logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować układ z timerem i wyświetlaczem do odliczania czasu?

front247 19 Gru 2005 23:23 2534 12
REKLAMA
  • #1 2099403
    front247
    Poziom 14  
    Ocena: 23
    mam prośbe do doświadczonych elektronikow.
    Potrzebuje uklad który będzie spelnial następujące zadanie;
    po wlączeniu zalóżmy zasilania w jakimkolwiek sprzęcie ,na zamontowanym wyświetlaczu ,nie wiem?cieklokrystalicznym czy innym(malo sie orientuje),
    wyswietli sie timer ktory będzie odliczal czas powiedzmy od 90 do 0,by na końcu odliczania wyświetlić napis np. ,,gotowy do pracy,,.
    sprawa jest dla mnie o tyle skomplikowana iz moje zainteresowanie elektroniką nie wybiega poza el.analogową ,a tu pewnie potrzebna jest wiedza o ukladach czasowych ,cyfowych,to samo tyczy się wyswietlacza,po prostu nie mam o tym pojęcia.
    może ktoś zechcialby pomóc?
    z gory dzięki i pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 2099583
    tszczesn
    Specjalista - oldradio
    Ocena: 184
    front247 napisał:

po wlączeniu zalóżmy zasilania w jakimkolwiek sprzęcie ,na zamontowanym wyświetlaczu ,nie wiem?cieklokrystalicznym czy innym(malo sie orientuje),
    wyswietli sie timer ktory będzie odliczal czas powiedzmy od 90 do 0,by na końcu odliczania wyświetlić napis np. ,,gotowy do pracy,,.

Jak nie wymagasz napisu na wyświetlaczu, tylko wystarczy ci zapalenia diodki/włączenie piszczyka itp. rzeczy to sprawa jest bardzo prosta, jak musi być ładny wyświetlacz LCD i napis to już procesorek z banalnym programem potrzebny jest. A jaki ma być krok odliczania? Jedna sekunda?
  • REKLAMA
  • #3 2099841
    front247
    Poziom 14  
    tak ,ma to być odliczanie od 90 do 0 sek,no i przydalby sie napis na końcu,chyba ze to bardzo trudne,to sobie podaruje..
    dzieki
    pzdr
    jesli z diodką byloby duzo prościej ,to może rzeczywiscie,tylkjo jak sie do tego zabrać?
  • REKLAMA
  • #4 2099884
    john_t
    Poziom 29  
    Ocena: 89
    Z diodką będzie dużo prościej. Bo jak z LCD i napisy to tylko procesor który musisz oprogramować (narzędzie i umiejętniość programowania) oraz programator. Jeśli z ledką a do tego odmierzany czas ma być w miarę dokładny i powtarzalny to i tak musisz wykorzystać cyfrowy licznik.
    Najpierw należy wykonać prosty multiwibrator astabilny generujący falę prostokątną i ten sygnał podać na licznik o długości słowa 8 bit'ów, czyli
    liczba 90 [dec] = 01011010 [bin] ale to dla przypadku generatora o f=1Hz. A niekoniecznie musi tak być. Można zwiększyć lub zmniejszyć częstotliwość i przeliczyć układ jako dzielnik częstotliwości. Chodzi o to aby tak dobrać częstotliwość aby w 90 sekundzie zapalił się najbardziej znaczący bit. To dla powyższego licznika liczba 128 [dec] = 00000001 [bin] i ta ostatnia jedynka zapali twoją LED lub zainicjuje coś innego.
    Częstotliwość dla tego zdarzenia to f = 128/90.
    Pozdrawiam.
  • #5 2099928
    Piotrek1970
    Poziom 18  
    Ocena: 154
    Oj koledzy z armatą do muchy! Wystarczy stary poczciwy NE555 i kilka elementów. Potencjometrem ustawisz sobie czas ładowania kondensatora i możesz wyregulować czy wolniej czy szybciej ma się włączyć LED lub co innego -przypuszczam, że kolega zrobił wzm. lampowy i czeka na odpowiednią temperaturkę ;-)
  • #6 2100131
    tszczesn
    Specjalista - oldradio
    front247 napisał:
    tak ,ma to być odliczanie od 90 do 0 sek,no i przydalby sie napis na końcu,chyba ze to bardzo trudne,to sobie podaruje..
    jesli z diodką byloby duzo prościej ,to może rzeczywiscie,tylkjo jak sie do tego zabrać?

Do napisu musisz miec procesorek (czyli jak ktoś napisał - umiejętności, bo cena to groszowa jest). Jak nie to pięć scalaków - jakiś generator np. CD4060 dwa liczniki 74192, dwa dekodery do wyświetlacza 7447, oczywiśc ie dwa wyświetlacze i jedna diodka :) Diodę możesz dać w postaci prostokątnej z matowym czołem i tam nakleić napis, który dioda podświetli - wtedy będziesz miał widoczny napis.

A jak nie potrzeba biegających cyfr to wystarczy dowolny uniwibrator w wersji CMOSowej - NE555, 74HC123 itp. scalaki
  • #7 2102291
    front247
    Poziom 14  
    wlasnie mq być tak zeby na malym wyswietlaczu biegly cyfry ,napisu byc nie musi,dzięki zawszystkie odpowiedzi ,ale mam po nich troche mętlik,powiem szczerze ,prosilbym zeby ktoś w miarę możliwości mi to rozrysowal,nie jestem leniwy,ale bez tego nawet nie zaczne.po prostu to wyższa szkola jazdy dla mnie.
    Rzeczywiście to ma być do wzmacniacza na lampach,sygnalizacja zalaczenia napięcia anodowego,ale tylko sygnalizacja,bo napięcie bedzie zalączane ręcznie.
    troche to może bajer ,ale chce to zrobic:D
    dzięki i pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #8 2102952
    john_t
    Poziom 29  
    Ocena: 89
    To nie prościej kupić woltomierz cyfrowy? koszt poniżej 30zł
  • Pomocny post
    #9 2103165
    Piotrek1970
    Poziom 18  
    Na szybko układ, który powinien zadziałać.
    Schemat w Eagle 4.11 :-|
    Zasilanie najlepiej 5V.
    Załączniki:
    • licznikDEC.zip (23.22 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak zbudować układ z timerem i wyświetlaczem do odliczania czasu? licznikDEC.jpg (74.93 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 2103990
    tszczesn
    Specjalista - oldradio
    Piotrek1970 napisał:
    Na szybko układ, który powinien zadziałać.
    Schemat w Eagle 4.11 :-|
    Zasilanie najlepiej 5V.

Dodaj jeszcze wpis wartości '90' wyzwlalany włączeniem zasilania, bo teraz to zacznie liczyć od losowej wartości.

BTW. Wejść CMOSowych nie można zostawiac w powietrzu.
  • #12 2105530
    Piotrek1970
    Poziom 18  
    Przecież jest napisane, że wartość ustawia się za pomocą BCD i jak przepiąć licznik.

Nastawniki BCD znajdziesz w dobrych sklepach z częściami elektronicznymi ;-)
  • #13 2106391
    tszczesn
    Specjalista - oldradio
    Piotrek1970 napisał:
    Przecież jest napisane, że wartość ustawia się za pomocą BCD i jak przepiąć licznik.

Te literki na schemacie są tak nieczytelne, że prawdę mówiąc się w nie nie wycztywałem...

Piotrek1970 napisał:
    Nastawniki BCD znajdziesz w dobrych sklepach z częściami elektronicznymi ;-)

Nastawnik BCD do jednorazowej nastawy to lekki overkil :)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy budowy układu elektronicznego z timerem i wyświetlaczem do odliczania czasu od 90 do 0 sekund, z możliwością wyświetlenia napisu „gotowy do pracy” po zakończeniu odliczania. Autor ma ograniczoną wiedzę w elektronice cyfrowej i prosi o pomoc. Propozycje rozwiązań obejmują użycie mikrokontrolera z prostym programem do obsługi wyświetlacza LCD lub LED, co wymaga umiejętności programowania i programatora. Alternatywnie sugerowano prostsze układy analogowe i cyfrowe, takie jak timer NE555 do generowania impulsów czasowych, liczniki cyfrowe (np. CD4060, 74192) oraz dekodery do wyświetlaczy 7-segmentowych (7447). Wskazano, że do wyświetlania cyfr na małym wyświetlaczu konieczne jest zastosowanie procesora lub układów cyfrowych, a do prostszej sygnalizacji można użyć diody LED. Podkreślono konieczność stabilnego źródła taktowania (np. generator astabilny) i prawidłowego ustawienia wartości startowej licznika (np. za pomocą nastawnika BCD). Zaproponowano również gotowe schematy w programie Eagle oraz możliwość zakupu taniego woltomierza cyfrowego jako alternatywę. Dyskusja zawierała uwagi dotyczące poprawnego podłączenia wejść CMOS i praktycznych aspektów realizacji projektu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA