logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TV UNITRA Helios TC500 - niestabilne napięcie ARCz, odstrajanie stacji

wazzie 01 Sty 2006 20:21 1266 9
REKLAMA
  • #1 2136740
    wazzie
    Poziom 17  
    Ocena: 36
    Witam,
    Jak w temacie - TV UNITRA Helios tc500, odstraja sie od ustawionych stacji. Wymieniłem moduł programatora - złożyłem ze sterowaniem zdalnym i teletekstem, podmieniłem głowicę w.cz - nie pomogło. Napięcie ARCz nie jest stabilne - powoli opada od ustawionej, przez regulację rdzenia w cewce, wartości.
    Ktoś ma jakiś pomysł?

pozdrawiam
    wazzie
  • REKLAMA
  • #2 2136766
    Wł Albrecht
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Prawie odpowiedziałeś sobie na pytanie-niestabilne ARCz do wymiany kondensator filtra lub filtr ARCz.
    Najczęściej-lub okolice.
  • #3 2136864
    ferdeka
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    przedmówca ma racje a co z zenerą 33v ? jeśli nigdy wcześnie nie wkładałeś zdalnego do heliosa to pewnie nie wiesz że bardzo ważne jest zestrojenie filtrów w ukł. p.cz.
  • REKLAMA
  • #4 2136921
    wazzie
    Poziom 17  
    Z jaką zenera? Chodzi o napięcie Uwar? Masz rację - zdalne sterowanie wkładam po raz pierwszy. Jedyne co ruszałem w p.cz. to wymiana trzech elektrolitów i regulacja L-59. reszty wolałem nie ruszać. Cóż jeszcze mogę uczynić?

pozdrawiam
    wazzie
  • #5 2137067
    marpiasek
    Poziom 27  
    Ocena: 41
    Wymień UL 1550, kondesatory ceramiczne w torze napięcia warikapowego.
  • REKLAMA
  • #6 2137639
    54amator
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    Sprawdż kondensator przy L59 100pF profilaktycznie go wymień.
    Pprzy okazji sprawdż zimne luty.
    Warto też sprawdziś L59 możliwe jest zwarcie do kubka.
    pozdrawiam
  • #7 2137789
    Zdzisław Osmulski
    Poziom 30  
    Ocena: 14
    Spróbuj odłączyć ARCZ i będziesz mógł sprawdzić czy to właśnie ARCZ powoduje odstrajanie.Ponieważ to są b.odległe czasy kiedy montowało się zdalne to nie pamiętam szczegółów.Pamiętam że w niektórych trzeba było dobierać dzielnik do prawidłowego działania ARCZ.Czy to zdalne montowałeś z jakąś dokumentacją czy to z odzysku?Podaj na jakim procesorze jest to zdalne.
  • #8 2137813
    wazzie
    Poziom 17  
    Witam,
    modół zdalnego pochodzi z odzysku, - jest firmy KA-EL, dokumentacja do niego którą znalazłem:
    Nieaktywne linki użytkownika usunięte. [@m]

wcześniej w tv była szufladka z czterema przyciskami, ale też sie rozstrajał.

pozdrawiam
    wazzie
  • REKLAMA
  • #10 2139398
    Zdzisław Osmulski
    Poziom 30  
    Ocena: 14
    Mam taką sugestię ,należałoby to wszystko usystematyzować inaczej nic z tego nie będzie.Należałoby po kolei sprawdzić i napisać.Nap.33V w czasie zmian stabilne,Napięcie warikapowe w czasie zmian stabilne(lub nie),po odłączeniu ARCZ napięcie ARCZ(na głowicy) stabilne lub nie.W programatorach najczęściej wytarte były ptencjometry i podaj jaki procesor jest w zdalnym.

Podsumowanie tematu

✨ W telewizorze UNITRA Helios TC500 występuje problem z odstrajaniem się stacji, spowodowany niestabilnym napięciem ARCz, które powoli opada mimo regulacji rdzenia cewki. Wymiana modułu programatora, głowicy w.cz oraz elektrolitów w torze p.cz. nie rozwiązała problemu. Sugerowane przyczyny to uszkodzony kondensator filtra lub filtr ARCz, konieczność wymiany układu UL1550 oraz kondensatorów ceramicznych w torze napięcia warikapowego. Zalecane jest także sprawdzenie kondensatora 100pF przy L59, kontrola zimnych lutów i ewentualne zwarcie L59 do kubka. Wskazano na istotność zestrojenia filtrów w układzie p.cz., zwłaszcza przy montażu zdalnego sterowania, które w tym przypadku pochodzi z odzysku (firma KA-EL). Proponowano odłączenie ARCz w celu weryfikacji jego wpływu na odstrajanie oraz przelutowanie głowicy, szczególnie toru ARCz. W programatorach często zużywają się potencjometry, co również może wpływać na stabilność. Zalecane jest systematyczne sprawdzenie napięcia 33V, napięcia warikapowego oraz napięcia ARCz na głowicy podczas zmian, a także identyfikacja procesora w module zdalnego sterowania.
REKLAMA