logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

NEC 338 – biały ekran po wymianie karty SIM, czy to kwestia oprogramowania?

*HaKeR* 05 Sty 2006 15:52 1709 8
REKLAMA
  • #1 2149097
    *HaKeR*
    Poziom 26  
    Ocena: 76
    Sytuacja wygląda tak: klijent zmienił kartę w swoim Nec-u 338 i po włączeniu wyświetlacz zaświecił się tylko na biało i tak jest do tej pory. Po włączeniu tylko biały wyświetlacz! Czy ktoś miał podobny przypadek??
    Nie długo będe miał fleshera do 338 może to wina softu:/
  • REKLAMA
  • #2 2563776
    cobba
    Poziom 15  
    Ocena: 30
    Mam identyczny problem!!
    Bialy wyswietlacz, telefon reaguje na wcisniecie klawiszy (slychac dzwiek).
    Poza tym nic :(

Prosze o pomoc.
    PS> Jak mozna dostac sie do wyswietlacza w tym telefonie??

pozdro :)
  • #3 2563968
    pawel
    Spec od GSM
    Ocena: 40
    przy wgraniu polaka do e338 mialem dwa razy taki przypadek z bialym lcd i napisem Nec, w nich pomogla naprawa imei'a przez nec crazzy 3g...
  • REKLAMA
  • #4 2564004
    cobba
    Poziom 15  
    Ocena: 30
    Dziekuje za info :)
  • REKLAMA
  • #5 2565150
    Multi_COM
    Spec od GSM
    Ocena: 59
    Crazzy v6.0 - naprawa IMEI i reset EEPROMu - kabel COM
    Crazzy PL FLasher- downgrade do SV03 po kablu USB
    Crazzy v5 albo v6 (v5 USB, v6 COM) aby odblkoowac i wszystko dziala
  • REKLAMA
  • #6 3543463
    cadd
    Poziom 2  
    Proszę o dokładniejszy opis jak i co zrobić aby NEC ?( w moim przypadku e 228) "zmartwychwstał"... jakim kablem, przy pomocy jakiego programu i w jaki sposób? Proszę o opis krok po kroku bo nigdzie nie mogłem znaleźć szczegółów jak to zrobić - są tylko pobierzne informacje a nie każdy jest specjalistą w tej dziedzinie :)Z góry dzięki za info...
  • #7 3543491
    chief
    Poziom 22  
    Ocena: 40
    cadd odgrzebałeś stary temat, przecież Multi_Com napisał jak i czym wykonać. Musisz mieć kabel com do neca i naprawić imei, często wystarczy tylko tyle i jest ok sam miałem takie przypadki po wgraniu nakładki polskiej. A drugie pytanie czym dysponujesz do Neców.

chief
  • #8 3544020
    klaczol
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    ja mam problem z nec e313 kiedy po raz pierwszy wgrałem do niego polskie menu nie odtwarzał filmów i mp3 wgrałem więc 2 wersje ale wtedy przestał mi się włączać no to wgrałem soft od nec e212 i było wszystko w dobrze oprócz tego że po 3 sekundach się rozłączała rozmowa ale ten problem miało kilku kumpli w plusie i wiem że jest na to jakiś kod a drugi problem to taki że komputer wykrywa go jako nec e212 ale nie mogę nic wgrać na telefon zna może ktoś jakiś dobry sprawny polski soft do niego ?

Dodano po 1 [minuty]:

a jeszcze jedno teraz telefon po podłączeniu do komputera łączy się z nim ale nic nie mogę przesłać z komputera na telefon chociaż połączenie jest poprawne
  • #9 3578381
    cadd
    Poziom 2  
    chief napisał:
    cadd odgrzebałeś stary temat, przecież Multi_Com napisał jak i czym wykonać. Musisz mieć kabel com do neca i naprawić imei, często wystarczy tylko tyle i jest ok sam miałem takie przypadki po wgraniu nakładki polskiej. A drugie pytanie czym dysponujesz do Neców.

chief

Posiadam tylko kabel USB - co to jest kabel com? Czym różni się od USB i gdzie go można dostać?
    U mnie jest ta różnica, że biały LCD pojawił się nie po wgraniu Menu PL... nie znam dokładnie przyczyny. Oddałem go do serwisu, facet chciał ponownie wgrać soft ale powiedział, ze telefon nie przyjmuje i nie warto go naprawiać...pozostały domowe sposoby... Aha, jeszcze jedno: telefon jakieś 2 lata temu miał kąpiel... po wysuszeniu pozostał minimalny ślad na wyświetlaczu. Gość w serwisie twierdzi, że być może pojawiła się rdza we wnętrzu phona i to może być przyczyna białego LCD(?)
    Podsumowując: skąd i jaki kabel jest potrzebny i skąd te programy ściągnąć o których pisał Multi-Com? Sorry, ale jestem zielony w tej materii i mam ograniczony dostęp do netu a więc proszę o dokłądne wytłumaczenie...

Podsumowanie tematu

✨ Po wymianie karty SIM w telefonie NEC 338 pojawia się biały ekran LCD, mimo że telefon reaguje na przyciski i wydaje dźwięki. Problem ten może być związany z oprogramowaniem, zwłaszcza po wgraniu polskiej nakładki językowej (Menu PL). Rozwiązaniem bywa naprawa IMEI oraz reset pamięci EEPROM za pomocą narzędzi takich jak Crazzy 3G, Crazzy PL Flasher czy Crazzy v5/v6, które wymagają odpowiedniego kabla komunikacyjnego (COM lub USB). Kabel COM różni się od USB i jest niezbędny do wykonania naprawy IMEI i flashowania oprogramowania. W niektórych przypadkach problem może wynikać z uszkodzeń mechanicznych lub korozji wewnątrz telefonu, zwłaszcza po zalaniu. Użytkownicy poszukują szczegółowych instrukcji krok po kroku dotyczących użycia kabla COM i programów do naprawy oprogramowania NEC. Dodatkowo pojawiły się wzmianki o problemach z kompatybilnością softu między modelami NEC (np. E313, E212, E228) oraz trudnościami z przesyłaniem danych przez USB.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA