logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Błąd ochrony systemu Windows ME przy zamykaniu komputera - co robić?

ralphralph 23 Kwi 2003 00:47 2047 8
REKLAMA
  • #1 195148
    ralphralph
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam.

Gdy chcę zakończyć pracę mojego komputera, to pojawia mi się taki komunikat:

:arrow: Błąd ochrony systemu Windows. Należy ponownie uruchomić komputer. System zatrzymany. :?:

Komunikat ten pojawia się w chwilę po ukazaniu się ekranu z informacją, że MOŻNA BEZPIECZNIE WYŁĄCZYĆ KOMPUTER.
    Przeinstalowanie systemu nic nie dało :(

Co może być przyczyną pojawiania się tego komunikatu? Proszę o jekąś poradę.

Dodam, że mam Windows'y ME
  • REKLAMA
  • #2 195272
    Żywioł22
    Poziom 12  
    WITAM

Wydaje mi sie ze masz uwalona pamiec :(
    Sprobuj wlozyc inna kosc, a jak masz kilka w kompie to wyjmuj po kolei, az odkryjesz winowajce.

Chociaz moze to nie byc to.
  • #3 195312
    Kodra
    Poziom 15  
    Ocena: 11
    Owego czasu miałem takie przypadki z ECS K7S5A. Po instalacji WIN98 i próbie ponownego uruchomienia systemu od razu wyskakiwał błąd. Oczywiście pierwsza sprawa to sprawdzenie pamięci ale po zainstalowaniu sterowników VXD i AGP zazwyczaj pomaga.
  • REKLAMA
  • #4 195313
    piekarz
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    A może program antywirusowy? Zdarzyło mi się podobnie z Norton Antivirus. Trzeba wyłączyć opcję skanowania dyskietki przy zakończeniu pracy systemu lub zmienić antywirusa na nowszą wersję.

Pozdrawiam.
  • #5 195475
    DukE
    Poziom 20  
    Ocena: 4
    Watpie ze to wina kosci ,bo juz nie raz tak mialem z roznymi kompami i roznymi kosciami .. na kosciach firmy Siemens tez mi sie to zdarzalo.. format ,przeinstalowanie systemu i wgranie w/w sterow powinno rozwiazac sprawe
  • REKLAMA
  • #6 195632
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 240
    Do któreś wersji windowsa był specjalny patch usuwający tę niedogodność. Nie pamiętam do której ale to było raczej któreś z 95/98/me.
  • #7 197952
    ralphralph
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Czyli z tego co rozumiem to:
    1. muszę zainstalować sterowniki VXD i AGP
    2. jeśli problem będzie się nadal powtarzać, to mam zwaloną pamięć, tak?

Co do uściślenia nie mam żadnego rezydującego programu antywirusowego i mam tylko jedną kość pamięci.

:arrow: elektryk
    Może pamiętasz jak się ten patch nazywa :roll:
  • REKLAMA
  • #9 198816
    MCbx
    Poziom 28  
    Ocena: 26
    W pracy (PI 200, 64MBRAM, Dysk Seagate Medalist 6.4GB), wywalało takiego pięknego screena z błędem podczas odczytów pliku na dysku. Po włączeniu proga diagnostycznego okazało się, że dysk jest cały w uszkodzonych sektorach, a następnie dysk padł. Sprawdź twardego, najlepiej Nortonem DiskDoctorem z testem powierzchni!

Podsumowanie tematu

✨ Problem pojawiającego się błędu ochrony systemu Windows ME przy zamykaniu komputera może mieć kilka przyczyn. Jedną z nich jest uszkodzona pamięć RAM – zaleca się testowanie kości pamięci poprzez ich wymianę lub wyjmowanie kolejnych modułów. Inna możliwa przyczyna to brak odpowiednich sterowników VXD i AGP, których instalacja często rozwiązuje problem, zwłaszcza na płytach głównych takich jak ECS K7S5A. Warto również sprawdzić, czy nie jest aktywny program antywirusowy, np. Norton Antivirus, który może powodować konflikt przy zamykaniu systemu; wyłączenie skanowania dyskietek lub aktualizacja antywirusa może pomóc. Dodatkowo, dla systemów Windows 95/98/ME istniał specjalny patch eliminujący ten błąd, który można znaleźć na stronie Microsoft. W niektórych przypadkach błąd może być spowodowany uszkodzeniem dysku twardego – zaleca się przeprowadzenie testu powierzchni dysku za pomocą narzędzi diagnostycznych, np. Norton DiskDoctor. Przeinstalowanie systemu bez instalacji odpowiednich sterowników i aktualizacji zwykle nie rozwiązuje problemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA