logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie GF 6600 do TV - obraz czarno-biały po uruchomieniu systemu

gmf 30 Gru 2005 16:04 2490 15
REKLAMA
  • #1 2130708
    gmf
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    W końcu, po wielu próbach udało mi się podłączyć kompyter do TV, jednak nie jest tak pieknie jak być mogło. Obraz jest czarnobiały. W czasie startu kompa widać wszystko w kolorze, lecz po uruchuchomieniu systemu kolor znika. Wina musi leżec po stronie sterownika karty graficznej ( GF 6600 nadaje w PAL-B ). Jednak nie wiem jak dokonać zmian. Pomożecie ?
  • REKLAMA
  • #2 2130906
    Lucki
    Poziom 21  
    Ocena: 43
    Tu masz najnowsze starowniki nvidii : http://www.nvidia.pl/object/winxp_2k_81.95_pl.html

Potrzebny będzie też programik : http://www.dobreprogramy.pl/index.php?dz=2&id=584&t=57
    ....................................................................................
    "TVTool to niewątpliwie najlepsze narzędzie do obsługi wyjścia telewizyjnego (TV-Out) współpracujące z kartami graficznymi opartymi o chipsety nVidia..."

POCZYTAJ : https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic10726.html.

Pozdrawiam:D

Moderowany przez jankolo:

Usunąłem zdanie dotyczące spraw niedozwolonych na Elektrodzie. Natępny taki tekst zostanie ukarany otrzeżeniem

• #3 2131302
    gmf
    Poziom 13  
    Dzieki za informacje. Przeczytam temat na elektrodzie, który mi podałeś. Co do programu to wolałbym uniknąć korzystania z niego.

Zainstaluje najnowesz sterowniki, ale wątpię czy to cos pomoże.

Nie ma jakiegoś prostego sposobu na zmiane systemu z PAL-b na inny dowolny

HELP !!
  • REKLAMA
  • #4 2131907
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Ocena: 670
    Witam

Sprawdź to:
    Gdy uruchomisz komputer i pojawi się obraz na telewizorze, wyjdź z trybu AV i ponownie załącz go na telewizorze.

Ja męczyłem się u siebie kilka dni (były także inne problemy) a ten był banalnie prosty - dwa przyciśnięcia pilotem :) (a zmieniałem rozdzielczości, systemy...)

Powodzenia
  • #5 2131909
    pejo0
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    We właściwościach ekranu kliknij prawym na ekran 2 i Select Output Device. Tam możesz se zmienić.
  • REKLAMA
  • #6 2132136
    1robert
    Poziom 19  
    Ocena: 113
    niektóre karty mają przełaczanie pal-ntsc "Jumperkiem" na karcie - wtedy nie pomogą sterowniki
    Szcześliwego Nowego Roku :D
  • #7 2132906
    gmf
    Poziom 13  
    RADA 1 - kasprzyk
    Cytat:
    Gdy uruchomisz komputer i pojawi się obraz na telewizorze, wyjdź z trybu AV i ponownie załącz go na telewizorze.

Robiłem to nieraz, niestety nie działa. Koloru nadal nie ma.
    Cytat:
    a męczyłem się u siebie kilka dni (były także inne problemy) a ten był banalnie prosty

A jakie były inne problemy - cos z kolorem?

RADA 2 - pejo0
    Cytat:
    We właściwościach ekranu kliknij prawym na ekran 2 i Select Output Device.

Kurcze nie wiem co powiedzieć, ale nie mogę tej opcji znaleźć. Gdzieś się przedemną ukrywa. Mógłbys napisać po koleji jak trafić do "Select Output Device" - może jakiś mały screen. Help.
    Z jakiej wersji sterownika korzystasz??

RADA 3 - 1robert
    Cytat:
    niektóre karty mają przełaczanie pal-ntsc "Jumperkiem" na karcie - wtedy nie pomogą sterowniki

Moja karta to:GeForce 6600 Gigabyte GV-NX66128DP 128MB (128-bit) TV/DVI BOX (PCI-E) . Wyposarzona jest w ten przełącznik? - chyba nie... Gdy uruchamiam komputer już podłączony do TV to na ekranie normlanie widzę kolorowy obraz bootowania systemu. Po chwili wszstko znika i mam już obraz czarnobiały. Stąd przypuszczam, że karta domyślnie działa poprawnie a całą sprawę komplikują sterowniki. A może się mylę ??

EDIT

Ze względu na Sylwester i Nowy Rok - testy muszą poczekać. Wrócę do tematu po weekendzie. Pozdrawiam.
  • #8 2133040
    1robert
    Poziom 19  
    Ocena: 113
    jeśli odpala się w kolorze to faktycznie sprawa sterowników. Niestety ja mam ATI - tam jest inaczej
    SZCZĘŚLIWEGO NOWEGO ROKU :D 4ALL
  • #9 2133533
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Ocena: 670
    Witam

Jeszcze jedno - czy obraz jest stabilny, (nie ma żadnych pasów, ani nie jest zniekształcony, obrócony czy zwężony) ???
  • #10 2133572
    pejo0
    Poziom 11  
    We właściwościach kliknij na ustawienia > zaawansowane > geforce > nView Display mode. Tam są dwa monitorki i na drugim kliknij prawym przyciskiem. Sterowników miałem już kilka i zawsze było tak samo.
  • #11 2138612
    gmf
    Poziom 13  
    Niestety, obraz jest nadal czarno-biały.

Próbowałem wszystkie systemy od PAL do NTSC. Niestety ciągle nie mogę uzyskac koloru. Zminiałem także format sygnału video. Na s-video brak koloru, na composite brak obrazu ( Tv nie wykrywa sygnału ).Kabel, karta graficzna są sprawne ponieważ podszas startu systemu widać kolorowy obraz.

Podłączenie GF 6600 do TV - obraz czarno-biały po uruchomieniu systemu

Cytat:
    Jeszcze jedno - czy obraz jest stabilny, (nie ma żadnych pasów, ani nie jest zniekształcony, obrócony czy zwężony) ???

Obraz jest stabilny, tylko brak koloru. Nie ma żadnych zniekształceń.

HELP :cry::cry::cry:
  • #12 2138868
    przemo.t
    Poziom 27  
    Ocena: 30
    Witam, mialem podobna sytuacje, w moim TV jest wejscie s-video przez ktore podlaczam PC, w menu TV moge sobie wybrac z jakiego wejscia AV mam pobrac sygnal z s-video czy z chicha, w obu przypadkach obraz jest tyle ze tylko w jednym jest kolor. Poszukaj w swoim TV w menu jakiejs opcji wyboru zrodla sygnalu. Moze to jest wlasnie ta sama sytucja
  • Pomocny post
    #13 2138987
    humek
    Poziom 32  
    Ocena: 164
    witaj mam pytanie ? czy twoja wtyczka S-Video jest rozbieralna? jesli jest to zajzyj tam czy we wtyczce nie siedzi mały kondensator?jesli jest to podmień go na 1nF i powinien sie kolor pojawic.U mego sasiada był taki objaw to wygladało jakby dekoder PAL był za mało czuły .wiesz wystarczy tam równolegle na "próbe" dołaczyc takowy kindensator bez obaw ze cos sie stanie. U sąsiada zadziałało.Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #14 2138988
    gmf
    Poziom 13  
    Cytat:
    Witam, mialem podobna sytuacje, w moim TV jest wejscie s-video przez ktore podlaczam PC, w menu TV moge sobie wybrac z jakiego wejscia AV mam pobrac sygnal z s-video czy z chicha, w obu przypadkach obraz jest tyle ze tylko w jednym jest kolor. Poszukaj w swoim TV w menu jakiejs opcji wyboru zrodla sygnalu. Moze to jest wlasnie ta sama sytucja

Komputer podłączam poprzez "kombinowany" kabel Euro-Cinch-S-video. W telewizorze mam do wyboru albo sygnał z wejścia AV1 lub AV2. Kabel siedzi w gnieździe AV1 i tylko to gniazdo działa. Probowałem, zmieniać źródła sygnałów jednak nic to nie pomogło.

Żadne zmiany w telewizorze moim zdaniem nie pomogą. Jak już wspominałem na początku TV łapie piekne kolory. Jednak jak system się wczyta wszystko znika i pojawia się czarnobiały obraz. Wina musi leżeć w komputerze i sterownikach.

EDIT

Cytat:
    witaj mam pytanie ? czy twoja wtyczka S-Video jest rozbieralna? jesli jest to zajzyj tam czy we wtyczce nie siedzi mały kondensator?jesli jest to podmień go na 1nF i powinien sie kolor pojawic.U mego sasiada był taki objaw to wygladało jakby dekoder PAL był za mało czuły .wiesz wystarczy tam równolegle na "próbe" dołaczyc takowy kindensator bez obaw ze cos sie stanie. U sąsiada zadziałało.Pozdrawiam

Używam Kabla EURO - CINCH 10 m + przejściówka CINCH - S-VIDEO.
    Sprawdziłem wtyczkę S-VIDEO ( w przejściówce ) nie ma kondensatora.
    Prace trwają ...

Może to być przyczyną znikania koloru??
  • Pomocny post
    #15 2139597
    szczepan99
    Poziom 12  
    Ja miałem taki sam problem. Pogadałem z tatą, który naprawia telewizory i powiedział mi to, co twierdzi kolega Humek. "Należy wstawić kondensator między luminancję a chrominancję w złączu Euro"-jakoś tak powiedział mój tata, ja nie bardzo wiem co to znaczy ale on to zrobil (w telewizorze)i kolor juz mam. Obawiam się jednak że ja Ci nie wytłumaczę jak to zrobić:D
  • #16 2139788
    gmf
    Poziom 13  
    Dzięki za pomoc humek i szczepan99 ( a właściwie jego tata :) )

Wstawienie kondensatora pomogło. Mam obraz w kolorze. Jupii

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył podłączenia karty graficznej GeForce 6600 do telewizora, gdzie obraz podczas startu systemu był kolorowy, lecz po załadowaniu systemu stawał się czarno-biały. Przyczyną okazały się sterowniki karty graficznej oraz sposób przesyłu sygnału wideo. Próby zmiany systemu telewizyjnego z PAL-B na inne oraz modyfikacje ustawień w sterownikach nie przyniosły efektu. Rozwiązaniem okazała się ingerencja w sygnał wideo na poziomie sprzętowym – wstawienie kondensatora między luminancję a chrominancję w złączu Euro (w przejściówce S-Video/Euro-Cinch), co poprawiło czułość dekodera PAL w telewizorze i przywróciło kolorowy obraz. Dyskusja zawierała także sugestie dotyczące aktualizacji sterowników NVIDIA, użycia programu TVTool do konfiguracji TV-Out oraz sprawdzenia ustawień wyjścia w panelu sterowania karty. Karta używana to Gigabyte GV-NX66128DP 128MB PCI-E z wyjściem TV/DVI BOX. Problem nie dotyczył stabilności obrazu, a jedynie braku koloru po uruchomieniu systemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA