logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy warto kupić radio Galaxy Pluto za 400 zł? Porównanie z Alan 87 i Lincoln

Tede 30 Gru 2005 03:13 2923 10
REKLAMA
  • #1 2129192
    Tede
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Czy warto kupic te radio?Pewien znajomy ma na sprzedaz za 400zł,ale sie własnie zastanawiam bo z tego co znalazłem na forum to te CB zbudowane jest tak samo jak Alan 87 tylko ze dodatkowo wyswietlacz czestotliwosci lub Alan 8001.
    Jedno z ostatnich radii to Lincoln i własnie zebym sie nie rozczarowal parametrami podczas kupna tego radyjka.(oczywiscie chetnie kupiłbym spowrotem Lincolna tylko ze ceny poszły w góre tych radyjek które sa w BDB stanie i nie grzebane a za 400zł to jeszcze nie znalazłem)
  • REKLAMA
  • #2 2130292
    Sady
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 373
    Też mam Galaxy Pluto, nie jest takie całkiem jak 87. Dla mnie osobiście to kolejne radyjko, potrzebuje pare min na "rozgrzanie", czułość w miare, zaleta dość dokładny wyświetlacz częstotliwości, jak się ma kilkadziesiąt radyjek to tak jest może ;)
  • #3 2130436
    jacokre
    Poziom 17  
    Ocena: 13
    Miałem kiedyś takie radyjko. To że potrzebuje pare minut na rozgrzewke to sie zgadza. Ale po około 5 minutach chodzi bezbłędnie.
  • REKLAMA
  • #4 2130488
    Deks
    Poziom 12  
    Ocena: 12
    O czym Wy mówicie? Radio tranzystorowe potrzebuje się rogrzać?
  • REKLAMA
  • #6 2130534
    SITO79
    Poziom 27  
    Ocena: 102
    potrzebuje potrzebuje !.zaraz po włączeniu i uruchomieniu się na SSB radio strasznie pływa (wszystkie ALANO podobne) tak mają.
  • REKLAMA
  • #7 2132426
    Tede
    Poziom 12  
    Ale po rozgrzaniu to chodzi juz całkiem stabilnie?Mi chodzi o to czy warto czy poczekac i kupić sobie lepsze.
  • #8 2132466
    Sady
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 373
    Osobiście wziąłbym dobrego Jacksona, albo jeszcze coś lepszego... w sumie już nie muszę ;)
  • #9 2138088
    duzers
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Kiedys tez napalilem sie na to radyjko....bylo to co prawda z 10 lat temu, ale pamietam je doskonale, zachecila mnie do jego kupna wbudowana hercmiarka, ale szybko sie okazalo ze teoretyczna zaleta szybko zaczela dzialac mi na nerwy, poniewaz dzieki niej wlasnie bylo dokladnie widac to co moi poprzednicy opisywali w poprzednich postach...radio plywa i temu nie da sie zaprzeczyc, szczerze odradzam to radio...a poza tym cena 400 wcale nie nalezy do okazyjnych
  • #10 2138462
    SITO79
    Poziom 27  
    Ocena: 102
    LINCOLN we wszystkich odmianach bije na głowe wszystkie popularne radia CB z SSB ,godny uwagi będzie jedynie JACKSON.miłem kilka radii tzw.ALANO podobnych i wszystkie były dobre jedynie dla tego ,że były tanie w eksploatacji. więc może lepiej ustrzelić jakąś okazje ze stajni PRESIDENTA. PS. u mnie na biórku oczywiście LOLEK zajmuje godne miejsce obok FT 7800 ,pełniąc role skromnego sprzętu na kf.
  • #11 2138887
    Tede
    Poziom 12  
    Czyli chyba spowrotem kupie Lincolna.Jesli ktos bedzie słyszał o jakimś Lincolnie zeby ktos miał na sprzedaz to prosze pisac na priv.Oczywiście nie za drogo i nie grzebany.
    Jeszcze jedno pytanko odnosnie radyjka,bo słyszalem juz rozne opinie na temat pewnych radii.
    Czy RCI 2950 jest lepsze od Lincolna?
    Jedni mowią ze tak jednio ze nie,z tego co pamietam to szerszy zakres pasma i wiecej funkcji.A jak z odbiorem?

Podsumowanie tematu

✨ Radio Galaxy Pluto jest często porównywane do modeli Alan 87 i Alan 8001, z podobną konstrukcją, ale z dodatkowym wyświetlaczem częstotliwości. Użytkownicy zwracają uwagę, że radio wymaga kilku minut na rozgrzanie, ponieważ ma słabą stabilizację częstotliwości, co powoduje "pływanie" sygnału, szczególnie na trybie SSB. Po rozgrzaniu praca urządzenia staje się stabilniejsza. Cena 400 zł jest uważana za dość wysoka w stosunku do jakości. W dyskusji pojawia się opinia, że modele Lincoln oraz Jackson przewyższają Galaxy Pluto i Alan 87 pod względem parametrów i stabilności. Lincoln jest polecany jako lepszy wybór, choć jego ceny rosną. RCI 2950 jest porównywane do Lincolna, z szerszym zakresem pasma i większą liczbą funkcji, jednak opinie na temat odbioru są podzielone. Ogólnie, Galaxy Pluto jest oceniane jako radio budżetowe, odpowiednie dla mniej wymagających użytkowników, natomiast dla lepszej jakości i stabilności rekomendowane są modele Lincoln, Jackson lub President.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA