logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przyspieszyć działanie gry Abandoned Places z 1992 na czystym DOS-ie?

_Adamo_ 30 Gru 2005 00:32 2792 16
REKLAMA
  • #1 2128949
    _Adamo_
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam

Opiszę pokrótce mój problem z nadzieją, że trafiłem w odpowiednie miejsce:
    Chodzi o problemy ze starą grą komputerową "Abandoned Places" z roku 1992 w wersji na PC. Otóż jak pewnie wielu z Was wie, sporo jest problemów z uruchamianiem starych gier na współczesnym sprzęcie - w środowisku Windows jest to często niemożliwe, jeśli chce się uniknąć emulacji DOS-a np. poprzez program DOS-BOX. Ja właśnie takiej emulacji unikam ze względu na stosunkowo wolny sprzęt (procesor 400 MHz, 160 MB RAM) - emulacja kosztuje wiele mocy i praktycznie mija się z celem z powodu wolnego działania emulatora.
    Dlatego uruchamiam gry pod czystym DOS-em i tutaj mam pewien problem. Po pozbyciu się problemów z brakiem pamięci konwencjonalnej i brakiem dźwięku mam inny kłopot tego rodzaju, że gra chodzi zbyt wolno, aby dało się w nią normalnie pograć. Kursor skacze, a reakcja na kliknięcia jest opóźniona o co najmniej 1-2 sekundy. I tu moje pytanie: czy jest jakiś uniwersalny sposób na to, aby gra działała płynnie? W menu głównym jest wszystko w porządku - kursor śmiga i nie ma żadnych przestojów - przycinanie zaczyna się w czasie właściwej rozgrywki.
    Czy ma tu znaczenie konfiguracja plików startowych? Z pamięcią konwencjonalną radziłem sobie tylko poprzez kombinację poleceń z HIMEM.SYS oraz EMM386.EXE w pliku CONFIG.SYS. Do tego w AUTOEXEC-u i CONFIG-u znajdują się linie odpowiedzialne za sterowniki do myszki, karty dźwiękowej oraz CD-ROM-u plus kilka standardowych, jak obsługa wyświetlania obrazu czy ustawienie strony kodowej.
    Próbowałem skorzystać z programu SMARTDRV.EXE przypisując wartości 2048 oraz 8192, ale to w niczym nie pomogło.
    Tak to pokrótce wygląda. Jeśli to możliwe, proszę o wskazówki.

PS. Szukałem sporo przez Google'a jakiegoś sposobu, ale poza tym ze SMARTDRV.EXE nic nie znalazłem.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2130157
    BuBos18
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 14
    Przyjrzyj się bliżej sterownikowi do karty graficznej firmy SciTech Software. On rozwiązywał mi duzo problemów z grami pod dosa, ale tylko wtedy gdy karta jest obsługiwana.
  • Pomocny post
    #3 2130585
    md
    Poziom 41  
    Ocena: 792
    Jaki Windows?
    Gry DOSowe chodzą bez DosBoxa, trzeba tylko właściwie ustawić parametry w config.sys (.nt) i autoexec.bat (.nt)
  • REKLAMA
  • #4 2132658
    _Adamo_
    Poziom 11  
    Mam Windows 98.
    Jak już pisałem w pierwszym wpisie tego tematu, nie korzystam z DOS-Boxa, bo na moim komputerze emulacja DOS-a jest zbyt wolna. Pliki config.sys oraz autoexec.bat mam skonfigurowane na tyle, że mam w DOS-ie dźwięk i spokój z pamięcią konwencjonalną. Rzecz teraz w tym, żeby poradzić sobie z wolnym działaniem gry, a na to już nie mam pomysłu.
  • #5 2132887
    BuBos18
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 14
    A próbowałeś sterownik który podałem?
  • Pomocny post
    #6 2133136
    bash111
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    W jaki sposob odpalasz dosa F8 czy dopiero z windowsa Uruchom ponownie w trybie msdos ?
    Wez przez F8 a potem chyba shift F8 i wybierasz co ladowac a co nie.
    Odpal gre w roznych konfiguracjach moze np. dzwiek masz zle ustawiony i to on zacina ci gre. Inne gry tez ci sie tna?
    Zawsze mozesz zobaczyc na dosie z http://www.freedos.org/ ja odpalalem na nim Duke3d i nie bylo problemow.
  • #7 2133332
    _Adamo_
    Poziom 11  
    BuBos18 napisał:
    A próbowałeś sterownik który podałem?

Niestety, strona, której adres podałeś, nie otwiera się u mnie. Wyświetla się błąd o nieudanym nawiązaniu połączenia. Kiedy będę miał trochę czasu, poszukam inną drogą proponowanego przez Ciebie sterownika.

bash111 napisał:

W jaki sposob odpalasz dosa F8 czy dopiero z windowsa Uruchom ponownie w trybie msdos ?
    Wez przez F8 a potem chyba shift F8 i wybierasz co ladowac a co nie.
    Odpal gre w roznych konfiguracjach moze np. dzwiek masz zle ustawiony i to on zacina ci gre. Inne gry tez ci sie tna?
    Zawsze mozesz zobaczyc na dosie z http://www.freedos.org/ ja odpalalem na nim Duke3d i nie bylo problemow.

DOS-a odpalam poprzez F8 i potem "Tylko wiersz poleceń".
    Jestem pewien, że dźwięk mam skonfigurowany prawidłowo, zresztą setup gry nawet nie pyta o przerwania itp. - wykrywa je chyba automatycznie. Poza tym parametry karty mam wpisane bezpośrednio do AUTOEXEC-a, według zaleceń producenta. Ewentualnie spróbuję wyłączyć całkowicie sterownik karty dźwiękowej w DOS-ie i wtedy uruchomić grę.
    Z tego, co pamiętam, to wcześniej nie miałem tego typu problemów z DOS-owymi grami. Te, które udało mi się uruchomić, chodziły płynnie.
    Zajrzę jeszcze na stronę, którą zaproponowałeś.
    A propos - czy wiecie może, jak mógłbym zainstalować na drugim dysku mojego kompa (mam dwa niewielkie oddzielne dyski, na każdym po jednej partycji) drugi system operacyjny, czyli właśnie czysty DOS i wybierać przy starcie kompa, z którego systemu wystartować? Teraz jest tak, że nawet jak w DOS-ie wpisuję polecenie "ver", to wyświetla się informacja o Windows98. A zależy mi na naprawdę czystym DOS-ie jako drugim systemie.

Edycja - 31.12.2005 r. - g. 14.42:
    Poczytałem trochę o FreeDOSie. Wygląda to wszystko bardzo ciekawie. To by była dobra odpowiedź na moją chęć posiadania na kompie czystego DOS-a (w końcu nie musi to być koniecznie MS-DOS). Jak tylko będę miał sporo wolnego czasu, czyli za ok. miesiąc, kiedy skończę semestr, to zabiorę się za tego FreeDOS-a i spróbuję przenieść się z uruchamianiem DOS-owych gier na ten właśnie system. Bash111, dziękuję za info o nim.
  • #8 2134725
    bash111
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Nie ma sprawy
    A jesli chodzi o wybor systemu przy starcie to polecam programik
    http://www.ranish.com/part/xosl.htm
    Jak dla mnie lepszy niz Lilo czy Grub
    Ja sam mam

Win98
    WinXp
    Ubuntu
    Freedos

A xosl dziala bardzo ladnie.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #9 2137733
    MiL999
    Poziom 26  
    Ocena: 75
    Napisz jeszcze jaka masz karte graficzna ale to raczej nie ma wplywu na dzialanie gier pod dosem. Często uruchamiam gry dosowe i wiem że jeżeli gra chodzi bardzo wolno to na 90% jest to wina sterownika karty muzycznej. Spróbuj wyłączyć dzwięk w setupie gry.
    Ponadto do odpalania takich gier najlepszy jest DOS 6.22. Mozesz odpalać go z dyskietki ale musisz zrobic wtedy partycję w systemie FAT16 gdzie będą te stare gry.
    Napisz też jaka masz karte muzyczna.
  • #10 2138144
    _Adamo_
    Poziom 11  
    Moja karta graficzna to GeForce 2 MX 100/200 z pamięcią 32 MB wyprodukowana przez tajwańską firmę Ennyah. Używam uniwersalnych sterowników do kart z chipsetami nVidia, choć pewnie w DOS-ie i tak nie ma to znaczenia.
    Jeśli chodzi o kartę dźwiękową, to używam Sound Blastera 128 PCI. Ta karta działa w DOS-ie poprzez emulację Sound Blastera 16. Spróbuję wyłączyć sterownik dźwięku ogólnie w DOS-ie, a także przełączyć się na PC Speakera w Setupie gry i dam znać, jak to wtedy wygląda.
  • #11 2138200
    MiL999
    Poziom 26  
    Właśnie karty dźwiękowe na PCI często mają problemy z pracą w DOSie. Sprawdz bez dźwięku i daj znać.
  • #12 2138270
    _Adamo_
    Poziom 11  
    Wyłączyłem sterownik dźwięku w DOS-ie, a w Setupie gry przełączyłem na PC Speaker (nie ma opcji całkowitego wyłączenia dźwięku) i jest nadal tak samo, czyli po rozpoczęciu rozgrywki kursor myszy niesamowicie skacze.
    Chyba jednak nie o dźwięk tu chodzi, tym bardziej, że w menu dźwięk jest odgrywany ładnie, a myszka działa bez zarzutu i nie ma zwolnień. Gra spowalnia dopiero po opuszczeniu menu i wejściu do właściwej rozgrywki, a tam z kolei dźwięk i tak jest domyślnie wyłączony (można go włączyć w menu, tyle że jeszcze nie wiem, jak w tej grze się włącza menu, wychodzę z niej poprzez Ctrl+Alt+Del ;) ).
    Ogólnie jak widać, gierka jest dość problematyczna, szczególnie jeśli chodzi o bardzo wolne i skokowe przesuwanie kursora, co utrudnia kliknięcie jakiegokolwiek przycisku w grze. Może to wina złego sterownika myszy. Używam pliku mouse.com ładowanego z autoexeca. Ale jak już napisałem, w menu kursor przesuwa się bez zakłóceń, płynnie i szybko.
    Dałbym już sobie spokój z tą grą, ale przyznam, że nie lubię nierozwiązanych problemów. A wierzę, że jakieś skuteczne rozwiązanie tu istnieje.
  • #13 2138535
    MiL999
    Poziom 26  
    A zobacz czy pod DOSBoxem jest tak samo.
    Możesz tez uzyc programu VDMSound, który słuzy to uruchamiania starych gier ale nie wiem czy czasem nie wymaga WinXP.
  • REKLAMA
  • #14 2138723
    _Adamo_
    Poziom 11  
    Jak wcześniej wspominałem, DOSBoxa chciałbym uniknąć. Kiedyś próbowałem uruchamiać na nim DOS-ową grę, ale bardzo wolno chodziła. Czytałem na jednym z wortali o starych grach, że DOSBox do poprawnego, szybkiego działania potrzebuje co najmniej procesora o taktowaniu w okolicach 1 GHz, a już na pewno od 800 MHz wzwyż. A ja mam tylko 400 MHz. W każdym razie dzięki za rady.
  • #15 2138886
    MiL999
    Poziom 26  
    Proponowałbym jeszcze sprobowac z DOSem 6.22. Można sciagnac dyskietke z tym systemem i z niej uruchomic komputer. Może to pomoże. Ewentualnie ta gra jest uszkodzona.
  • #16 2262219
    _Adamo_
    Poziom 11  
    Dostałem mailem prośbę o zakończenie tematu. Niestety, z braku czasu spowodowanego egzaminami do tej pory nie zapoznałem się z propozycjami rozwiązania problemu zawartymi w temacie. Jutro mam ostatni egzamin i po tym dniu wezmę się już za sprawdzanie poszczególnych pomysłów w praktyce. Za kilka dni wszystko w tej kwestii, włącznie z ewentualną skutecznością proponowanych rozwiązań, powinno być znane.
    Pozdrawiam.
  • #17 2617487
    _Adamo_
    Poziom 11  
    Nie wiem, czy ktoś tu jeszcze zajrzy, ale kończę już ten temat. W końcu zrezygnowałem z dalszych prób prawidłowego uruchomienia gry. Zwyczajnie sobie odpuściłem ten rodzaj aktywności.
    Dziękuję wszystkim, którzy podali swoje propozycje rozwiązania problemów. Może ktoś inny skorzysta kiedyś z zamieszczonych tu pomysłów.
    Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy uruchomienia i przyspieszenia działania gry "Abandoned Places" z 1992 roku na czystym DOS-ie bez użycia emulatora DOSBox, ze względu na ograniczenia sprzętowe (procesor 400 MHz, 160 MB RAM). Gra działa zbyt wolno, z opóźnieniami i skokowym ruchem kursora podczas rozgrywki, mimo poprawnej konfiguracji pamięci konwencjonalnej i dźwięku. Dyskusja sugeruje, że przyczyną mogą być sterowniki, zwłaszcza karty dźwiękowej PCI (Sound Blaster 128 PCI emulujący Sound Blaster 16), które często powodują problemy w DOS-ie. Próbowano wyłączenia dźwięku i zmiany na PC Speaker bez poprawy. Karta graficzna GeForce 2 MX 100/200 z 32 MB pamięci nie powinna mieć wpływu na wydajność w DOS-ie. Proponowano użycie sterowników SciTech Software dla karty graficznej, konfigurację plików config.sys i autoexec.bat, uruchamianie DOS-a w trybie czystym (F8), a także alternatywne systemy DOS, np. FreeDOS lub DOS 6.22 uruchamiany z dyskietki. Również zasugerowano programy takie jak VDMSound do uruchamiania starych gier, jednak wymagają one nowszych systemów. Ostatecznie autor zrezygnował z dalszych prób z powodu braku czasu i trudności technicznych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA