i rezyst2,7ohm. jak działa regulacja /PR-ki/ a brakuje niewiele do pelnej wysokości to daj równolegle do tego 2,7ohm eksperymentalnie kilka ohm.