logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki układ scalony tunera FM z I2C do mikrokontrolera i dekodera RDS wybrać?

GSH82 05 Sty 2006 22:47 5287 9
REKLAMA
  • #1 2150744
    GSH82
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Witam planuje stworzenie pierwszego elementu do projektu amplitunera, i chce żeby to było właśnie radio, nie pytajcie dlaczego, poprostu tak ma być.

Teraz moje pytanie jaki układ scalony tunera FM użyć żeby było łatwo prosto i przyjemnie, sterowanie najlepiej przez I2C.
    Wiem że dużo ludzi stosowało układ OM5610 produkcji PHILIPS ale ten układ jest praktycznie nie dostępny.

W starym walkmanie znalazłem układzik TA8132AF ale to nie jest sterowane przez żadną magistrale tylko chyba poprzez elementy zew. i impulsy podawane na jakąś nóżke i raczej nie odpowiada mi to :)

Prosze o podanie jakiś konkretnych układów, mile widziane linki do projektów. Dodam jeszcze że dekoder RDS też będzie zastosowany.

Pozdrawiam Grzesiek
  • REKLAMA
  • #2 2151787
    jony15
    Poziom 25  
    Ocena: 74
    pierwsze to musisz jakos wymyślić glowice. możesz kupic glowice FM np takie coś jak na fotce ( magiczna nazwa Gloria wymiary ok 4cmX2cmX1cm cena w granicach 20goli ) dalej potrzebujez jakiejs synteze np TSA6057 ( ok.20goli ) sterowane jest to przez i2c; w EP11/2004 masz go w miare dokladnie opisanego. możesz tez uzyć SAA1057 lecz w sklepie za niego krzykneli sobie 50 goli i nie jest na i2c. acha mam nadzieje ze z pcz i stereo sobie poradzisz, a i jeszcze jedno glowica jest zasilana 8V.
    piny glowicy:
    1 - antena, 2 - AWR, 3 - VCC(8V), 4 - Strojenie, 5- OUT ( do pcz ), 6 - OSC ( do syntezy ), 7 - masa.
    pozdrawiam.
    Załączniki:
    • Jaki układ scalony tunera FM z I2C do mikrokontrolera i dekodera RDS wybrać? glowica.jpg (23.15 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 2151812
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1323
    Tańsza i szybsza alternatywa. Kupujesz radio samochodowe z uszkodzonym procesorem i masz tam wszystko i głowicę i demodulator RDS i czasem nawet syntezer (o ile nie idzie strojenie bezpośrednio z procesora).
  • #4 2153011
    szymtro
    Poziom 30  
    Ocena: 59
    A jak nie uszkodzone radio (również moim zdaniem bardzo dobry pomysł - ale raczej firmowe bo inne maja szlifowane nazwy i nic nie zdziałasz) to jest firma mjm (www.mjm.com.pl pewnie) która sprzedaje same głowice fm (23zł), głowica (ta sama) z płytka syntezy (I2C) (to chyba 40zł). Potrzebne do tego tylko cała reszta radia - tzn P.CZ, detektor FM i stereo decoder (jeżeli potrzebujesz).
    Na allegro czasami można kupic inne układy do syntezy (też za rozsadne pieniadze - w granicach 4zł za sztukę)
  • REKLAMA
  • #5 2153253
    RoBoS
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    jony15 napisał:
    pierwsze to musisz jakos wymyślić glowice. możesz kupic glowice FM [.....] GLORIA

Nazwa glowicy to KVC207V ew. KVC201 - znajdziesz w radiach samochodowych
    [10zl demontaz]

jony15 napisał:
    SAA1057 lecz w sklepie za niego krzykneli sobie 50 goli

SAA1057 - 10zł. Chetnie sprzedam uruchomiony moduł z SAA1057. Ktos chce ? @,PW

GSH82 Zainteresuj sie tematem:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic180398.html
    mozesz kupic karte radiowa na allegro z ukladem tea5757, ja tak zrobilem
    15zl za bardzo przyjemny modul.
    Karty fortemedia i radio-link. Niestety b. rzadko mozna spotkac.

Bije na głowe KVC + TDA1220 + TA7343.
    (osobiscie mialem problem z glowica i od smieci stereodecoder dawał znieksztalcenia.)
  • #6 2157455
    GSH82
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Witam ponownie :)
    Odrazu się przyznaje myślałem że zagadnienie odbioru radia FM jest o wiele prostsze :) a tu nie tak łatwo.

Ale zacznijmy od poczatku:

1. Czy w walkamanie którego rozbebeszyłem też jest głowica FM? napewno jej nie ma w formie metalowej puszki :P, pewnie role głowicy pełnią elementy na płytce, ale to tylko moje przypuszczenia :)

2. Co to jest to magiczne P.CZ wiem że ma to związek z częstotliwością 10,7MHz, co napewno jest konieczne do odbieru FM :D

3. Prosze o jakieś linki z podstawami dotyczącymi odbioru FM, budowy odbiorników radiowych i jakieś które mi się przydadzą podczas mojego projektu.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #7 2157497
    Dexter77
    Poziom 28  
    Ocena: 19
    Polecam modul OM5610 Philipsa. Podlaczas uC antene piszesz program i odbierasz FM. Modulik jest malutki, zestrojony.
    Pozdro
    Dexter
  • #8 2157779
    Sanjuro
    Poziom 18  
    Ocena: 7
    Dexter77 napisał:
    Polecam modul OM5610 Philipsa. Podlaczas uC antene piszesz program i odbierasz FM. Modulik jest malutki, zestrojony.
    Pozdro
    Dexter

Taaa... tylko jest taki problem ze:
    1) Philips juz od wieku tego nie produkuje
    2) Jest prawie calkowicie niedostepny (patrz pkt 1)
  • #9 6353362
    yakuzaa
    Poziom 1  
    what kind of IC placed on OM5610 ?
  • #10 6491070
    SP8JZ
    Poziom 33  
    Ocena: 212
    SAA1057, kiedyś robiłem na nim nadajnik FM z RDS, SAA sterowałem przez I2C z RS232. Tyle, że autor wątku gdzieś przepadł

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat wyboru układu scalonego tunera FM z interfejsem I2C do mikrokontrolera oraz dekodera RDS. Popularny dawniej układ OM5610 firmy Philips jest obecnie praktycznie niedostępny, mimo że jest polecany ze względu na prostotę sterowania i kompaktową budowę. Alternatywą są moduły oparte na głowicach FM takich jak KVC207V lub KVC201, często stosowane w radiach samochodowych, które można pozyskać z używanych urządzeń. Do syntezy częstotliwości z interfejsem I2C rekomendowany jest układ TSA6057, opisany m.in. w EP11/2004, lub SAA1057, choć ten ostatni nie zawsze posiada I2C i bywa droższy. Proponowano także wykorzystanie gotowych modułów radiowych z demodulatorem RDS i syntezą, np. karty radiowe z układem TEA5757, dostępne na aukcjach internetowych. Wskazano, że do odbioru FM niezbędna jest głowica, synteza częstotliwości (P.CZ) oraz detektor FM i dekoder stereo. Dyskutowano również o zasilaniu głowicy (np. 8V) i konieczności zrozumienia podstaw działania odbiorników FM. Podsumowując, najlepszym rozwiązaniem dla projektu jest użycie głowicy FM z syntezą sterowaną I2C (np. TSA6057) lub zakup gotowego modułu zintegrowanego z demodulatorem RDS, gdyż układy takie jak OM5610 są trudno dostępne.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA