logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dell Optiplex150 i dysk Maxtor 40GB 7200 rpm /ata 133

baro 06 Sty 2006 00:02 1206 2
  • #1 2151069
    baro
    Poziom 16  
    Ocena: 12
    Witam
    Komputer Dell Optiplex150 , 1,13 GHz
    256 Ram
    dysk Maxtor 40GB 7200 rpm /ata 133
    Wyżej wymieniony komputer w oryginalnej konfiguracji nie posiadał cd -rom-u , wtedy jeszcze dysk był widziany przez BIOS , próbowałem podpiąć zwykły cd rom z normalnego komputera ATX na czas zainstalowania systemu , niestety Dell go nie widział , ani na kanale przeznaczonym dla cd -romu, ani na kanale przeznaczonym dla dysku.
    Stwierdziłem, że trzeba uaktualnic Bios i podłączyłem dysk z powrotem
    i od tej pory Dell nie potrafi go wykryć, na żadnym kanale , na różnych taśmach w różnych konfiguracjach, to samo stało sie ze stacją dyskietek , jakis czas temu, ale sie zbytnio nie przejąłem, ale teraz to zostałem bez żadnego napędu i bez mozliwosci zrobienia czegokolwiek, dodam jeszcze że resetowałem BIOS i to także nie przyniosło żadnych efektów.
    Jezeli ktos byłby w stanie mi pomóc to baaardzo Proszę.
    i z góry Dziękuję
    Pozdrawiam

Moderowany przez TONI_2003:

Zmieniłem temat postu!

• #2 2151310
    ElSor
    Poziom 13  
    Ocena: 19
    A zmieniales zworki od CD master/slave?
    A moze tasiemka jest walnieta ?
  • #3 2152298
    baro
    Poziom 16  
    Ocena: 12
    Tak jak napisałem powyżej, zmieniałem taśmy , zmieniałem konfiguracje i dalej wielkie NIC nie widzi dysku, Dysk sprawdzałem na drugim kompie i jest widzialny sprawny i działający.
    Próbowalem ręcznie wpisać cylindry glowice i sektory, ale tutaj pojawil sie problem, bo nie moge wpisac 77555 cyl ponieważ brakuje jednej cyferki (można wpisać tylko cztero cyfrową wartość) moze na to ktos ma rozwiazanie?
    edit

Nikt nie jest w stanie mi pomóc wiec póki co do Della podłączyłem drugi dysk i co dziwne , normalnie współpracuje z komputerem, natomiast Maxtor chodzi sobie w moim skladaku i jak na razie dobrze sie sprawuje , troszeczke to wszystko dziwne i jak dotąd niewyjaśnione zjawisko , nawet po update Biosu komputer nie widział Maxtora
    Pozdrawiam wszystkich pomagających.
REKLAMA