logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dobór głośników do 3-drożnych kolumn – moc i zależności między przetwornikami

bogdan3010 04 Kwi 2006 22:07 960 2
REKLAMA
  • #1 2493623
    bogdan3010
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    Witam!w najbliższym czasie planuję budowę 2 kolumn 3-drożnych do domu!i mam pytanie z tym związane.czy istnieje jakaś zależność między głośnikami w kolumnie???jaka ma być różnica mocy pomiedzy głośnikami w kolumnie???chodzi mi oto że np.głosnik basowy ma mieć 150 wat,średni 80wat,wyskotonowy 40wat!

____
    Ehhh...te "????????"...
    tom
  • REKLAMA
  • #2 2493903
    zeberko
    Poziom 32  
    Ocena: 43
    Ja głośniki do kolumn dobieram:
    - by charakterystyki w zakresie najlepszego przenoszenie uzupełniały się, zwracając na doświadczenia innych w tym temacie
    - by SPL głośników był podobny (szczególnie nisko tonowy i średnio tonowy, zaś wysoko tonowy możemy stłumić)
    - dalej patrzymy na moc średnio tonowego za zwrotnicą i uwzględniając dodatkowo rodzaj zwrotnicy(6dB, 12dB, 18dB) i miejsce cięcia, to samo z wysoko tonowym.
    - tak by głośniki jakoś się komponowały z sobą i obudową (to tylko czysto walory estetyczne)
    - w zestawach trój drożnych twierdzi się, że najważniejszym pasmem jest średnio tonowe i pod tym kątem trzeba projektować kolumnę.
    Inna sprawa to jakie masz założenia odnośnie przyszłych kolumn, z czym mają grać i gdzie, jaka muza, jaki rodzaj obudowy Tobie pasuje cienkie a wysokie, szersze a niższe i warto wiedzieć, że kolumny trój drożne to wyższa szkoła jazdy (dobór głośników, projektowanie, wybór i wykonanie zwrotnicy).
    Przy dzisiejszych głośnikach nisko-średnio tonowych można wykonać ciekawe i dobre kolumny dwu drożne, które często są lepsze od trój drożnych szczególnie kiedy jest są to początki w tej materii.
    Powodzenia
  • #3 2493996
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    Średniotonowy tez możemy stłumić, za każdym razem, kiedy tłumimy wysoko czy średniotonowy (basowców się nie tłumi), moc średniotonowego i wysokotonowego troszkę się zwiększa.

Co do starych oznaczeń o ile są, to powinieneś mieć glośniki o tej samej mocy, na przykład tonsil podaje dla jakiej mocy zestawu nadaje sie średnio czy wysokotonowy, pomimo, że te głośniki biora ułamkowe, bardzo małe moce.

Jelsi na przykład sredniotonowy piszę na nim, że ma 93dB i 50W a mamy basowca 87dB to oznacza to że musimy dać tu tłumik -6dB na średniotonowca (oprócz zwrotnicy). Częśc mocy będzie się odkładała na rezystorach tłumiących cała reszta pójdzie na średniotonowca. -6dB to 4x mniejsza moc za tłumikiem, czyli 50W głośnik nada się do zestawu 200Watowego (o niższej skuteczności) o ile się rezystory nie spalą (trzeba podstawić wtedy że 3/4 mocy dla głośnika średniotonowego za filtrem przypada na rezystory.

Wejdź na stronę www.tonsil.com.pl - standardowa firma, pewna, podają ile jest mocy za filtrem przy pewnej mocy przed filtrem dla okreslonego przedziału częstotliwościowego.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
REKLAMA