logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Whirpool AWG686 - brak podgrzewania wody, schematy i diagnostyka grzałki

podrukr 30 Gru 2005 11:17 2756 12
REKLAMA
  • #1 2129693
    podrukr
    Poziom 10  
    Ocena: 8
    Prośba o pomoc, w w/w
    Grzałka 28ohmów, termostat zerowy opór, na bębnie znajdują się trzy elementy załaczone za grzałką, też zerowy opór. :?:
    Jeszcze jedna kwestia, niemogę znależć schematu do tego modelu.
    Czy ktoś może podesłać info. gdzie go namierzyć, lub jaki z innych typów Whirpool-a pasuje do w/w????
    Dzięki
  • REKLAMA
  • #2 2130276
    krzyśd
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Spróbój zobaczyć czy przypadkiem w okolicy grzałki nie ma zamontowanego takiego małego elementu o długości ok 1 cm i średnicy kilku mm jest to zabezpieczenie termiczne ostatnio dosyć powszechnie stosowane w urządzeniach grzejnych. Ma ono jednak pewną wadę - po kilku latach eksploatacji ulega przepaleniu i powoduje przerwę w obwodzie. W sklepie można je dostać po kilkanaście zł ale u mnie grzałka pracuje zupełnie przyzwoicie i bez tego elementu. Niestety nie wiem czy na pewno występuje ten element w tym modelu pralki ale podejrzewam że tak bo spotkałem się z nim u kilku producentów.
  • #3 2130350
    podrukr
    Poziom 10  
    Niestety nie mam u nie takiego elementu.
    Sprawdziłem również że na grzałce, i elemencie przed grzałką (wyłacznik termiczny??) nie mam 220V.
  • #4 2130929
    bolczyk13
    Poziom 18  
    Ocena: 82
    Czy bęben pralki po pobraniu wody wykonuje ruchy rewersyjne?
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 2131096
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 2133167
    podrukr
    Poziom 10  
    Numer referencyjny : 8537 686 14340

Bęben po pobraniu wody wykonuke ruchy rewersyjne. Czy w momencie wykonywania tych ruchów na grzłkę podawane jest zasilanie, czy też wcześniej)??
    Przed grzałką znajduje się prawdopodobnie ogranicznik temperatury??( z przyciskiem wystajacym na ok.5mm, próbowałem go wcisnąć, ale ma opór, wnioskuje że jest O.K)
    Pralka posiada również płytkę sterującą(CONTROL UNIT).
  • #7 2133271
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #8 2133562
    podrukr
    Poziom 10  
    Dzięki za info. w/w Wszystko przedstawia się dokładnie tak jak napisałeś. Mam dwa pytania:
    Ograniczniki temperatuty mają w opór zerowy czy jest to O.K? Czy Płutka sterująca bierze jakikolwiek udział w sterowniu zasilania grzałki ?
  • Pomocny post
    #9 2133648
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #10 2141839
    podrukr
    Poziom 10  
    Sprawdziłem wszystko co mozna było od grzałki w stronę programatora i w stronę regulatora temperatury. Jest O.K. Właczyłem pralkę i grzeje. Trochę grzebałem przy programatirze, nie wiem ci się stało ale, jest już O.K. Jedyny kłopot jaki występuje związany jest z odwirowaniem.
    Okazuje się że po odwirowaniu pralka pobiera wodę i kończy program. Trzeba powtórnie zapuścić wirowanie i wtedy pranie kończy się poprawnie(czyli bez pobierania wody). Dziękuję wszystkim za pomoc, szczególnie użytkownikowi Bleble. Pozdrawiam
  • #11 2151982
    podrukr
    Poziom 10  
    Sprawa przedstawia się trochę gorzej, okazuje się że po odwirowaniu pralka pobiera wodę i kończy program. Powtórne zapuszczenie witorwania nic nie zmienia, trzeba poprostu wyłączyć pralkę przed pobraniem wody. Hydrostat jest O.K, filtr również, podobnie z przewodem odpływowym.
  • #12 2155179
    bolczyk13
    Poziom 18  
    Ocena: 82
    Jeżeli hydrostat jest w porządku to sprawdż dokładnie programator.
    Pozdrawiam
  • #13 2271502
    podrukr
    Poziom 10  
    Dziękuję wszystkim za pomoc, dokładmnie tak jak wskazaliście sprawcą awarii był programator.
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem braku podgrzewania wody w pralce Whirpool AWG686. Grzałka o rezystancji 28 Ω oraz termostat i trzy elementy na bębnie wykazywały zerowy opór, a na grzałce i termostacie nie było napięcia 220 V. Sugerowano sprawdzenie obecności zabezpieczenia termicznego, które mogło ulec przepaleniu, jednak w tym modelu go nie znaleziono. Omówiono układ zasilania grzałki, w którym zasilanie przechodzi przez bezpiecznik, ograniczniki temperatury (30, 60, 90°C) oraz programator i pokrętło wyboru temperatury na panelu. Moduł sterujący (CONTROL UNIT) odpowiadał jedynie za silnik, natomiast zasilaniem grzałki sterował programator i elementy zabezpieczające. Po diagnostyce okazało się, że problemem był programator, który po naprawie przywrócił prawidłowe działanie grzałki. Dodatkowo zgłoszono problem z odwirowaniem – pralka po odwirowaniu pobierała wodę i kończyła program, co wymagało ponownego uruchomienia wirowania. Hydrostat, filtr i przewód odpływowy były sprawne, więc wskazano na programator jako źródło usterki. Ostatecznie wymiana lub naprawa programatora rozwiązała oba problemy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA