logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wysterowanie wskąźnikiem LED ze wspólną katodą.

matmic 01 Sty 2006 19:47 9908 27
  • #1 2136621
    matmic
    Poziom 14  
    Ocena: 12
    Witam.
    Przeszukałem forum oraz schematy, wszystko opiera się na wspólnej anodzie, a ja potrzebuje czegoś prostego do wysterowania wskaźnika siedmiosegmentowego na wspólnej katodzie.
    Układ ma zmieniać sam liczby od "0" do "9" i tak w kółko.
    Np układ z załącznika to umożliwia ale tylko gdyby był to wskaźnik na wspólnej anodzie.
    Może da się jakoś przerobić schemat albo proszę o jakieś propozycje i schematy.
    POZDRAWIAM
    Załączniki:
    • Wysterowanie wskąźnikiem LED ze wspólną katodą. zmieniacz.jpg (56.95 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 2136682
    rasty
    Poziom 27  
    Ocena: 23
    A gdybyś zamienił tranzystory NPN na PNP, odwrócił polaryzację elektolitów, odwrócił zasilanie i dał katody jako wspólny punkt to może by się udało :D

pozdr.
  • #3 2136707
    anders22
    Poziom 13  
    japrosztrzy sposób to wez wskazniki od starego kompa tam nie wspólnej katody i jest łatwiej.
  • #4 2137175
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2938
    Nawet gdybyś miał wyświetlacz ze wspólną anodą to i tak nie da się tego zrobić w sposób pokazany na tym schemacie. To tego zadania powinieneś użyć układów logicznych.
    To ma działać zapewne tak jak na poniższym animowanym gifie.
    Załączniki:
    • Wysterowanie wskąźnikiem LED ze wspólną katodą. 47.gif (15.65 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 2138862
    matmic
    Poziom 14  
    Tak, dokładnie tak jak na gifie.
    Kolega ma wyświetlacz ze wspólną anodą i zrobił to na identycznym schemacie co podałem, działa wyśmienicie.
    Proszę więc o poradę jak zrobić.
  • #6 2138940
    oj
    Poziom 42  
    Ocena: 480
    To kolega Ci ściemnia, nie można uzyskać czegoś takiego jak na animowanym gifie
  • #7 2139032
    matmic
    Poziom 14  
    To prosiłbym o schemat jak to zrobić.
  • #8 2139061
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Gdyby tym schemacikiem wysterować koder z 10 na BCD, to jeszcze mogłoby to chodzić. Jednak ten układzik z diodami nie chciał komuś w ogóle startować, komuś tu na forum. Ale to nie jest teraz istotne. Dla ciebie ważne jset abyś zastosował licznik dziesię, dekoder siediomsegmentowy i przede wszystkim generator o bardzo niskiej częstotliwości, na jakiś NAND-ach. Będziesz dodatkowo miał wpływ na prędkość tego liczenia i to przez zmianę jednego elementu, np. rezystora. W tym schemacie zamieszczonym przez ciebie byłoby to znacznie trudniejsze.
  • #9 2139071
    matmic
    Poziom 14  
    A na tranzystorach by nie poszło?
    Mógłbym prosić o jakiś konktetny schemat tego?
  • #10 2139144
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Ja dawniej robiłem takie rzeczy na elementach dyskretnych (konwencjonalnych), ale ty możesz zastosować układy scalone bo tak jest znacznie prościej. Muszę poszukać odpowiedniego schematu. Zamieszcze tu jak coś konkretnego znajdę. Dawno nic nie robiłem na cyfrówce a wiem, że technika poszła nieco do przodu i np. są dekodery, które maja juz wbudowane liczniki. Kiedyś do wyświetlacza 7 - segmentowego należało użyć układu 7447 (dekoder BCD) i licznika 7490. Podając impulsy np. ręcznie na wejście tego licznika, wyświetlacz zmieniał kolejno cyfry. Zamiast ręcznego naciskania przycisku należy użyć generatora np. 1 lub 2 HZ i sterując nim ten licznik wszystko dzieje się samo. Jeżeli ktoś wie jaki scalak teraz zastępuje te dwa wspomniane przez mnie, to nirch tu odpowie. Chociaż według mnie, jaki chcesz się bawić w elektronikę to powinieneś zrobić to wszystko na oddzielnych scalakach aby zrozumieć istotę ich działania. Te scalaki to tzw. TTL, są też powszechne w użyciu scalaki serii CMOS. Zarówno jedne i drugie sie tu nadają, ale narazie nie będę sie na ten temat rozpisywał.
  • #11 2139195
    oj
    Poziom 42  
    Ocena: 480
    Na tranzystorach można to zrobić ale ... po co wymyślili układy scalone

Można to zrobić w technologi TTL lub CMOS

W TTL - dekoder wyświetlacza 74LS47 + inverter 74LS06 + licznik BCD 74LS90 + generator 74LS04

W CMOS - dekoder CD4543 + licznik CD4029 + generator

Zobacz ten linki, można uprościć do jednego wyświetlacza:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic413935.html
  • #12 2139213
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Jeżeli nie chcesz stosować układów scalonych, to sam zobacz co należy zrobić aby móc kolejno wyświetlać wszystkie cyfry. Oczywiście w pokazanych przykładach w sposób ręczny (tylko).
    Załączniki:
    • Wysterowanie wskąźnikiem LED ze wspólną katodą. dekoder z diodami.jpg (93.97 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Wysterowanie wskąźnikiem LED ze wspólną katodą. dekoder z tranzystorami.jpg (98.86 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #13 2139225
    matmic
    Poziom 14  
    W elektronike chce i muszę się bawić.
    Chodzę do szkoły elektroniczno informatycznej i np. na układach cyfrowych (nazwa przedmiotu) projektowaliśmy przykładowo transkoder do wysterowania wskaźnikiem 7-segmentowym.

Na przedstawionych przez ciebie schematach wskaźniki posiadają wspólną anodę, ja mam ze wspólną katodą, prosiłbym o wskazówki jak to zrobić na wspólnej katodzie.
  • #14 2139290
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Te dwa schematy nie są jeszcze finalnym twoim urządzeniem. Aby zrobić je w tej postaci to w związku z twoim wyświetlaczem musisz odwrócić zasilanie i wszystkie półprzewodniki.

Dodano po 49 [minuty]:

Tu masz schemat, który znalazłem w necie.

R1-R7 - 470 Ohm 1/4 Watt Resistor
    U1 - 74LS90,7490,74HC90 TTL BCD Counter IC
    U2 - 74LS47,7447,74HC47 TTL Seven Segment Display Driver IC
    DISP - Common Anode 7 Segment LED Display
    Załączniki:
    • Wysterowanie wskąźnikiem LED ze wspólną katodą. counter.gif (4.26 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Wysterowanie wskąźnikiem LED ze wspólną katodą. counter2.gif (1.35 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #15 2139550
    rasty
    Poziom 27  
    Ocena: 23
    Wtrącę swoje trzy grosze :D
    Kolega matmic chce mieć koniecznie wspólną katodę.
    Jest taki układzik, CD4026, który jest licznikiem dziesiętnym i ma sterowanie wskaźnikiem 7-segmentowym ze wspólną katodą na wyjściu . Potrzebuje tylko jakichś impulsów zegarowych. Ale to najłatwiejsze, co trzeba zrobić.
    Max. prąd do segmentu to 5 mA - wystarczy, trzeba tylko dać rezystory szeregowe.

W notce katalogowej jest tez przykładowa aplikacja.

pozdr.
  • #16 2139645
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Właśnie o takim układzie myślałem wcześniej, jednak nie znałem jego nazwy. Sterowanie nim to drobiazg.
  • #17 2153218
    matmic
    Poziom 14  
    Co na schemacie countera powyżej, oznacza Count In z wyprowadzenia 14?
    Za co odpowiada to count in?
    Proszę o szybką pomoc.
    POZDRAWIAM
  • #18 2153350
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Licznik wejście.
  • #19 2153422
    matmic
    Poziom 14  
    A za co on odpowiada, czy pod coś się go podłącza ?
  • #20 2153563
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    To jest wejście na które podajesz synał sterujący w postaci stanu logicznego. Inaczej mówiąc gdy podasz napięcie 2V na to wejście, to licznik zaliczy 1 impuls, gdy drugi raz podasz tą "jedynkę logiczną" to na dekoderze, a raczej już na wyświetlaczu będzie cyfra 2. Gdy zbudujesz prosty generator, który w ustalonym przez ciebie tempie bedzie za ciebie podawał kolejno te impulsy, to efekt bedzie taki jak założyłeś na początku. Gdybyś potrzebował odliczanie do 99 to zastosowałbyś wszystko podwójnie, a jak do 999 to potrójnie itd. Z tym, że układ sterujący oczywiście jeden a liczniki tak połączone, że po przepełnieniu jednago, podają impuls na drugi licznik, itd.
  • #21 2153751
    matmic
    Poziom 14  
    A gdzie jest + a gdzie - jak tu jest tylko jedno wyprowadzenie ?
  • #22 2154055
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Co masz na myśli pisząc + i - ? Zasilanie przecież jest na innych wyprowadzeniach. Chyba że chodzi mozliwość dodawania jak i odejmowania impulsów sterujących? Jeżeli tak to ten akurat licznik liczy do przodu. Są jeszcze inne liczniki ale przecież ty wcześniej nic takiego nie potrzebowałeś. Poza tym skoro chcesz więcej wiedzieć o scalakach logicznych (cyfrowych), to przecież jest ich całe mnóstwo i nie sposób je tu i teraz wymieniać. Są liczniki rewersyjne, są rejestry przesuwające dwukierunkowe, etc. Ja już dawno nie śledzę tych spraw i musiałbyś sam zacząć poznawać różne najprostsze bramki, przerzutniki itp. To nie jest trudne, ale musisz o tym poczytać na spokojnie przez kilka wieczorów i bedziesz mógł spokojnie opracowywać bardziej lub mniej złożone układy, typu alarmy, które uwzględniają szereg zależności, warunków jakie im się postawi. Powinieneś umieć zbudować zegar cyfrowy, stoper, jakąś ruletkę itp. Z powodzeniem można także budować na TTl-ach różne dzwonki, syreny alarmowe, generatory itp. Musisz jednak wiedzieć, że wszystko to z czasem zostało zastąpione nową generacją układów scalonych programowalnych i specjalizowanych. Jednak dla amatora, takiego jak ty najlepiej byłoby abyś przeszedł całą tą drogę poznania.
  • #23 2154103
    matmic
    Poziom 14  
    Mnie chodzi co dokładnie podłączyć pod to Count In ??

P.S. Jestem w szkole elektroniczno informatycznej, mam taki przedmiot jak układy cyfrowe i na nim między innymi projektuje multiplekesery, demulti, kodery, dekodery, trankodery itd.
  • #24 2154263
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Akurat najszybciej co mogłem znaleźć w tej chwili to taki schemacik:
    Załączniki:
    • Wysterowanie wskąźnikiem LED ze wspólną katodą. generator.jpg (39.24 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #25 6290094
    kandy2
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam, mam pytanko odnośnie dekodera

A mianowicie jak powinny być ustawione zaciski 0-9 (zwarte -rozwarte) aby wyświetlacz pokazał liczby 0-9 i znaki A-F
  • #26 6291053
    prezeswal
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 177
    Witam.
    Ten dekoder umożliwia wyświetlanie (na wyświetlaczu o wspólnej anodzie :!: ) liczb 0÷9 po zwarciu odpowiedniego przycisku (gdy wszystkie są rozwarte - wyświetlana jest "8").
    Aby móc wyświetlać znaki A÷F należy "dołożyć" jeszcze 5 przycisków i odpowiednią ilość właściwie połączonych diod.
    Pozdrawiam.
    ps. przepraszam, nie 5, tylko 6 :D
  • #27 6291380
    kandy2
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Dzieki wielkie, a jakby ktos pokazal gdzie dolozyc te diody ? bylbym wdzieczny
  • #28 6291797
    prezeswal
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 177
    Tak to wygląda (o ile się nie pomyliłem :D ):

Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu wysterowania wskaźnika siedmiosegmentowego LED ze wspólną katodą, podczas gdy większość dostępnych schematów i układów jest przystosowana do wyświetlaczy ze wspólną anodą. Proponowano modyfikację schematu poprzez zamianę tranzystorów NPN na PNP, odwrócenie polaryzacji i zasilania, aby dostosować układ do wspólnej katody. Zwrócono uwagę, że do realizacji automatycznego liczenia od 0 do 9 i powtarzania cyklu najlepiej użyć układów cyfrowych, takich jak liczniki BCD, dekodery siedmiosegmentowe oraz generatory impulsów o niskiej częstotliwości. Wskazano na popularne układy scalone, które ułatwiają realizację zadania: 74LS90 (licznik BCD), 74LS47 (dekoder siedmiosegmentowy dla wspólnej anody), CD4029 (licznik CMOS), CD4543 (dekoder CMOS) oraz CD4026, który jest licznikiem dziesiętnym z wbudowanym sterowaniem wskaźnikiem siedmiosegmentowym ze wspólną katodą. Podkreślono, że CD4026 wymaga jedynie impulsów zegarowych i rezystorów szeregowych do segmentów. Omówiono także znaczenie wejścia Count In (pin 14) w liczniku 74LS90 jako wejścia impulsów sterujących licznikiem. Zwrócono uwagę, że do sterowania wyświetlaczem ze wspólną katodą nie można bezpośrednio zastosować układów przeznaczonych dla wspólnej anody bez odpowiednich modyfikacji. Wskazano na konieczność stosowania odpowiednich układów scalonych lub modyfikacji schematów, aby uzyskać poprawne działanie wskaźnika siedmiosegmentowego ze wspólną katodą.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA