Witam, mam problem z Heliosem, podczas użytkowania po prostu zwęził się o połowę obraz, oraz rozjechała synchronizacja, fonia zaczęła buczeć. Rozebrałem telewizor i zmierzyłem napięcia na przetwornicy (w której oczywiście wymieniłem kondensatory wcześniej): prawie wszystkie są zaniżone o połowę.
Na przetwornicy brak śladów przepalenia czegokolwiek.
Po wyjęciu przetwornicy i obciążeniu żarówką 60 W, napięcie 142 V jest zaniżone o 20 V, pozostałe napięcia są w normie (lecz bez obciążenia). Transformator na płycie przetwornicy wydaje przy tym dźwięk "skwierczenia".
Czy w tym wypadku, i przy takiej metodzie pomiaru, szukać uszkodzenia w przetwornicy, czy raczej w odbiorniku? Poniżej film z uszkodzeniem.
Na przetwornicy brak śladów przepalenia czegokolwiek.
Po wyjęciu przetwornicy i obciążeniu żarówką 60 W, napięcie 142 V jest zaniżone o 20 V, pozostałe napięcia są w normie (lecz bez obciążenia). Transformator na płycie przetwornicy wydaje przy tym dźwięk "skwierczenia".
Czy w tym wypadku, i przy takiej metodzie pomiaru, szukać uszkodzenia w przetwornicy, czy raczej w odbiorniku? Poniżej film z uszkodzeniem.