logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zacinanie się Windows ME na Athlon 1700 XP - możliwa awaria dysku?

willygo 17 Gru 2004 20:40 1515 16
REKLAMA
  • #1 1068436
    willygo
    Poziom 11  
    Jest sobie komp: Athlon 1700 xp, płyta mercury, 256+64 sdram, radeon 9000 pro 64 mb, dysk segate barracuda 40 gb.

Problem się zaczął w momencie instalacji windowsa ME.
    Gdy w czasie instalacji była możliwość utworzenia dyskietki startowej – proces trwał ten strasznie długo (nawet przy próbie anulowania go) i nie dało się zainstalować systemu ( ale w wyciągnięcie dyskietki pomogło i poszło dalej).

Komp pochodził parę dni i teraz jest nowy problemik – przy ładowaniu windowsa pulpit się zacina i nic się nie da zrobić.

Czy wie ktoś, w czym może tkwić problem.
    Mi się wydaje, że to może być dysk (czy można sprawdzić to jakimś programem, który odpaliłbym po podpięciu drugiego dysku).

Dzięki za pomoc.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1068442
    md
    Poziom 41  
    Ocena: 788
    Na stronie producenta znajdziesz program do diagnozowania i testowania dysków. Program ten mieści się na dyskietce, więc nie musisz mieć dodatkowych dysków ani innych narzędzi
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 1068498
    Jedrek71
    Poziom 16  
    Ocena: 1
    A sprawdź czy tasma łącząca dysk z kontrolerem na płycie jest dobrze podpięta?Tzn czy wtyczka mającabyć wpięta w płytę,nie jest przy dysku.
  • #4 1068521
    willygo
    Poziom 11  
    wątpię, żeby chodziło o taśmę bo zawsze chodziło z takim ustawieniem (ale oczywiście sprawdzę we wtorek bo wtędy bedę miał dostęp do tego kompa)
  • Pomocny post
    #5 1068543
    Jedrek71
    Poziom 16  
    A czy instalację nowego systemu robiłes raz,czy kilka i za kazdym razem to samo?Kompy potrafią[jak zapewne zauważyłes]robić różne niespodziewajki.Zacinający się pulpit-tzn zwis-tak?
  • #6 1068546
    willygo
    Poziom 11  
    tylko raz instalowałem, jutro sprobuje jeszcze raz, może xpek ruszy:)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 1068548
    patryk_mirek
    Poziom 18  
    Ocena: 11
    mam nadzieje ze to cos pomoze:
    wg mnie najlepszy sposob na wykrycie problemu(lub tego co moze go powodowac) jest
    1.wziac wylaczyc wszystko w biosie(lub po prostu load optimal settings/deafult settings)
    2.wyjac wszystkie karty z plyty,poodlaczac wszystko i podlaczyc niezbedne urzadzenia(karta graf. klawiatura mysz,od nowa kable od dysku,cd i fdd)
    3.ustawic fsb na 100 z doswiadczenia wiem ze to powinno cos pomoc

jesli problem zniknie po wykonaniu p2 to problem powoduje jakis sprzet podlaczony do komputera.

mi zdarzalo sie ze sie proc przegrzewal(lub to z braku dobrej pasty termoprzewodzacej miedzy procem a radiatorem albo pozniej przez to ze zaduzo chodzil podkrecony)i tuwlasnie byl najczesciej problem -z fsb

ps. co do stacji dyskietek to byly problemy z instalacja w przypadku nieprawidlowego podlaczenia kabla lub braku zasilania(tak ze wogole nie halasowala)-system myslal, myslal, ale nie mogl sie dogadac ze stacja dyskietek
  • Pomocny post
    #8 1068612
    Philip26
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    a moze masz zawirusowanego biosa, cyrki sie dzieja ja mialem podobny problem i kupilem nowy dysk, najgorsze bylo to ze jak wsadzilem nowy dysk to problem pozostal ten sam. Zrob tak jak polecono ci wyzej z ustawieniami biosu tylko najpierw wyjmij na czas okolo 1 minuty bateryjke z biosu. Nie zaszkodzi a byc moze pomoze a jezeli masz drukarke ktora reaguje na klawisz print screen to wydrukuj sobie ustawienia biosu jezeli nie chcesz korzystac pozniej z default a nie znasz sie za bardzo na usawieniach biosu.
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #9 1068646
    Samuraj
    Poziom 35  
    Ocena: 616
    Philip26 napisał:
    a moze masz zawirusowanego biosa, cyrki się dzieja ja mialem podobny problem i kupilem nowy dysk, najgorsze bylo to ze jak wsadzilem nowy dysk to problem pozostal ten sam. Zrob tak jak polecono ci wyzej z ustawieniami biosu tylko najpierw wyjmij na czas okolo 1 minuty bateryjke z biosu. Nie zaszkodzi a byc moze pomoze a jezeli masz drukarke ktora reaguje na klawisz print screen to wydrukuj sobie ustawienia biosu jezeli nie chcesz korzystac pozniej z default a nie znasz się za bardzo na usawieniach biosu.
    pozdrawiam

Człowieku co ty piszesz !!! Widziałes kiedys wirusa w Biosie, jak cos to najprawdopodobnie miałes namieszane w ustawieniach a nie jakis tam wirus. Dlatego pomogło wyczyszczenie ustawień.
  • Pomocny post
    #10 1068820
    Philip26
    Poziom 13  
    Nigdy wczesniej nie widzialem dlatego kupilem drugi dysk. A ustawien nie zmienialem a problem pojawil sie sam. Dziwne jednak ze po wyjeciu baterii ustapilo. Jestes pewien ze w biosie nie moze byc wirusa bo to powiedzial mi informatyk i to calkiem niezly zreszta.
  • Pomocny post
    #11 1068840
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10432
    Nie moze byc viursa w biosie, za to CIH (Czarnobyl) moze skasowac bios ale to zupelnie cos innego, informatyka ucza w szkole programowac i innych zbednych rzeczy, dlatego malo ktory ma jakies pojecie o kompuerach <- pewnie zaraz posypia sie na mnie gromy za to zdanie, ale taka jest prawda :P
  • Pomocny post
    #12 1068850
    Philip26
    Poziom 13  
    chyba zaloze posta z pytaniem o wirusa w biosie bo strasznie mnie to zdezorientowalo teraz.
    pozdrawiam.
  • #13 1068966
    willygo
    Poziom 11  
    dziękuję za zaiteresowanie
    zastosuję się do wszystkich wskazówek
    coś musi pomóc
  • #14 1069010
    ajek
    Poziom 15  
    Witam
    Tak na spokojnie to spróbuj ustawić w biosie optimal setting na koniec nie zapomnij o F10 Y i enter.Jeśli to nie pomoże to spróbuj jeszcze raz wgrać cały system nie rozumiem dlaczego 98ME a nie 98SE jak już chcesz koniecznie 98.Jak zapyta o stworzenie dyskietki startowej w razie problemów daj anuluj i dalej.Kumpel kiedyś np. wgrywał Windowsa SE akuratnie i miał porysowaną płytę trochę system nie załadował się normalnie tylko podczas instalacji informował że nie może skopiować pliku a ten głąb zamiast skołować nowy system na względnym CDROMIE to dawał mu non stop pomiń i później też się zdziwił dlaczego mu hamuje i wyświetla komunikaty o błędzie systemu mówił nie rozumiem dopiero 3 min.temu nowy system wgrałem?????????? :cry:
    Pozdrawiam
  • #15 1070973
    Jedrek71
    Poziom 16  
    Tak tylko czarnobyl był tak wredny,o innych przypadkach nie słyszałem.
  • #16 1071017
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6453
    Nie ma wirusa, który by się instalował w BIOSie, są za to wirusy instalujące się w pamięci RTC (zegara czasu rzeczywistego) lub CMOS. Są jednak rzadkie i stare a wyjęcie batrii lub clear CMOS je usuwa.
  • #17 1071339
    qantas
    Poziom 12  
    Ocena: 27
    A może to uruchomiony antyvir.
    mnie MKS2004 tak zwolnił kompa że musiałem go odinstalować bo niedało się pracować.
    pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Komputer z procesorem Athlon 1700 XP, płytą Mercury, pamięcią SDRAM 256+64 MB, kartą graficzną Radeon 9000 Pro 64 MB oraz dyskiem Seagate Barracuda 40 GB ma problem z instalacją systemu Windows ME. Instalacja zawiesza się podczas tworzenia dyskietki startowej, a po instalacji system zacinający się pulpit uniemożliwia pracę. Sugerowano sprawdzenie połączenia taśmy dysku z kontrolerem, reset ustawień BIOS do optymalnych lub domyślnych, odłączenie zbędnych urządzeń, ustawienie FSB na 100 MHz oraz kontrolę temperatury procesora. Zalecano użycie narzędzia diagnostycznego producenta dysku do testów. Dyskusja poruszyła także kwestie wirusów BIOS, które są mało prawdopodobne, oraz wpływ oprogramowania antywirusowego na wydajność systemu. Proponowano ponowną instalację systemu, ewentualnie z Windows 98 SE zamiast ME, oraz anulowanie tworzenia dyskietki startowej podczas instalacji. Wyjęcie baterii BIOS i reset CMOS mogły pomóc w rozwiązaniu problemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA