logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Buczenie w prawym kanale Unitra Tosca 303 - co sprawdzić i naprawić?

matej_mlody 05 Sty 2006 16:26 2246 11
REKLAMA
  • #1 2149196
    matej_mlody
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    Pewnego dnia poprostu po właczeniu wzmaka buczenie :/ Jedna PRAWA komora nie gra po podłaczeniu iskra i buczy ... LEWA gra bez zarzutu :) wymieniłem wszytkie bezpieczniki i dalej nic ... Po odlaczeniu kocowki od buczącej komory cisza . Co może być tego przyczyna co wymienić ewentualnie naprawic . Czekam na posty i pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 2149340
    janusz27
    Poziom 30  
    Ocena: 73
    Pierwsze podstawowe pytnie czy znasz sie na elektronice? Jezeli nie to lepiej zanies ta TOSCE303 do jakiegos zakladu gdzie ja naprawia.
  • #3 2149527
    waldekstr
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Prawdopodobnie poleciala ci końcówka mocy we wzmaczniaczu ,ale jeśli śię nie znasz na elektronice to lepiej się za to nie bierz,pozdrawiam
  • #4 2149537
    timon125
    Poziom 24  
    Ocena: 31
    NO PEWNIE UWALIŁEŚ JEDNĄ KOŃCÓWE ale pytanie bonus: co to jest komora???
  • REKLAMA
  • #5 2150031
    matej_mlody
    Poziom 15  
    Moj znajomy jest elektronikiem wiec mu go podrzuce .. lecz musze dkoladnie wiedziec co poszlo :)

Dodano po 1 [godziny] 39 [minuty]:

timon125 napisał:
    Pytanie bonus: co to jest komora???
    wyjscie od wzmaka :) Fajnie jak w kombajnie :))
  • REKLAMA
  • #6 2152286
    matej_mlody
    Poziom 15  
    Ile kosztuje końcówka mocy i gdzie ja mozna dostać :)) czekam na odp
  • REKLAMA
  • #7 2152377
    nici
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 979
    koncowka mocy to nie jeden element tylko kilka,a orientacyjnie za tranzystory w jednym kanale zaplaczisz nie wiecej niz 10 zl
  • #8 2152437
    mozampa
    Poziom 17  
    Ocena: 14
    No, no, to nie takie proste. Tam kolego nie ma scalonego układu. Końcówki mocy są tu zbudowane na tranzystorach, a do tego jest troszkę dodatkowych elementów. Tranzystory końcowe to 2N6488 i 2N6491, ale można je śmiało zastąpić BD911 i BD912 (tylko który za który, co? he he) Ale napewno poleciało coś jeszcze. Trzeba sprawdzić pozostałe elementy: pozostałe tranzystory w tym układzie (nawet podejrzane wymienić - niwiele kosztują a zaoszczędzisz czas i nerwy), rezystory (szczególnie jak ktoś watował bezpieczniki). No i koniecznie sprawdzić duże rezystory drutowe, jeśli są mocno przegrzane to wymienić na nowe (można je zastąpić rezystorami 0,33Ohm/5W cementowymi - duże białe kwadraciaki). No i to powinno uzdrowić Toscę. Aha, i pamiętaj że ta folia pod tranzystorami nie jest zbyteczna :-) To podkładki mikowe które są niezbędne(!) bo izolują tranzystory od radiatora (i nie dawaj tam taśmy klejącej jak to niedawno widziałem po jednym mądrali)
    Proste, nie? :-)
  • #9 2153344
    matej_mlody
    Poziom 15  
    Ale jedna koncówka działa wiec czemu trzeba tyle wymieniac :/ widze ze koszt tego odbije sie na nowym wzmachlu ;//
  • #10 2153580
    nici
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 979
    a czy ja napisalem ze jest tam uklad scalony??? napisalem ile mniej wiecej zaplaci za tranzystory wiec czytaj uwazniej .pozdro!
  • #11 2155070
    mozampa
    Poziom 17  
    Ocena: 14
    "nici" - jak zacząłem pisać posta to jeszcze nie było Twojego, a pisałem dość długo (bo ktoś mi przerywał) i dlatego tak wyszło. Ta uwaga była do autora postu ;-)

A tyle elementów wchodzi w skład jednej końcówki. Czy to tak dużo? Kilka tranzystorów i rezystorów? Materiał to naprawdę 10 do 15zł (o ile wszystko zagra w pierwszym podejściu)
  • #12 2162371
    matej_mlody
    Poziom 15  
    Spróbuje dać znajomemu (elektronik) do naprawy ale on miał ten sam problem z dwoma wyjsciami(milczenie) w innej unitrze . Po naprawieniu ciche granie ;/ wiec niewiem czy nie podrzucic to do jakiegosc zakladu naprawy takich bajerów ;/ hmm ciekawe ile wezma za to ;/ ok jak bedzie dzialac to napisze jak naprawiono . Pozdrawim dzieki za posty

Podsumowanie tematu

✨ Wzmacniacz Unitra Tosca 303 zgłasza problem buczenia w prawym kanale oraz brak dźwięku po podłączeniu głośnika, podczas gdy lewy kanał działa poprawnie. Wymiana bezpieczników nie rozwiązała problemu. Przyczyną najprawdopodobniej jest uszkodzenie końcówki mocy, która w tym modelu zbudowana jest z kilku tranzystorów (m.in. 2N6488, 2N6491) oraz dodatkowych elementów pasywnych, takich jak rezystory drutowe. Zaleca się sprawdzenie i ewentualną wymianę wszystkich tranzystorów w uszkodzonym kanale, rezystorów, zwłaszcza dużych rezystorów drutowych (np. 0,33Ω/5W cementowych), oraz zachowanie prawidłowej izolacji tranzystorów od radiatora za pomocą podkładek mikowych. Koszt wymiany tranzystorów jest stosunkowo niski (około 10-15 zł za komplet), jednak naprawa wymaga podstawowej wiedzy z elektroniki. W przypadku braku doświadczenia lepiej powierzyć urządzenie serwisowi. Wymiana tylko jednego elementu może nie wystarczyć, gdyż uszkodzeniu mogą ulec również inne komponenty końcówki mocy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA