logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dziwne napięcia i grzanie się chipsetu (?) na Gigabyte K8NE

damian20 29 Gru 2005 14:51 3082 13
REKLAMA
  • #1 2126507
    damian20
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    witam
    pare dni temu zmienilem sprzet:

Z
    MSI KT3 ULTRA 2 na chipsecie KT333, a na niej procek Athlon Xp 1700+ i karta Radeon 9550 podrasowana na 400/5520 mhz

NA
    Gigabyte GA-K8NE (nForce 4) + AMD Sempron 2800+ + GF 6600 GT LEADTEK Extreme 550 / 1125 MHZ

zasilacz na obu to CHIEFTEC GPS-350eb-101A 350 WAT
    Nic nie jest podkrecone itp.

Na starej plycie na tym samym zasilaczu czyli wchodzac do programu Speed Fan mialem wzorowe wszystkie napiecia +5V, -5v, +12 itd...

teraz mam takie (opisywane sa w danym momencie i wybieralem najmniejsza wartosc obserwujac skoki przez chwile).
    Przy "bradzo zmiennych" napieciach poprostu niesposob ujac konkretnej wartosci bo czesto sie zmieniaja, wiec wybralem najmniejsza zaobserowana i napisalem do ilu potrafia skoczyc

VCORE 1.39V
    VCORE 2 2.58V
    +3.3V: 3.33V (bardzo stałe)
    +5V 2.63V (bardzo zmienne do + 2V)
    +12V 11.78V (stałe maksymalnie 11.89 - 11.78 minimalnie)
    -12V -0.34V (bardzo zmienne od - 0.34 do ponad -10V)
    -5V -0.08 (bardzo zmienne od - 0.08 do - 4.5)
    +5V 4.65 V (bardzo zmienne od
    Vbat 3.07 V

Dodam jeszcze ze po wylaczeniu komputera (ale nie zasilacza lub listwy)mysz (podswietlana A4) swieci sie tak samo czujnik do klawiatury bezprzewodowej co wczesniej nie mialo miejsca, dopiero po odlaczeniu zasilania wszystko gasnie.

Temperatury w programie mam takie
    Temp 3 - 69C (czy to jest chipset plyty ?)
    Temp 1 - 25C (co to za temp?)
    Temp 2 - 22C (procesor)
    HD0 - 32C (dysk)

jesli ktos wie do czego na pewno odnosza sie temperatury bede wdzieczny za podpowiedz. na pewno wiem ktore sa od procesora (po obserwacjach wlaczania i wylaczania wiatraka) i dysku. Moze jakis lepszy program do monitorowania mam jeszcze Cpu Cool, ale tez pokazuje to samo

W tej chwili mam wiatrak na chipsecie spory 4000 obrotow chlodzil mi wczensiej athlona xp17000+, bo standardowo plyta ma tylko radiator, ktory strasznie parzy przy dotkniecu (wiec sadze ze to jest te 70 stopni C).
    Nie wiem tylko dlaczego po zalozeniu wiatraka (wydmuchuje powietrze) temperatura nie ruszyla sie w ogole i jest taka jak na poczatku okolo 70C, ale po dotknieciu chipsetu na zalozonym wiatraku nie jest juz w ogole goracy, wrecz chlodny. DZIWNE !!

1. Czy ktos wie z czym moze byc zwiazane takie wachanie napiec i czy to jest jakis problem dla sprzetu itd ?
    2. Co mozna poradzic jesli to jest problem
    3. Jak zredukowac te 70C ?!
    4. Moze jakies inne podpowiedzi, spostrzezenia, uwagi bede wdzieczny
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 2127126
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3812
    Witam ! ... zmieniłeś płytę główną , a zarazem czujniki jakie są na nich i to jest jedyna za pewnie przyczyna . Zapewniam Cię że już na żadnym programie tak mi się wydaje nie zobaczysz tych idealnych napięć jakie miałeś . Masz dobry zasilacz i w zasadzie nie masz potrzeby go sprawdzać. Teraz jedynie pomiary miernikiem mogą być dla Ciebie jakąś sensowną wykładnią !
    Pozdrawiam .
  • REKLAMA
  • #3 2127915
    KKK
    Poziom 31  
    Ocena: 63
    http://tw.giga-byte.com/MotherBoard/Support/FAQ/FAQ_443.htm

Do pomiarów służą narzędzia pomiarowe. np woltomierz, termometr a nie program.
    Bardziej wiarygodne wartości odczytasz w biosie lub oprogramowaniem dostarczonym przez producenta płyty.
    W tej płycie napewno niema czujnika temperatury chipsetu a nForce 4X podczas normalnej pracy jest dość ciepły.
  • REKLAMA
  • #4 2130969
    damian20
    Poziom 15  
    gdyby wartosci okazaly sie prawdziwe czy moze miec to wplyw na prace komputera np. gorsze chodzenie gier itd. czy wazne sa tylko diwe wartosic +3.3v i +12v ktore sa stabilne i to sie liczy ?
  • #5 2131034
    PaWeL_1st
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Poszukaj sobie parametry rdzenia SEMPRONA i porównaj napiecie rdzenia jakie podaje płyta na procesor>>:D
  • REKLAMA
  • #6 2131728
    KKK
    Poziom 31  
    PaWeL_1st a która wartość tak Cię rozbawiła?
    Bo wg mnie są OK.
  • #7 2132048
    hekto5
    Poziom 16  
    Ocena: 7
    Jesli nic sie nie wiesza albo resetuje to nie masz czym sie przejmowac. Jesli te odczyty bylyby prawdziwe to Twoj komp przy +5V = 2,5V nie ma szans na prawidlowa prace (szczegolnie napedy). Dla pewnosci uzyj miernika.

Mozesz porownac temperatury podawane przez Gigabyte EasyTune5 z tymi ze SpeedFana. Bedziesz wiedzial co jest czym. Jesli te ze SpeedFana beda zupelnie inne niz w ET5 to napisz do autora SF.
  • #8 2132829
    coal_chember
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 16
    Napięcia masz bardzo w porządku!!! Aż krzyknąłem na klawiaturę żebyś usłyszał ;) .

Dlaczego:?
    Sempron by nie ruszył na takim napięciu Vcore. Wierz mi nie ma szans.(Mam semprona wiem co piszę).
    Napędy tak samo komp wogóle by tobie nie startował(w szczególności przy takim Vcore).

Temperatury:
    69 temperatura procesora(dotknij radiatora jeśli jest ciepły to znaczy ze plyta nie kłamie(pierwszy raz:) )

25,22 temperatury mostków na płycie.

Nie masz co się tymi wskazaniami martwić.
    Proponuje wgrać najnowszą wersje biosu, powinno pomóc, a jak nie to czekać na jeszcze nowszą.

Pozdrowienia z działu OC.
  • Pomocny post
    #9 2132947
    KKK
    Poziom 31  
    Cytat:
    25,22 temperatury mostków na płycie.

Na tej płycie jest jest jeden mostek, niema przy nim czujnika temperatury i rozgrzewa się dużo bardziej niż 25°C.

Odczytaj napięcia i temperatury w Easytune, w biosie lub zmierz.
  • #10 2133635
    coal_chember
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 16
    KKK napisał:

rozgrzewa się dużo bardziej niż 25°C.

Tak jak procesor jego nie będzie miał 22 lub 25 stopni.

Chodzi mi o to że wogle nie ma co patrzeć na te wskazania gdyż wszystkie są błędne.

Mi speedfan pokazuje jakąś temperature -1, i już dawno przestałem zastanawiać się co to jest za temp.

Jeśli tylko speedfan pokazuje takie tmp. to tak jak kolega wyżej napisał sprawdź w biosie i innym programem.

Jeśli będą podobne wskazania to zmień bios.
  • #11 2137530
    damian20
    Poziom 15  
    speed fan pokazuje mi identyczne wartosci co easy tune. napiec +3.3V i +12V oraz temperature procka ktora wynosi max 30 stopni przy 800 obrotach te procesory sie prawie nie grzeja :). co do tej wartosci 70 stopni to pewnie chipset bo jest tam tylko radiator i jak go dotykam to parzy jak cholera, ale dziwi mnie fakt ze jest na nim stala temeperatu 70C tak samo po zalozeniu watraka pomimo, ze radiator jest juz chlodny. Moze to rzeczywiscie wynik tego ze nie ma tam czujnika temp bo w easy tune w miejscu gdzie powinna byc wartosc temepratury chipsetu nie pojawia sie nic (w przeciwienstwie do procka) sa tylko obroty wiatraka.
    zamowilem sobie fajny wiatrak z reg. predkosci zaloze go na chipset do tego HyperX 1GB i biore sie za podkrecanie procka.
    Lepiej kupic 2 x 512 mb czy 1 x 1GB kosci, chodzi o wydajnosc czy nie bedzie roznicy ?
  • #12 2137536
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 169
    hmmm Napiecia ujemne moga nie byc monitorowane, wiec czujnik na plycie lub program pokazuja dziwne wartosci.

To co odczytujesz jako "+5V 2.63V" to pewnie napiecie pamieci RAM.

Do odczytywania termperatur i napieci uzyj softu od gigabyte. Speedfan zle odczytuje te wartosci i tyle.
  • #13 2137777
    KKK
    Poziom 31  
    Cytat:
    +5V 2.63V (bardzo zmienne do + 2V)

Może już nie wracajmy do SpedFana:)
  • #14 2138656
    damian20
    Poziom 15  
    Lepiej kupic 2 x 512 mb czy 1 x 1GB kosci, chodzi o wydajnosc czy nie bedzie roznicy ?

Podsumowanie tematu

✨ Po wymianie płyty głównej z MSI KT3 Ultra 2 (KT333) na Gigabyte GA-K8NE (nForce 4) wraz z procesorem AMD Sempron 2800+ i kartą GF 6600 GT pojawiły się nietypowe odczyty napięć i wysokie temperatury chipsetu. Program SpeedFan wskazywał niestabilne i nieprawidłowe wartości napięć, zwłaszcza +5V oraz ujemnych, co jest prawdopodobnie wynikiem różnic w czujnikach i ich interpretacji przez oprogramowanie. Zalecane jest korzystanie z pomiarów w BIOS-ie lub dedykowanego oprogramowania Gigabyte (EasyTune5), które pokazują stabilne napięcia +3.3V i +12V oraz realistyczne temperatury procesora (około 30°C). Chipset nForce 4 faktycznie pracuje w wysokiej temperaturze około 70°C, co potwierdza dotyk radiatora, jednak brak jest dedykowanego czujnika temperatury chipsetu, a wskazania programów mogą być mylące. Warto zaktualizować BIOS do najnowszej wersji, aby poprawić odczyty. W kwestii pamięci RAM, dyskusja dotyczyła wyboru między 2x512 MB a 1x1 GB, gdzie różnice w wydajności są minimalne, ale dwukanałowa konfiguracja 2x512 MB może oferować lepszą przepustowość.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA