logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak ustawić prąd spoczynkowy w amplitunerze Eltra R8040?

Pioro33 30 Gru 2005 00:36 2679 8
REKLAMA
  • #1 2128965
    Pioro33
    Poziom 19  
    Ocena: 77
    Witam!
    poszukuję informacji na temat pojęcia PRĄDU SPOCZYNKOWEGO co to jest, do czego służy, i jak go ustawić ??? czy ktoś mógłby wyjaśnic mi to pojęcie które bardzo mnie ciekawi i niepokoi.... osobiście posiadam amplituner eltry R8040 i może na nim poćwiczę ustawianie prądu spoczynkowego z tego co się orientuje to punktem odniesienia mogą być duże rezystory ceramiczne w przypadku wzmacniaczy unitry (te o wartościach 0,33 czy 0,47 ohma) podobno to na nich mierzy się napięcie rzędu milivoltów i korzysta z prawa Ohma J=U/R dobierając prąd regulacją napięcia (za pomocą PRków) właśnie na tych rezystorach czy to jest dobra metoda może ktoś zna inną lepszą łatwiejszą metodę proszę o jej perzedstawienie i opisanie, (a swoją drogą ktoś może wie ile powinien wynosić prąd spoczynkowy w mojej R8040) z góry dziękuję za zainteresowanie i pozdrawiam serdecznie
  • REKLAMA
  • #2 2129063
    h jaworski
    Specjalista AGD
    Ocena: 716
    to jest dobra metoda najprostrza w tego typu wzmacnaczach ja w tych wzmacniaczach ustawiam prąd rzedu 10mv mierząć na obu oporach nmożna też uzyć oscyloskopu podłaczyc na wyjście na wejscie wprowadzić sinusoidę i przy minimalnym wzmocnieniu ledwo co widocznym obejżeć tą sinusoidę na wyjsiu na uscyloskopie i ustawić tak aby nie było zniekrztałceń przy przejściu przez "0" a prąd był minimalny
  • REKLAMA
  • #3 2129069
    Rob
    Poziom 19  
    Ocena: 33
    Prąd spoczynkowy ustala się dla par tranzystorów pracujących w końcówce mocy. Tak jak mówisz mierzy się napięcie na tych dużych rezystorach i przelicza na prąd z prawa ohma. Prąd taki w zależności od wzmacniacza (od tego jak podaje producent) zazwyczaj jest w przedziale od 5 do 40mA. Myślę że jeżeli ustawisz 20 mA to będzie dobrze. Prąd ten należy ustawiać bez sygnału na wejściu, najlepiej przy zwarciu wejścia do masy.
    Prąd ten jest jakby początkowym prądem przewodzenia tych tranzystorów. Eliminuje on zniekształcenia sygnału (np. sinusoidy) przechodzącego przez punkt 0 np z dodatniej połówki do ujemnej i odwrotnie. Można to ładnie zaobserwować na oscyloskopie puszczając czysty sinus na wejście.

Optymalny prąd jest taki który nie powoduje zniekształceń i jednosześnie nie nagrzewa nadmiernie tranzystorów mocy.

Pozdrawiam. Robert.
  • REKLAMA
  • #4 2129517
    Pioro33
    Poziom 19  
    super dziękuję za zainteresowanie :) mam jeszcze następujące pytanie w jakim "stanie" powinien być wzmacniacz ustawiając prąd spoczynkowy czy powinien być rozgrzany (tak żeby pochodził sobie z 10min) czy kolumny podpięte czy nie, regulacje tonów głośności w jakiej pozycji (vhoć wydaje mi się to bez znaczenia)....

Kolega Rob napisał:
    "Prąd ten należy ustawiać bez sygnału na wejściu, najlepiej przy zwarciu wejścia do masy." mam prośbę czy Mógłbyś wytłumaczyć co to znaczy i jak to zrobić "zewrzeć wejście do masy" będę bardzo wdzięczny...

jeszcze raz dziękuje pozdrawiam serdecznie
  • #5 2129652
    KB
    Poziom 25  
    Ocena: 63
    Chodzi o to, żeby wzmacniacz nie był wysterowany, dlatego zwiera się wejście do masy.
    A jeśli chodzi o ustawianie prądu spoczynkowego, to powinno się ustawiać przy rozgrzanym wzmacniaczu (po kilkunastu minutach działania).
  • #6 2130730
    Pioro33
    Poziom 19  
    ok rozumiem a co do zwarcia wejścia do masy to chodzi o wejście sygnału w przypadku mojej eltry to jest to wejście DIN5, a jeśli wejść jest więcej jak CD TUNER AUX itd. to które wejście zewrzeć czy wsytarczy zewrzeć jedno wybrane pozatym zwarcie ma polegać na zwarciu przewodu sygnałowego L i R do masy tak ? bo ja tak to rozumiem :) proszę się nie śmiać jeśli powiedziałem coś głupiego :)

a teraz z innej beczki w mojej eltrze regulacja napięcia PRkami jest znikoma ze 100mV mogę regulować o 5mV w jedną lub drugą stronę a chcę zmniejszyć ze 100mV na 10mV i w żaden sposób nie mogę tego zrobić czy w takim wypadku mogę mieć uszkodzone PRki tam siedzą 470 ohm proszę o pomoc pozdrawiam serdecznie
  • REKLAMA
  • #7 2130805
    h jaworski
    Specjalista AGD
    Ocena: 716
    no z tym rozgrzemaniem to bym uważał bo jak prąd jest zły (za duży) to po 10 minutach rozgrzewanie już można mieć ugotowane jajka na sniadanko i herbatkę też na tych radiatorach a wtedy jak tranzystory są gorące to napewno dobrze nie ustawisz tak że powiem tak sprawdzić i ustawić zaraz po napranie a puzniej tylko srpawdzenie i ewentualnie korekta a do ostatniego pytania mogą być uszkodzone perki tranzystory prądowe czy w okolicy jakiś opór też może zmienić wartość
  • #8 2132752
    Rob
    Poziom 19  
    Ocena: 33
    Co do zwarcia wejścia do masy to:
    -wybrać jedno z wejść np: CD, Tuner lub AUX
    -w gniazdo zamiast przewodu od źródła sygnału włożyć samą wtyczke ze zwartymi pinami L, R, i masy np. zlutowanymi razem
    - gałka głośności na 0 (zero)
    - i tu nie pamiętam czy taki pomiar należy wykonywać z podłączonymi głośnikami, czy bez. Wydaje mi się że bez podłączonych głośników.
    Z tąd może wynikać duży pomiar 100mV przy 0,47ohma to ok 200mA.
    - co do rozgrzewania wzmacniacza to raczej pomiar na zimnych radiatorach.

Pozdrawiam.
  • #9 2149541
    Pioro33
    Poziom 19  
    super dziękuje za szczegółowe wyjaśnienie a ciekawi mnie jeszcze jak to się robi w innych wzmacniaczach (oprócz unitry poniewaz rozumiem że prawie w każdej unitrze robi się to tak samo będę wdzieczny za wszystkie wypowiedzi :)

Podsumowanie tematu

✨ Prąd spoczynkowy w amplitunerze Eltra R8040 ustawia się dla par tranzystorów końcówki mocy, aby wyeliminować zniekształcenia sygnału przy przejściu przez punkt zerowy. Pomiar wykonuje się mierząc napięcie na dużych rezystorach ceramicznych (np. 0,33 lub 0,47 Ω) w obwodzie końcówki mocy i przelicza na prąd za pomocą prawa Ohma (I=U/R). Optymalny prąd spoczynkowy mieści się zwykle w zakresie 5–40 mA, a dla Eltry R8040 sugeruje się około 20 mA. Ustawianie prądu powinno odbywać się przy wyłączonym sygnale wejściowym, najlepiej poprzez zwarcie wejścia sygnału do masy (np. złącze DIN5, zwarte piny L, R i masa). Wzmacniacz powinien być rozgrzany (po około 10 minutach pracy), jednak należy uważać, aby prąd nie był zbyt wysoki, co mogłoby prowadzić do przegrzania tranzystorów. Regulacja prądu spoczynkowego odbywa się za pomocą potencjometrów (PR), które w Eltrze R8040 mogą mieć ograniczony zakres regulacji (np. 5 mV na 100 mV), a ich uszkodzenie lub uszkodzenie elementów w obwodzie może utrudniać precyzyjne ustawienie. Metoda pomiaru napięcia na rezystorach jest najprostszą i skuteczną techniką, choć można też użyć oscyloskopu do obserwacji zniekształceń sygnału sinusoidalnego przy minimalnym wzmocnieniu. W innych wzmacniaczach zasada ustawiania prądu spoczynkowego jest podobna, zwłaszcza w urządzeniach Unitry.
REKLAMA