logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak obliczyć rozmiary kolumny i moc dla 3 przetworników?

lachku 29 Gru 2005 15:33 980 4
REKLAMA
  • #1 2126677
    lachku
    Poziom 11  
    Jak mam wyliczyć rozmiary kolumny gdy chce tam włożyć 3 przetworniki (wysokotonowca + 2 szerokotonowce)?
    Jak obliczyć moc takiego zestawu?
    Jak odczytać z takiego czegoś Jak obliczyć rozmiary kolumny i moc dla 3 przetworników? tak zwane pasmo przenoszenia przetwornika?
    I o co chodzi z tym -6 db?
    Ps. Nie śmiejcie się z pytań ale jestem kompletnie zielony w akustyce.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2126842
    zeberko
    Poziom 32  
    Ocena: 43
    Obudowę liczy się dla głośnika nisko tonowego na podstawie jego parametrów TS (netto i obojętnie czy to jest nisko tonowy w trójdrożnych zestawach czy jest to nisko-średnio tonowy w dwu drożnych) następnie zwiększamy jej wielkość
    - na tunel (jak jest to obudowa typu B-R)
    - na wydzieloną przestrzeń dla wysoko tonowego czasem i dla średnio tonowego
    - można wziąć pod uwagę wszystko, co znajdzie się w środku (wzmocnienia, tył basowego, przewody, zwrotnica itp.)
    W sumie mamy o jakieś 15% więcej tych litrów a więc mamy objętość brutto.
    Po prostu patrzysz gdzie linia charakterystyki jest najprostsza bez "gór" i "dolin" i na odpowiednim poziomie SPL. Jak dla tego głośnika użyteczne pasmo mieści się 30Hz - 400Hz
    Pooglądaj sobie charakterystyki na stronie Tonsila tam mamy tą jedną, o którą się pytasz.
    W dwóch tematach zasadniczo mamy do czynienie z -6dB
    Pierwszy to typ zwrotnicy, który na oktawę tłumi sygnał o, 6dB więc aplikując tego STX do kolumny trójdrożnej można go potraktować taką zwrotnicą (jest to pojedyncza cewka, ale dość spora) wybieramy miejsca przecięcia się charakterystyk na 425Hz to naszą cewkę tak musimy obliczyć by w miejscu cięcia było -3dB a więc nasza cewka musi zacząć działać już od 320Hz by na 420Hz mieć -3dB, a na 640Hz mamy już -6dB, a więc całą oktawa i w tym miejscu głośnik gra dwa razy ciszej. Są jeszcze zwrotnice 12dB i 18dB i tu odpowiednio sygnał na oktawę gra ciszej o 12 i 18dB
    Zwrotnice wyższego rzędu są bezpieczniejsze dla głośników wysoko tonowych, ale są trudniejsze w aplikacji.
    Inna sprawa to liczenie skrzynki z uwzględnieniem jeszcze charakterystyki głośnika dla f3 i f6. Chodzi o to, jaką częstotliwość osiągnie dany głośnik na podstawie parametrów TS w punktach -3dB a czasem -6dB
    To na początek, może trochę chaotycznie ale nigdy nie byłem mocny w logicznym i zwięzły w przekazywaniu tego co mi głowie się kołacze.
    Z ukłonami
  • REKLAMA
  • #3 2127266
    lachku
    Poziom 11  
    Wielkie dzięki. :) Twój post rozwiał wiele moich watpliwości na temat budowy głośników, ale mam jeszcze jedno pytanko:
    Jeśli licze objętość kolumny to objętość wyliczoną dla dwóch szerokotonowców mam dodać do objętości niskotonowca czy jak?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 2127279
    zeberko
    Poziom 32  
    Ocena: 43
    Inna sprawa jest z wytłumieniem kolumn najczęściej obudowy zamknięte gdzie 100% wytłumiona kolumna to o 20% większa obiętość netto.
  • #5 2136317
    lachku
    Poziom 11  
    Jeśli licze objętość kolumny to objętość wyliczoną dla dwóch szerokotonowców mam dodać do objętości niskotonowca czy jak?
    Załączniki:
    • Jak obliczyć rozmiary kolumny i moc dla 3 przetworników? GDM-10-60-8-PC-ALL.jpg (82.65 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
REKLAMA