logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Błąd STOP 0x0000000e0 przy włączaniu IBM ThinkPad 600E z baterią

mindorf 15 Lis 2005 16:58 5554 21
  • #1 1992453
    mindorf
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    witam

mam taki problem po włączeniu laptopa z włożoną baterią pokazuje się niebieski ekran z napisem:stop:0x0000000e0(0x00000001,0x00000003,0x00008080,0x00000000)system bios komputera zgłosił awarię jednego ze składników systemu i uniemożliwia systemowi windows działanie,możesz określić wadliwy składnik uruchamiając dysk diagnostyczny lub narzędzie dostarczone z komputerem.
    Po wyjęciu baterii wszystko jest dobrze system działa
    w biosie przetestowałem płytę gł. wyskoczył taki komunikat:
    DEU 001
    ERR 91
    FRU 3610
    Po włożeniu baterii do laptopa pomarańczowa dioda cały czas miga,sprawdzałem baterię na innym sprzęcie jest to samo.
    baterię dostałem od znajomego dla tego nie znam jej historii
    może ktoś miał taki problem i wie jak to naprawić ?
  • #2 1992666
    joger.js
    Poziom 23  
    Ocena: 8
    witam może nie mam takiego problemu jak ty ale podobny mam laptopa z seri 600 ale x i tam mi bateria trzyma 2 min możliwe ze w twojej bateri siedzi elektronika jak znajde link to Ci podam gdzie własnie rozązuje mój problem bede próbował przeprogramowywać układy w baterii całkiem możliwe ze u ciebie jest podobnie

Pozdrawiam

oto link https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic354605.html
  • #3 1993014
    Connor MacLeod
    Spec od monitorów
    Ocena: 38
    Masz uszkodzoną baterię.
  • #4 1993298
    mindorf
    Poziom 10  
    właśnie rozebrałem baterię i okazało się że 4 akumulatorki miały 0V są martwe,a 2 akum 1,67V
    jeszcze nadmienie że przed rozebraniem robiłem pomiar oczywiście miała 0V
    jurtro włożę 4 szt dobre poskładam i zobaczę co z tego będzie
    jak znajdę trochę czasu to napiszę co to dało

Pozdrawiam
  • #5 1994439
    mindorf
    Poziom 10  
    wymiana akumulatorków nic nie dała tzn:
    po połączeniu wszystkich tak jak to powinno być, zmierzyłem napięcie ma 8,56V moim zdaniem jest super i tu kończy się moja wiedza ponieważ napięcia nie ma na stykach ,przypuszczam że coś z elektroniką sam na pewno nie znajdę przyczyny,po prostu nie znam się na elektronice.

Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #6 1994511
    Connor MacLeod
    Spec od monitorów
    Ocena: 38
    Myślę jednak, że nie jest to napięcie dobre. Jedno ogniwo powinno mieć napięcie rzędu 3.6V. Mam też takiego laptopa z taką samą baterią. Elektronika dysku dalej traktuje ją jak uszkodzoną. Propopnuję wymienić dwie pozostałe baterie i wtedy powinno być OK. Na elektronice znajduje się jeszcze bezpiecznik i rezystor nisko omowy - sprwadź to.
  • #7 1995148
    mindorf
    Poziom 10  
    Pewnie masz rację te co włożyłem miały po 3,6-3,7V a dwie pozostałe 1,6V
    teraz muszę zamówić jeszcze 2 sztuki ,jak będę miał to wymienię i sprawdzę baterie może sie podniesie,najgorsze to czekanie na ogniwa.
    Jak zrobię dam znać czy coś pomogło
  • #8 2001554
    mindorf
    Poziom 10  
    witam
    włożyłem 2 inne ogniwa napięcie 11,56V pojawiło sie na stykach miałeś racje
    założyłem do laptopa i po około 3s dioda znowu miga na pomarańczowo,
    nie wiem o co tu chodzi?
  • #9 2001651
    ozman
    Poziom 21  
    Ocena: 36
    Widocznie trzeba zedytować eeprom baterii
  • #10 2001782
    mindorf
    Poziom 10  
    Przetestowałem w biosie płytę gł. przy migającej diodzie pokazał sie ten sam komunikat :
    DEU 001
    ERR 91
    FRU 3610
    jak nie migała tylko świeciła cały czas na pomarańczowo to było OK
    lecz w takim stanie wytrzymuje kilkanaście sekund.
    Włączyłem laptopa z baterii zdążył pokazać pamięć i błąd 190 potem się wyłączył,bateria nadal ma 11,30-11,50V.
    Co do edycji eeproma to raczej nie dam rady ponieważ nie wiem jak się do tego zabrać i jakie programy ,najlepszy jak dla mnie byłby program który zresetuje tą baterie
    czuję że będzie to koniec moich doświadczeń
  • #11 2003489
    joger.js
    Poziom 23  
    Do zomana

Ale jakimi programami zedytować tą pamieć ?? bo szukałem i nie moge znaleść ?? i jaki do tego programator .. ??
  • #12 2016310
    ozman
    Poziom 21  
    Ocena: 36
    Przejrzałem jeszcze raz notę katalogową układu BQ2058 i wynika z niego,że parametry ładowania ustawia sie poprzez dobór elementów biernych do tego układu. Wynika z tego że sparwa ładowan i rozładowań odbywa sie całkowicie analogowo. Wniosek z tego że najprawdopodobniej poszła jakaś cela.

Mógłby kolega dla pewności wrzucić fotkę elektroniki.

Polecam jeszcze raz sprawdzić ogniwa bo jak jedno ogniwo padło to mimi reszty dobrych bateria trzyma kuriozalnie krótko.

Trzeba rozładować cała baterie pod dużym obciążeniem i zobaczyć czy kótras sie nadmiernie grzeje, polecam też sprawdzić prąd zwarcia każdego z ogniw.
  • #13 2016562
    c64club
    Poziom 18  
    Ocena: 70
    M A T E Ń K O ! ! !
    nie uruchamiajcie IBM'ów bez baterii !!
    pad zasilania sieciowego w momencie inicjalizacji IBM bez baterii to 25% szans na uszkodzenie plyty glownej. chodzi o dynamicznie zapisywaną i odczytywaną sumę kontrolną na płycie. poczytajcie wczesniejsze wątki z wyrażeniem: "bad CRC"
  • #14 2016718
    joger.js
    Poziom 23  
    Widze ze jest jakaś nadzieja :)
    wiedziałem ze znajde dobrych ludzi

A tu jest fotka
    Załączniki:
    • Błąd STOP 0x0000000e0 przy włączaniu IBM ThinkPad 600E z baterią 107_1856sddsds.JPG (205.87 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #15 2026562
    joger.js
    Poziom 23  
    są pewne postępy z tego co narazie wybadałem to elektronika jest w pożadku a co do ogniw podłączyłem do nich żaróweczke samochodową 12V/21W no i napięcie spada praktycznie do 7V to raczej chyba nie tak a pozatym jak tak 10 min poświeci to grzeją sie dwa ogniwa tak wiec teba zaopatrzyć sie w nowe :) dzieki za pomoc :) bede jeszcze pisał o postępach
  • #16 2027557
    c64club
    Poziom 18  
    Ocena: 70
    Polecam wejść na Allegro. Ogniwa AA 2,5 Ah firmy forever po 5 zł sprzedają (poczka 4szt 19,99).
    Mam je w laptopie od roku i chwalę je sobie wielce.
  • #17 2028410
    joger.js
    Poziom 23  
    nie chce nić mówić ale ogniwa AA troche sie jesdnak chyba różnią wielkoscią i napięciem do IBM-a jest potrzebne napięcie na jednym ogniwie 3,7 V a AA dają tylko 1,2 tak więc z tego nic :)
  • #18 2091636
    joger.js
    Poziom 23  
    witam :)
    a wiec moj apraca i wasza nie poszła na marne :)
    tak jak mówiłem wymieniłem ogniwa :) i wszystko hula jak trzeba :) zamówiłem sześć ogniw po 2200Mha i laptopik trzyma jakieś 4-5 godziń :) hehe :)
    dzięki wam wszystkim za pomoc :)
  • #19 2092647
    Seba__1980
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    joger.js napisał:
    a wiec moj apraca i wasza nie poszła na marne :)
    tak jak mówiłem wymieniłem ogniwa :) i wszystko hula jak trzeba :) zamówiłem sześć ogniw po 2200Mha i laptopik trzyma jakieś 4-5 godziń :) hehe :)
    dzięki wam wszystkim za pomoc :)

Witam. A moge zapytac jakie ogniwa kupiles? Tez mam podobny problem w IBM 600E tyle ze ognbiwa mi sie nie grzeja ale jak je obciaze np. zarowka samochodowa to ta zaczyna po czasie migac. Sama bateria laduje sie do jakichs 16% a trzyma gora 5 min.
  • #20 2094292
    joger.js
    Poziom 23  
    a wiec jestem pewien ze u Ciebie również ogniwa do wymiany :) tak samo u mnie podłaczyłem bezpośrednio zarówke do ogniw i po jakiś 20 min były gorące :) no i zamówiłem ogniwa takie jakie były w bateri czyli litowo jonowe ale o wiekszej pojemności :) zamówiłem 2200 Mha.
    Z tego co wiem nie możesz włożyć innchy ogniw do innej bateri . chodzi oto ze jak masz baterie np niklowo kadmową to nie mozesz do niej worzyć litowo jonowych tylko dlatego bo maja inną elektroniwe w środku i innaczej sa ładowane :) tak wiec zamawiasz takie same ogniwa :)

Pozdrawiam
    Joger
  • #21 2096760
    Seba__1980
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    joger.js napisał:
    a wiec jestem pewien ze u Ciebie również ogniwa do wymiany :) tak samo u mnie podłaczyłem bezpośrednio zarówke do ogniw i po jakiś 20 min były gorące :) no i zamówiłem ogniwa takie jakie były w bateri czyli litowo jonowe ale o wiekszej pojemności :) zamówiłem 2200 Mha.
    Z tego co wiem nie możesz włożyć innchy ogniw do innej bateri . chodzi oto ze jak masz baterie np niklowo kadmową to nie mozesz do niej worzyć litowo jonowych tylko dlatego bo maja inną elektroniwe w środku i innaczej sa ładowane :) tak wiec zamawiasz takie same ogniwa :)

Pozdrawiam
    Joger

Dzieki :) Juz myslalem ze wlozyles te Forevery ;) Pozdrawiam :)
  • #22 2098384
    joger.js
    Poziom 23  
    te forevery to najzyklejsze paluszki akumulatorki ... jak je można włożyć do laptopa ?? kiedy każdy paluszek ma 1,4V ?? jak nam trza 3 razy tyle :) ehh :) może niektóre laptopy mają inne ogniwa ale napewno nie nasze :)

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy laptopa IBM ThinkPad 600E, który po włączeniu z włożoną baterią wyświetla niebieski ekran z błędem STOP 0x0000000e0 oraz komunikat BIOS o awarii komponentu systemu. Po wyjęciu baterii system działa poprawnie. Test płyty głównej w BIOS wykazał błąd DEU 001 ERR 91 FRU 3610, a pomarańczowa dioda baterii miga. Bateria używana pochodzi od innej osoby i wykazuje zerowe napięcie na czterech ogniwach, pozostałe mają niskie napięcie. Wymiana ogniw na nowe litowo-jonowe o pojemności 2200 mAh poprawiła sytuację, jednak dioda nadal migała, co sugerowało konieczność resetu lub edycji pamięci EEPROM baterii. Sprawdzono elektronikę baterii i ogniwa pod obciążeniem (żarówka 12V/21W), co wykazało przegrzewanie się dwóch ogniw i spadek napięcia, potwierdzając uszkodzenie ogniw. Zalecane jest stosowanie ogniw o odpowiednim napięciu nominalnym około 3,6-3,7 V, zgodnych z oryginalną baterią, gdyż ogniwa AA 1,2 V nie są odpowiednie. Po wymianie wszystkich ogniw na nowe litowo-jonowe bateria działa poprawnie, a laptop utrzymuje zasilanie przez kilka godzin. Wskazano również ryzyko uszkodzenia płyty głównej przy uruchamianiu IBM bez baterii z powodu problemów z kontrolą sumy kontrolnej (bad CRC).
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA