logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ECS K7S5A - brak obrazu po zamianie SDRAM na DDR RAM, co zrobić?

wariatkax 30 Gru 2005 12:54 1635 11
REKLAMA
  • #1 2130026
    wariatkax
    Poziom 11  
    mam płyte ecs k7s5a i do tej pory korzystałam z sd ram a ostatnio zakupiłam ddry i po ich założeniu komputer chodzi chyba normalnie ale na monitorze nic sie nie wyświetla tak jakby był wyłączony komputer. czy przed założeniem ddrów musze zmienic jakieś ustawienia albo wgrać jakieś sterowniki??
  • REKLAMA
  • #2 2130033
    mat_ed
    Poziom 43  
    Ocena: 268
    Z tego co pamiętam na tej plycie glownej sa banki dla sdry i ddr, i NIE mozna ich ze soba laczyc czyli albo wkladasz ddry i na nich pracujesz albo sdry.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 2130037
    maras77
    Poziom 21  
    Ocena: 113
    Po czym wnosisz, że działa dobrze?
    Jest piknięcie przy wstawaniu, chodzą dyski a potem jest odgłos startu windows?

Czy jak włożysz stare pamięci, to znów jest OK?

Jak przechodziłem z SDRAM na DDRy na tej płycie (bardzo dobrej moim zdaniem), nie musiałem nic zmieniać.

Masz najnowszy bios?
  • #4 2130106
    wariatkax
    Poziom 11  
    nie ma tego pikniecia ale jak wloze stare sd ram to wszystko jest ok. nie mam najnowszego biosu a jesli będę miała to wszystko będzie juz ok?jeśli tak to proszę o jakieś namiary skąd mogę sciągnąć ten bios.
  • Pomocny post
    #5 2130122
    maras77
    Poziom 21  
    wariatkax napisał:
    nie ma tego pikniecia ale jak wloze stare sd ram to wszystko jest ok. nie mam najnowszego biosu a jesli będę miała to wszystko będzie juz ok?jeśli tak to proszę o jakieś namiary skąd mogę sciągnąć ten bios.

Nie ma piknięcia - nie startuje komputer.
    Ta płyta czasami ma fanaberie - włącza sie po kilkunastu sekundach.
    Spróbuj jeszcze włączyć POWER z wciśniętym RESET na obudowie albo Insert na klawiaturze. Któraś z tych kombinacji resetuje CMOS.
    Obawiam się, że masz złe pamięci - sprawdz je u kogoś innego.

A bios wrzucę jak wrócę do domq, tylko podaj jaką wersję masz płyty - jest napisane na płycie, czy jest to 1.0, czy 3.1

Pozdro.
  • Pomocny post
    #6 2130224
    mat_ed
    Poziom 43  
    Cytat:
    ...Spróbuj jeszcze włączyć POWER z wciśniętym RESET na obudowie albo Insert na klawiaturze. Któraś z tych kombinacji resetuje CMOS...

Prosciej, odszukaj na plycie glownej zworki pod nazwa clr_cmos (looknij tez do instrukcji) i ja odpowiednio ustaw.

Cytat:
    ... jest napisane na płycie...

Prawdopdobnie miedzy slotami PCI.

BIOS zassasz stad;
    http://www.ecs.com.tw/ECSWeb/Downloads/Category_Download.aspx?Categoryid=1&MenuID=35&LanID=0

Przed jednak sprawdz ta rewizje plyty.
    Opis flashowania tutaj;
    http://pcarena.pl/a-182.html
    w Twoim przypadku AMI.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 2130290
    maras77
    Poziom 21  
    mat_ed napisał:
    [BIOS zassasz stad;
    http://www.ecs.com.tw/ECSWeb/Downloads/Category_Download.aspx?Categoryid=1&MenuID=35&LanID=0

Przed jednak sprawdz ta rewizje plyty.
    Opis flashowania tutaj;
    http://pcarena.pl/a-182.html
    w Twoim przypadku AMI.

Bios ze strony ECS nie jest najnowszy. Są nowsze biosy OC - i te działają lepiej - rozpoznają wiecej proców, jest więcej opcji do ustawienia.

Na pewno na forum są linki do tych biosów, a na pewno w Google.

Jak nie znajdziesz, to wrzucę ten, który ja mam - wersja płyty 3.1.

PS - mam na tej plycie athlona Mobile 1666 MHz przetaktowanego na 1900 MHz dzięki temu biosowi.
  • REKLAMA
  • #8 2130306
    wariatkax
    Poziom 11  
    nacisnełam power z resetem i już wszystko gra.mam jeszcze pytanie czy po założeniu ddrow trzeba zmienic napiecie na plycie i jesli tak to w jaki sposob to zrobic?
  • Pomocny post
    #9 2130332
    mat_ed
    Poziom 43  
    Cytat:
    ...czy po założeniu ddrow trzeba zmienic napiecie na plycie i jesli tak to w jaki sposob to zrobic?

Nic nie musisz zmieniac.

Cytat:
    ...Są nowsze biosy OC....

Wiem,ze sa. Ale po co jej BIOS, ktory jest bardziej rozbudowany pod katem OC?
  • #10 2130353
    maras77
    Poziom 21  
    mat_ed napisał:
    Cytat:
    ...czy po założeniu ddrow trzeba zmienic napiecie na plycie i jesli tak to w jaki sposob to zrobic?

Nic nie musisz zmieniac.

Cytat:
    ...Są nowsze biosy OC....

Wiem,ze sa. Ale po co jej BIOS, ktory jest bardziej rozbudowany pod katem OC?

To może lepiej niech już nic nie robi z flashowaniem BIOSU, jak wszystko działa.

Pewnie timingi były zbyt podkręcone dla tej pamięci i nie startował.
  • #11 2130623
    wariatkax
    Poziom 11  
    To jak mi radzicie mam zmienic ten bios czy nie?:?:
  • Pomocny post
    #12 2130631
    Jarecki669
    Poziom 21  
    Ocena: 31
    jesli teraz wszystko jest OK,to nie ma potrzeby

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Płyta główna ECS K7S5A posiada osobne banki pamięci dla SDRAM i DDR RAM, które nie mogą być używane jednocześnie. Po zamianie SDRAM na DDR komputer uruchamia się, ale brak jest obrazu na monitorze, co może wynikać z nieodpowiednich ustawień BIOS lub problemów z pamięcią DDR. Brak charakterystycznego piknięcia sygnalizuje, że komputer nie startuje poprawnie. Zaleca się reset CMOS poprzez zworkę clr_cmos lub kombinacje klawiszy (POWER + RESET lub Insert). Aktualizacja BIOS do najnowszej wersji, najlepiej z oficjalnej strony ECS lub z alternatywnych źródeł BIOS OC, może poprawić kompatybilność i stabilność systemu. Po poprawnym uruchomieniu nie ma potrzeby zmiany napięć na płycie. Jeśli komputer działa stabilnie po tych czynnościach, aktualizacja BIOS nie jest konieczna.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA