logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Moje pierwsze próby z kolumnami estradowymi- dla fachowców!

zwojda 05 Sty 2006 19:04 1649 11
REKLAMA
  • #1 2149712
    zwojda
    Poziom 11  
    Witam wszystkich kolumno- maniaków;-)
    Mam do przedstawienia kolumny które trzeba dokończyć tak żeby zagrały dobrze.
    Kolumny( 2 sztuki) maja wymiary 52 cm wysokości, 46 cm szerokości, 28 cm głębokości.( wszystkie wymiary mierzone w środku dla tych co by chcieli obliczyc litraż)
    Mam do tego głośniki wysoko-tonowe GDWT 12-19/150 tonsila
    chciałbym zamontować w nich nisko-tonowe STX GDN-30-200 4 lub 8 omów ale tu pojawia sie pierwsza nieścisłość,
    jeżeli wybrałbym 4 omowy głośnik nie bardzo pasował by on do górki która ma 8 omów a chciałbym żeby kolumny grały jak najgłośniej niestety mam do napedu tylko behringera PMH 1000 2x200 wat przy 4 omach robiąc kolumnę 8 omową behringer dysponuje już mocą tylko 150 wat.
    Co robić dalej z tymi paczkami?
    Jakie głośniki wstawić???( ostrzegam mam kasy tylko na STX- tzn. 110 zł za sztukę)
    A i najważniejsze (albo i nie)
    Zastanawiałem się nad zwrotnicą do tego zestawu firmy JANBO czy ma ktos lepszy pomysł?
    Jak to zestroic zeby dobrze to zagrało?
    Mam po 2 bass refleksy 8 cm średnicy na kolumnę ale jeszcze nie montowałem.
    Ostrzegam wszystkich jestem BARDZO BARDZO poczatkującym grajkiem który by chciał kolumny tanie ale dobrze brzmiące.( nie mam zielonego pojęcia jak to pogodzić)
    Moje pytanie to jaki głośnik wstawic w ten zestaw, jakie zwrotnice, jak zestroić ten zestaw zeby kolumny były dobrze brzmiące.
    Wszystkim bede bardzo wdzięczny za pomoc.
    ( głośnik średnio-tonowy się już nie zmieści dlatego kolumny muszą być 2-drożne)
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2149734
    mavarick87
    Poziom 19  
    Ocena: 9
    ja polecał bym wersje 4 Ohm wysokotonowy mam wyższą skutecznośc więc ta róznica nie zaszkodzi. Posiadam ten sam power mikser, napedzam nik kolumny 3D na STX 38-300-4 i radzi sobie bardzo dobrze
  • REKLAMA
  • #3 2149813
    zwojda
    Poziom 11  
    a co ze strojeniem, zwrotnicą czy mam jakieś szansę na pomoc z tym?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 2149815
    chaka
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 100
    Tak jak moj przedmowca polecam wersje 4-omowa basu bo pomiedzy gdn a gdwt jest spora roznica efektywnosci a w ten sposob zmniejszysz ja o 3db. To jednak jeszcze troche za malo i kolumny wyjda strasznie syczace wiec bedziesz musial dobrac odpowiednie tlumienie. Roznica skutecznosci i tlumienie zwtrotnicy mysle ze pozwoli na ciecie kolo 3kHz, ale kiepsko mi sie widza srednie tony z stxa.
  • #5 2149836
    zwojda
    Poziom 11  
    a moze jakis inny głośnik na dół w podobnej cenie, szukałem ale nic nie znalazłem. dalej niestety nie wiem jak to zestroić ( cokolwiek to znaczy)
    i jakie dac zwrotnice.
    Na Pomoc. Jestem kompletnym Laikiem jeżeli chodzi o budowe kolumn.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 2150117
    CJ_Basseer
    Poziom 24  
    Ocena: 5
    Daj tego stxa ale z magnesem od 38. Czyli 30/300/4AE do tego ta tubka z tonsila i bedzie naprawde dobrze:)
    Zwrotnicy nie bierz, sam zrobisz:P Potrzebny Ci tylko schemat...
  • #7 2150297
    zwojda
    Poziom 11  
    Dzięki za info.
    A z kąd mógłbym wziąść schemat odpowiedniej zwrotnicy takiej żeby to dobrze chodziło.
    I jeszcze jedno jak się stroji kolumny ( mam dwa bass refleksy o średnicy 8 cm)na kolumnę.
  • Pomocny post
    #8 2155592
    chaka
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 100
    Zwrotnice najlepiej kup gotowa bo jesli nie masz pojecia jak wyglada jej schemat(a sa to 4 elementy na krzyz) to napewno jej samemu dobrze nie zaprojektujesz. Wszystko o strojeniu kolumn znajdziesz tu www.akustyka.tk
  • #10 2155883
    zwojda
    Poziom 11  
    czy taka zwrotnica jak na schemacie w temacie
    Tani zestaw estradowy 2+1 Sound Wave bedzie dobra?
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic277938.html
    Podpowiedźcie coś.
    Załączniki:
    • schemat zwrotnicy.JPG (16.32 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #11 2156009
    jakosek
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    wszystko fajnie tylko
    Sound Wave napisał:
    woofery 30/200/4AE ale z układem magnetycznym od 38/300

Czyli nie jak napisałeś 30/300/4AE bo to jest woofer samochodowy. Pozatym powinno być wszystko ok. Jeżeli tubka będzie ze głośna to poprosto dajesz tłumik albo przykręcasz wysokie na korektorze.

Sam się noszę z zamiarem zbudowania tego zestawu tylko mi kasy troszke szkoda na głośniki. GDN 30/200/4/AE kosztuje 110zł ale ten z innym układem magnetycznym jest droższy bo tylko na zamówienie.
    Pozdro
  • #12 2156032
    zwojda
    Poziom 11  
    WIELKIE DZIĘKI.!!!!!! SOUND WAVE I wszyscy którzy mi pomogli jeszcze raz WIELKIE DZIĘKI!!!!

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy i strojenia kolumn estradowych o wymiarach 52x46x28 cm z głośnikami wysokotonowymi Tonsila GDWT 12-19/150 (8 Ω) oraz niskotonowymi STX GDN-30-200 w wersji 4 lub 8 omów. Zalecane jest zastosowanie głośników niskotonowych 4-omowych, aby zredukować różnicę skuteczności między głośnikami i uzyskać wyższą moc z wzmacniacza Behringer PMH 1000 (2x200 W przy 4 Ω). Konieczne jest jednak odpowiednie tłumienie wysokotonowego i zastosowanie zwrotnicy, najlepiej gotowej, gdyż samodzielne projektowanie wymaga wiedzy i schematów. Proponowany zakres cięcia zwrotnicy to około 3 kHz. Wskazano na możliwość użycia głośnika STX 30/300/4AE z magnesem 38, choć jest to głośnik samochodowy. Do strojenia kolumn z bass-refleksem o średnicy 8 cm polecono materiały edukacyjne, np. stronę www.akustyka.tk oraz schematy zwrotnic dostępne na forum elektroda.pl (temat Sound Wave 2+1). W przypadku zbyt głośnej tuby wysokotonowej sugerowano zastosowanie tłumika lub korektora. Całość ma na celu uzyskanie dobrze zestrojonego, głośnego zestawu estradowego w ograniczonym budżecie.
REKLAMA