logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wieża nie czyta CD lub czyta bardzo źle. Co może być zepsute?

Grzybuś 06 Sty 2006 07:29 1919 16
REKLAMA
  • #1 2151380
    Grzybuś
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    wie ktoś może co może być zepsute w wieży która nie czyta płyt CD lub czyta bardzo źle. Płty są dobrze nagrywane, a wieża nie jest nowa. Nie mogę podać modelu i marki bo wszystkie naklejki są zerwane. Proszę tylko o podanie możliwych usterek

z góry zieki
  • REKLAMA
  • #2 2151401
    ion-tichy
    Poziom 31  
    Ocena: 145
    brudna lub uszkodzona/wyeksploatowana/ optyka
  • #3 2151408
    krzychz
    Poziom 17  
    Ocena: 9
    Witam. Na początek proponuję wyczyścić laser, jeżeli to nie pomoże to najprawdopodobniej będzie należało go wymienić. Można jeszcze próbować dokonać niewielkiej regulacji samego lasera, ale zabieg ten daje z reguły krótkotrwałe rezultaty.
  • REKLAMA
  • #4 2163128
    Grzybuś
    Poziom 14  
    Witam

niestety to nie wina zabrudzonego lasera, jaaka może być przyczyna że ona nie działa i ile może kosztować nowy laser???
  • REKLAMA
  • #5 2164633
    Beat87
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    ja reż mam coś takiego ze swoim sprzętem oddałem go ras do serwisu i działał przez jakiś czas a teraz znowu zaczyna szwankiować.
    A jeśli chodzi o czyszczenie lastera to robić to tymi specjalnuymi płytami czy może rozkręcići samemu ręcznie ??
  • REKLAMA
  • #6 2165040
    domino1983
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    jesli chodzi o czyszczenie laseru to mozesz uzyc bialego denaturatu, jest to alkohol ktory bardzo dobrze potarfi oczyscic laser nie pozostawiajac nalotow po sobie. Specjalne plyny wymagaja wiekszego nakladu pieniedzy... Z wyjeciem lasera musisz sie delikatnie obchodzic bo nawet znikoma rysa moze wplynac negatywnie na odczyt plyt.

pozdrawiam
  • #7 2166712
    Grzybuś
    Poziom 14  
    witam

a jeżeli czyszczenie lasera daje skutki tylko na parę dni??
    Laser ogólnie jest sprawny, co może być jeszcze zepsytego jeżeli płyta przeskakuje??

pozdrawiam

Dodano po 6 [minuty]:

ta wieża to AKAI AC-725K
  • #8 2166796
    sylwan1
    Poziom 16  
    Ocena: 20
    Do czyszczenia laserów stosuję alkohol izopropylowy (Cleanser Ipa) w sprayu. Pojemnik 60 ml kosztuje ok.6 zł. Podkęcanie lasera czasami pomaga, ale faktycznie nie na długo. Jeżeli przeskakuje to też należy również podejrzewać laser. Zwykle model lasera jest napisany na nim. Jeżeli nie, to internetowe sklepy elektroniczne mają zdjęcia na swoich stronach i mozna rozpoznac jaki to model np.: http://www.lasery-cd.impelshop.com.pl/ Nasmaruj także prowadnice w mechaniźmie lasera smarem silikonowym najlepiej z dodatkiem teflonu.
  • #9 2166857
    mpiwo
    Poziom 14  
    Ocena: 11
    Jeżeli "płyta przerywa" to trzeba wyczyścić prowadnice i przekłednie zębate najlepiej spiritusem(denaturat),a potem je nasmarować nowym smarem,oczywiście do urządzuń precyzyjnych.
  • #10 2166871
    Grzybuś
    Poziom 14  
    A mogę do tego użyć normalnego smaru??
    czy to czymś zaszkodzi??
  • #11 2166872
    mpiwo
    Poziom 14  
    Ocena: 11
    Jeżeli "płyta przerywa" to trzeba wyczyścić prowadnice i przekłednie zębate najlepiej spiritusem(denaturat),a potem je nasmarować nowym smarem,oczywiście do urządzuń precyzyjnych.
  • #12 2167023
    Beat87
    Poziom 11  
    A co sądzicie na temat tych płyt do czyszczenia laserów ?? czy to nadaje się do tego czy jest po to żeby koś mógł na tym tylko zarobić ??
  • #13 2167055
    Grzybuś
    Poziom 14  
    Mi się wydaje że takie płyty nic nie dają, nie wierze w nie i już choć mogę się mylić, jeśli to robię poprawcie mnie:)

Dodano po 1 [godziny] 21 [minuty]:

wielkie dzięki dla wszystkich!!!
    wieża działa juz od paru godzin
  • #14 2167481
    Beat87
    Poziom 11  
    Grzybuś którym sposobem ją potraktowałeś ?? :)
  • #15 2167739
    Grzybuś
    Poziom 14  
    -najpierw otworzyłem i pędzlem do malowania (miękkim) odkurzyłem płytki i resztę
    -wyczyściłem laser wódką (smirnoff- do teraz mi szkoda)
    -podregulowałem laser
    -modliłem się do wszystkich bogów jakich znam, a nawet tych których nie znam
    -chodzi już ok. 6 godzin
  • #16 2170653
    Beat87
    Poziom 11  
    A w jaki spodób można wyregulować laser ??
  • #17 2171119
    Grzybuś
    Poziom 14  
    lepiej nie ruszać, ale jak chcesz to tam obok jest taka śrubka przynajmniej u mnie i nią pokręcisz ustawiając na środek, ale lepiej nie ruszać bo jak zrobisz rysy na laserze to już nic nie odczytasz

poza tym przesmaruj prowadnice lasera tą metalową rurkę smarem

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem z wieżą, która nie czyta płyt CD lub czyta je bardzo źle, najczęściej wynika z zabrudzonej, uszkodzonej lub wyeksploatowanej optyki lasera. Zaleca się czyszczenie lasera alkoholem izopropylowym lub denaturatem, przy czym należy zachować ostrożność, aby nie porysować soczewki. W przypadku krótkotrwałej poprawy po czyszczeniu, możliwa jest konieczność wymiany lasera lub jego delikatnej regulacji za pomocą śrubki, jednak regulacja ta jest ryzykowna i może pogorszyć stan urządzenia. Przeskakiwanie płyty może być spowodowane również zabrudzeniem i zużyciem prowadnic oraz przekładni zębatych, które należy wyczyścić i nasmarować smarem silikonowym z teflonem, przeznaczonym do urządzeń precyzyjnych. Specjalne płyty do czyszczenia lasera są często uważane za nieskuteczne. Wskazano, że samodzielne czyszczenie i delikatne odkurzanie płytek elektronicznych może pomóc. Model wieży to AKAI AC-725K.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA