logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Onwa Turbo - brak nadawania mimo wymiany drivera i końcówki C2075

raf13 04 Sty 2006 17:32 6399 13
REKLAMA
  • #1 2110029
    raf13
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Witam
    Mam onwę turbo i nie ma w niej nadawania, po naciśnięciu nośnej wskazówką miernika mocy tylko odchyli się troszkę i zaraz spada na 0.Wymieniłem drivera, końcówkę C2075, i nic.Zasilanie drivera ok, rezystor 10 om też.Nie jest to też wina końcówki C2075 (chodzi mi o podróbki), zakładałem również od dobrego innego radia.
    Proszę was o pomoc elektrodowicze.
    POzdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 2110278
    kriss51
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 482
    sprawdz miernikiem czestotliwosci co przychodzi na driver.jak synteza nie jest w synchronizacji podczas nadawania to tranzystor przed driverem nie ma zasilania to taki zabezpieszenie w kazdym CB.pozdro
  • #3 2110628
    raf13
    Poziom 13  
    Jest mały problem ponieważ nie posiadam miernika częstotliwości.Założyłem od innego radia tranzystor C 3198 (umiejscowiony jest on przed driverem) i wynik następujący: Nadawanie jest tylko nie na wszystkich bandach np. jeżeli nadawanie jest na prawej i podstawowej to na lewej brak.Prawie za każym włączeniem radia brak nadawania jest na innej bandzie.
  • REKLAMA
  • #4 2110801
    medicb
    Poziom 28  
    Ocena: 64
    kriss51 napisał:
    sprawdz miernikiem czestotliwosci co przychodzi na driver.jak synteza nie jest w synchronizacji podczas nadawania to tranzystor przed driverem nie ma zasilania to taki zabezpieszenie w kazdym CB.pozdro

Co to znaczy ... "synteza nie jest w synchronizacji podczas nadawania" :) rozwiń temat proszę. I jeszcze tranzystor nie ma zasilania ... ?
  • REKLAMA
  • #5 2110832
    sq6ade
    Poziom 40  
    Ocena: 285
    Sorki że wtrące 3 grosze.
    kriss51 dobrze prawi - to jest zabezpieczenie polegające na tym aby przy braku synchro PLL nie można było nadawać (radio nadawało by na niekontrolowanej częstotliwości). Z reguły stosuje się klucz blokujący zasilanie stopnia wzmocnienia nadajnika
    Trzeba sprawdzić PLL (zestrojenie,zimne luty,klucz dopinający pojemność do VCO przy TX itd).
  • #6 2146052
    raf13
    Poziom 13  
    Witam
    Mam onwę turbo nadawanie jest tylko nie na wszystkich bandach np. jeżeli nadawanie jest na prawej i podstawowej to na lewej brak.Prawie za każym włączeniem radia brak nadawania jest na innej bandzie.Jeżeli jest już nośna na którejś z band to jeżeli powiem coś do mikrofonu wskazówka miernika mocy spada na 0.Zimne luty odpadają.
    Wymieniłem drivera, końcówkę C2075, i nic.Zasilanie drivera ok, rezystor 10 om też.Nie jest to też wina końcówki C2075 (chodzi mi o podróbki), zakładałem również od dobrego innego radia.
    Proszę was o pomoc elektrodowicze.
    Pozdrawiam
  • #7 2146447
    Kamil82
    Poziom 14  
    Ocena: 30
    Poszukaj na elektrodzie były opisywane problemy z nadawaniem.A przypadkiem to radyjko nie jest rozstrojone na filtrach?
  • #8 2146738
    raf13
    Poziom 13  
    Szukałem na elektrodzie ale nigdzie nie znalazłem postu w którym chociaż podobny miałby ktoś problem do mojego.Po filtrach nie widać żeby ktoś tam grzebał.
  • #9 2147542
    welek
    Poziom 19  
    Ocena: 23
    Jeśli jest tak jak opisujesz to nie sprawa stopnia końcowego tylko VCO.
    Sprawdź luty w okolicach VCO. Najlepsza metoda „PUKAJEWA”
    :D
  • Pomocny post
    #10 2147712
    medicb
    Poziom 28  
    Ocena: 64
    Oj ludzie! Niektóre posty powtarzacie po 5 razy ... czytać, czytać i jeszcze raz czytać! I często radzę używać "Szukaj" ... !
    1. Sprawdz czy w filtrze obok syntezy nie jest przypadkiem ukruszony rdzeń - ferryt. Jak co to wymień i możesz wcisnąć przed wkręceniem nowego jeden włosek gumeczki wyciągniętej ze starych babcinych gaci, żeby nowy rdzeń nie latał.
    2. Jak jest cały to pokręcaj nim delikatnie przy włączonym TX w lewo i prawo. Sprawdzisz w ten sposób kiedy będzie znikało TX na której bandzie. Ustaw optymalnie na środku i powinno być ok.
    3. I jak napisał poprzednik oblutuj VCO.
  • #11 2177261
    raf13
    Poziom 13  
    Witam
    Przpraszam że się tak długo nie odzywałem ale nie maiałem czasu.
    A więc tak:
    -VCO oblutowane (metodę "pukajewa" też zastosowałem ale nic nie dało)
    -rdzeń cały
    -kręcić nim nie kręciłem ponieważ widać że nikt tam nie grzebał-nie wiem czy jest sens to ruszać
    Co jeszcze może być przyczyną braku TX?
    Pozdrawiam
  • #12 2182187
    fgh98
    Poziom 18  
    Ocena: 42
    Masz jedno wyjscie miernik Wcz i od początku stroic.Jeżeli oczywiscie koncówka jest w porządku i prawidłowo zasilana.
    Powodzenia
  • REKLAMA
  • #13 2198346
    POLICJA 997
    Poziom 13  
    A moze ma roztrojone obwody, niech ruszy leko cewka kolo syntezy mi tez nie nadawala leki obrut jakie 3/4 powino poprawic nadawanie chyba ze byla grzebana i to pytanie zadaje autorowi postu niech napisze wiecej szczegółów???
  • #14 2203198
    raf13
    Poziom 13  
    Witam
    Radyjko ruszyło.Wymieniłem filtr koło syntezy tylko że teraz mam tylko ok 2-3W mocy.Którymi filtrami jeszcze kręcić by ją podnieś do 4W?
    Kręciłem tym co wymieniłem ale lepiej się już nie da.
    Pozdrawiam

Dodano po 4 [godziny] 11 [minuty]:

Witam
    Wszystko jest już ok.Miernik mocy mi szwankował i nie pokazywał dokładnej mocy.
    Dziękuję wszystkim za pomoc.
    pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył braku nadawania w radiu CB Onwa Turbo, mimo wymiany drivera i końcówki mocy C2075 oraz sprawdzenia zasilania i rezystora 10 om. Nadawanie pojawiało się tylko na niektórych pasmach, a przy próbie mówienia moc spadała do zera. Wskazywano na możliwe problemy z synchronizacją syntezy częstotliwości (PLL), która blokuje zasilanie stopnia końcowego nadajnika w przypadku braku synchronizacji. Zalecano sprawdzenie i przelutowanie obwodów wokół VCO, kontrolę filtra i rdzenia ferrytowego przy syntezie oraz delikatne strojenie rdzenia podczas nadawania. Po wymianie filtra koło syntezy radio zaczęło nadawać, jednak moc była obniżona do około 2-3 W. Ostatecznie problemem okazał się uszkodzony miernik mocy, który nie pokazywał prawidłowej wartości, a radio działało poprawnie.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA