logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Unitra Helios TC706 - Klękające zasilanie, połowa napięć z przetwornicy.

Daniel1300 21 Kwi 2023 13:25 564 10
REKLAMA
  • #1 20549749
    Daniel1300
    Poziom 14  
    Ocena: 83
    Witam, mam problem z Heliosem, podczas użytkowania po prostu zwęził się o połowę obraz, oraz rozjechała synchronizacja, fonia zaczęła buczeć. Rozebrałem telewizor i zmierzyłem napięcia na przetwornicy (w której oczywiście wymieniłem kondensatory wcześniej): prawie wszystkie są zaniżone o połowę.
    Na przetwornicy brak śladów przepalenia czegokolwiek.
    Po wyjęciu przetwornicy i obciążeniu żarówką 60 W, napięcie 142 V jest zaniżone o 20 V, pozostałe napięcia są w normie (lecz bez obciążenia). Transformator na płycie przetwornicy wydaje przy tym dźwięk "skwierczenia".

Czy w tym wypadku, i przy takiej metodzie pomiaru, szukać uszkodzenia w przetwornicy, czy raczej w odbiorniku? Poniżej film z uszkodzeniem.

• REKLAMA
  • #2 20549873
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7788
    Ewidentnie uszkodzony tor odchylania pionowego (TDA 1170S jak dobrze pamiętam), uszkodzony stopień wyjściowy TDA. Dlatego masz "uciętą" jedną połówkę ekranu oraz przydźwięk i przeciążenie zasilacza. Bardzo rzadko zdarzały się usterki cewek odchylających.
  • REKLAMA
  • #3 20549886
    emik
    Poziom 34  
    Ocena: 651
    Daniel1300 napisał:
    Rozebrałem telewizor i zmierzyłem napięcia na przetwornicy (w której oczywiście wymieniłem kondensatory wcześniej): prawie wszystkie są zaniżone o połowę.

Które kondensatory wymieniłeś, bo chyba pominąłeś główny za mostkiem C507 47uF+47uFuF/350V. Jakie masz na nim napięcie?
    ArturAVS napisał:
    uszkodzony stopień wyjściowy TDA. Dlatego masz "uciętą" jedną połówkę ekranu oraz przydźwięk i przeciążenie zasilacza.

Diagnoza odrobinę nietrafiona.
  • REKLAMA
  • #5 20549921
    kazikszach
    Poziom 39  
    Ocena: 1100
    emik napisał:
    Daniel1300 napisał:
    Rozebrałem telewizor i zmierzyłem napięcia na przetwornicy (w której oczywiście wymieniłem kondensatory wcześniej): prawie wszystkie są zaniżone o połowę.

Które kondensatory wymieniłeś, bo chyba pominąłeś główny za mostkiem C507 47uF+47uFuF/350V. Jakie masz na nim napięcie?
    ArturAVS napisał:
    uszkodzony stopień wyjściowy TDA. Dlatego masz "uciętą" jedną połówkę ekranu oraz przydźwięk i przeciążenie zasilacza.

Diagnoza odrobinę nietrafiona.

Też zalecam sprawdzenie tego kondensatora, a pion to raczej ze zbyt małego napięcia zasilającego.
  • #6 20550858
    Daniel1300
    Poziom 14  
    Panowie, wymieniłem absolutnie wszystkie kondensatory, łącznie z "beczkami z gumką" 47uf 350V ;)

kaz69 napisał:
    A co z regulacją napięcia zasilacza potencjometrem, czy jest?

Tak, potencjometr reaguje na zmianę rezystancji.
  • REKLAMA
  • #7 20551211
    emik
    Poziom 34  
    Ocena: 651
    Daniel1300 napisał:
    Panowie, wymieniłem absolutnie wszystkie kondensatory, łącznie z "beczkami z gumką" 47uf 350V

A dowiemy się jakie jest napięcie na nim w czasie pracy?
  • #8 20551238
    TAAG
    Poziom 20  
    Ocena: 54
    Hmm..

Wygląda na to, że problem z twoim telewizorem jest związany z niewłaściwym działaniem przetwornicy napięcia, a w szczególności z niskim napięciem wyjściowym. Niskie napięcia mogą prowadzić do problemów z synchronizacją obrazu i dźwięku oraz buczącej fony.

Możliwe przyczyny takiego stanu rzeczy to uszkodzenie transformatora, tranzystora lub diody prostowniczej w przetwornicy. Skwierczący dźwięk transformatora również wskazuje na uszkodzenie lub nieprawidłową pracę przetwornicy.

Możesz spróbować wymienić uszkodzone elementy w przetwornicy lub wymienić całą przetwornicę na nową.

Ale mogę się mylić...
  • #10 20873132
    Daniel1300
    Poziom 14  
    Sprzęt naprawiony - wymiana na drugą przetwornicę i śmiga jak dawniej. Prawdopodobną przyczyną było uszkodzenie transformatora lub tranzystora BU w starej przetwornicy. Do czasu naprawy tamtej (odłożyłem na półkę), czyli kupna brakującego transformatora i tranzystora na zamianę (stary na pomiarach jest niby OK) - nie dowiem się, co dokładnie, ale grunt, że telewizor znowu pracuje.
  • #11 20873134
    Daniel1300
    Poziom 14  
    Sprzęt naprawiony - wymiana na drugą przetwornicę i śmiga jak dawniej. Prawdopodobną przyczyną było uszkodzenie transformatora lub tranzystora BU w starej przetwornicy. Do czasu naprawy tamtej (odłożyłem na półkę), czyli kupna brakującego transformatora i tranzystora na zamianę (stary na pomiarach jest niby OK) - nie dowiem się, co dokładnie, ale grunt, że telewizor znowu pracuje.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z telewizorem Unitra Helios TC706, polegający na zwężeniu obrazu, rozjechaniu synchronizacji oraz buczeniu dźwięku. Po rozebraniu urządzenia i pomiarze napięć na przetwornicy, stwierdzono, że większość napięć jest zaniżona o połowę. Użytkownik wymienił wszystkie kondensatory, w tym kluczowy kondensator 47uF/350V, a także sprawdził potencjometr. W odpowiedziach zasugerowano, że problem może leżeć w uszkodzeniu toru odchylania pionowego, transformatora lub elementów przetwornicy. Po wymianie przetwornicy telewizor został naprawiony, a prawdopodobną przyczyną usterki były uszkodzenia transformatora lub tranzystora BU.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA